Split: Slavlje prvog petka i prve subote u mjesecu štovatelja Božjeg milosrđa

U okviru projekta „Duhovni spomenik pape Ivana Pavla II.“ štovatelji Božjeg milosrđa u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji započeli su u subotu, 7. siječnja u crkvici Sv. Trojice na Poljudu u Splitu, pobožnost „pet prvih subota Bezgrješnom Srcu Marijinu“ kao uvod u proslavu stote obljetnice fatimskih ukazanja.

U tom projektu kao temeljna pobožnost, već punih sedam godina, održava se slavlje „devet prvih petaka“ (od listopada do lipnja svake godine) i to kao cjelonoćno euharistijsko klanjanje i hodočašće oko Marjana. Nakana je molitva za duhovna zvanja i svetost svećenika, redovnika i redovnica nadbiskupije.

Prvi petak ovog siječnja bio je bremenit izuzetno lošim vremenskim nepogodama, međutim, to nije omelo sedam najhrabrijih hodočasnika da u 15 sati krenu od crkvice sv. Mande moleći krunicu Božjeg milosrđa. Razmatrajući u nastavku sva četiri otajstva Gospine krunice, unatoč orkanskim udarima jake bure i vrlo niskim temperaturama, uspješno su došli do cilja, do samostanske crkve na Poljudu u kojoj su sudjelovali na misi koju je slavio fra Ante Bilokapić. Nakon toga, fra Frano Delić izložio je Presveti Oltarski Sakrament u crkvici Sv. Trojice, te je započelo euharistijsko klanjanje koje je produženo do subote u 15 sati i to za iste nakane.

Na prvu subotu 7. siječnja, polazak na hodočašće je bio u 12 sati ispred katedrale sv. Dujma. Hodočasnici su i ovoga puta, prešavši oko desetak kilometara puta, posjetili sedam marjanskih crkvica moleći posebno zagovor Majke Marije za iste nakane kod Presvetog Trojstva.

Završno slavlje u crkvici Sv. Trojice započelo je pjevanom krunicom Božjem milosrđu, a završilo misom koju je predslavio fra Mate Puđa. U svojoj je homiliji istaknuo izuzetnu važnost pouzdanja u Gospodina koja je jedna od temeljnih karakteristika pobožnosti Božjem milosrđu i posvijestio da to pouzdanje u prvom redu proističe iz činjenice da na Nebu imamo svog nebeskog Oca i Majku koji se brinu za sve naše potrebe i da je nekad dovoljno da, kao sv. Franjo, meditiramo samo prvu riječ „Očenaša“ – „Oče, Abba“. Na kraju mise izmoljena je molitva posvete Bezgrješnom Srcu Marijinu.

Organizatori slavlja su Molitveni savez legije Srca Isusova i Marijina i koordinacija štovatelja Božjeg milosrđa Split, uz podršku župe Sv. Trojice kojoj pripada ta starohrvatska crkvica iz IX. stoljeća.