Stručno predavanje „Prisilna hospitalizacija u praksi“

U srijedu, 13. ožujka u Velikoj dvorani KBF-a Split dr. sc. Petar Bilić, psihijatar iz Klinike za psihijatriju Vrapče održao je stručno predavanje na temu 'Prisilna hospitalizacija u praksi'.

Susret je počeo prigodnim prisjećanje na grandiozni lik i djelo nedavno preminulog profesora Vladu Jukića, dugogodišnjeg ravnatelja Klinike Vrapče i jednog od osnivača HKLD-a kojeg smo se prisjetili u uvodnoj molitvi.

Dr. Bilić je na početku svog predavanja istaknuo da je ovo prilično teška i mučna problematika u psihijatriji. Osvrnuo se na zakonsku regulativu koja definira prava i postupanja s osobama s duševnim smetnjama, koja uključuje i ovu problematiku. Naglasio je da npr. u Engleskoj, broj prisilnih hospitalizacija lagano raste, u Vrapču iznosi između 1 i 2 % svih hospitalizacija. Objasnio je da u ovom postupanju kojim su obuhvaćeni pacijenti s težom duševnom smetnjom, a predstavljaju opasnost za sebe i/ili svoju okolinu glavnu riječ ima Županijski sud i sudski vještaci koje taj sud imenuje te da administrativna postupanja ponekad dolaze u raskorak sa stručnim procjenama ordinirajućih psihijatara. Konkretne situacije predavač je zorno ilustrirao prikazom 5 konkretnih slučaja iz svoje prakse koji su pobudili veliku pažnju nazočnih i bili odlična podloga za živu raspravu koja je uslijedila nakon predavanja. Nazočni članovi HKLD-a i njihovi gosti postali su svjesni težine, kompleksnosti i delikatnosti ove medicinske intervencije, a dobili su i odgovore na neka od svojih pitanja.

Članovi HKLD podružnice Split zahvalili su dr. Biliću i zagrebačkim kolegama koji su bili u njegovoj pratnji, doc. Čivljak i dr. Pešorda, na njihovom vremenu i trudu.