Solin: Mons. Puljić krstio osmo dijete u obitelji Tadić

Apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić predvodio je, u subotu 15. srpnja u Župi Solinskih mučenika u Solinu, svečano euharistijsko slavlje tijekom kojeg je krstio malenu Oliviju Mariju – osmo dijete u obitelji Daniela i Vicky Tadić. U koncelebraciji su bili generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije don Franjo-Frankopan Velić i župnik don Ante Matešan. Pjevao je župni zbor pod ravnanjem Ivne Mandić.

Na početku homilije mons. Puljić je kazao kako se prilikom svakoga krštenja ponavlja scenarij koji se je dogodio tijekom Isusovog krštenja na Jordanu, naglasivši: „I danas Nebo progovara. Vašoj kćeri Bog danas poručuje: 'Ti si kćer moja, ljubljena!'. Osim nebeske Crkve, radujemo se i mi na zemlji jer danas naša Crkva postaje bogatija za novoga člana. Crkva postoji jer postoje djeca, Crkva živi od obitelji koje su 'Crkva u malom'”.

Poručivši kako su djeca temelj društvenog napretka, mons. Puljić je istaknuo da cijela naša zajednica treba pozitivno vrednovati obitelji s više djece jer su one živi svjedok evanđeoskih vrijednosti – vrijednosti odricanja, žrtve i ljubavi.

Govoreći o obredu krštenja, mons. Puljić je kazao: „Bijela haljina je simbol dostojanstva djece Božje, ali ona predstavlja i obvezu za roditelje, kuma i krštenika. Obvezu po kojoj će ovo dijete cijeli život promicati i živjeti kršćanske vrijednosti. Svijeća, koja se pali na uskrsnoj svijeći, svjedoči o tome da je Krist prisutan u životu krštenika. 'Effata' – otvori se je gesta u obredu krštenja kojom svaki krštenik postaje sposoban čuti Božju riječ – čuti što Duh Božji govori svojoj Crkvi. Uz to, postaje sposoban svojim jezikom slaviti Boga”.

„Dragi roditelji i kume, želim da Olivija Marija kroz vaš životni primjer iskusi zbog čega vrijedi živjeti za Krista”, zaključio je mons. Puljić.

Na kraju euharistijskog slavlja župnik don Ante Matešan je zahvalio mons. Puljiću na dolasku i ohrabrujućim riječima te obitelji Tadić na otvorenosti životu. Zatim je mons. Puljić obitelji Tadić udijelio knjigu s posvetom, osobno pismo, krunice, medaljice i novčani poticaj – dar kojim Splitsko-makarska nadbiskupija izražava podršku obiteljima s četvero i više djece.