Biblijske korizmene večeri u župi sv. Andrije

Drugu godinu zaredom u župi sv. Andrije u Splitu održale su se Biblijske korizmene večeri srijedom. Predvoditelj ovogodišnjih biblijskih večeri bio je prof. dr. sc. Mrinko Vidović, redoviti profesor na Katoličkom bogoslovom fakultetu u Splitu.

Prof. Vidović je svaku korizmenu srijedu predvodio euharistijsko slavlje u kojem bi, osvrćući se na evanđelje dana, održao prigodnu homiliju. Zajednička tema biblijskih večeri bila je misterij Kristove muke, smrti i ukrsnuća. Pojedinačne teme, tijekom šest srijeda bile su: Razlozi Isusove smrti; Isusovo sakramentalno umiranje i trajnost njegove smrti; Getsemanko sučeljavanje sa smrću; Proces protiv Isusa i njegova osuda; Isus na križu i Uskrsnuće – Božja potvrda Isusova sebedarja. Don Marinko kao izvrstan poznavatelj sv. Pisma vješto je i znalački isticao kakve su relacije paralelnih mjesta, ukoliko ih ima, između izvješća sinpotika, sv. Ivana i poslanice pomno ističući razlike onog što nam izvorno donese sveti pisci, što tradicija, a što, po njegovu mišljenju, samo plod pučke pobožnosti. Svakako, više puta, prof Vidović znao bi na pojedine tvrdnje i prikaze Isusove muke i smrti, osobito pučke pobožnosti, reći kako on to ne može potvrditi. Dotaknuo se i apokrifnih evanđelja, tako da je iznio jedan cjelovit, a opet jezgrovit pregled svega onog što se događalo s, i oko Isusa za vrijeme njegove muke, smrti i uskrsnuća.

Svojim ponekad izazovnim, pa i provokativnim pitanjima uspijevao je prof. Vidović do kraja svakog predavanja pridobiti pažnju vjernika. Na kraju biblijskih večeri župnik don Ivan Čotić zahvalio se predavaču na iskrenosti, znalačkom i stručnom prenošenja i tumačenju bogatstva Božje poruke spasenj, naglasivši kako je potrebno prenositi samo istinu Božje riječi kako bi bilo što manje senzacionalizma, demistificiranja i praznovjerja.