33. hodočašće mladih Splitsko-makarske nadbiskupije Gospi Sinjskoj

Tradicionalno hodočašće Čudotvornoj Gospi Sinjskoj uz svetkovinu Velike Gospe, u organizaciji Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije, okupilo je i ove godine, 8. i 9. kolovoza,  nekoliko tisuća mladih vjernika.  Hodočasnički put započeo je u prasvetištu Gospe od Otoka u Solinu gdje su mladi mogli pristupiti sakramentu pomirenja kako bi čista srca mogli krenuti na put do Gospina svetišta u Sinju. Euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u koncelebraciji s provincijalom Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joškom Kodžomanom, predstojnikom Ureda za mlade dr. sc. don Mihaelom Provićem, župnikom Gospe od Otoka don Rankom Vidovićem i drugim svećenicima. Za vrijeme molitve krunice i euharistijskog slavlja pjevanje je animirao VIS Papa band iz župe Gospe od Otoka.

 

 

 

 


Na početku misnoga slavlja nadbiskup je izrazio radost što vidi toliko hodočasnika koji će hodočastiti od prasvetišta Gospe od otoka u Solinu do Gospe Sinjske gdje se slavi poseban jubilej - 300 godina od slavne Gospine pobjede pod Sinjem. Pozdravio je tako hodočasnike koji već godinama, tradicionalno, hodočaste Gospi Sinjskoj kao i one kojima je ovo prvo hodočašće, one koji su na odmoru, ali i one koji su došli iz Amerike, Kanade, Europe, i koji žele hodočastiti "svojoj" Gospi. Završavajući pozdrav nadbiskup je uputio molitvu da Majka Marija osvijetli tame hodočasnika, ohrabri ih na hodočašću i ojača njihovu vjeru kako bi mogli hoditi kroz život.

 


U propovijedi mons. Barišić je, na temelju svetopisamskih riječi, rekao kako su Izraelci bili na hodočašću kroz pustinju i kako je taj njihov hod bio također noću i rano ujutro jer je danju teško ići kroz pustinju kroz vrućine i sunca. Istaknuo je kako je Riječ Božja temelj za ovo hodočašće od Gospe do Gospe koje otkriva svoj temelj, a to je vjera u Boga koja daje snagu da možemo ići naprijed kroz poteškoće u životu. Tri su temelja za ostvarenje ljubavi prema Bogu i bližnjima napomenuo je nadbiskup, a to su vjera, povjerenje i ljubav. "Vi ćete večeras prolaziti između dva brda, Kozjaka i Mosora ali ne treba premještati ta brda za doći do Gospe Sinjske nego brda koja se nalaze u nama kao što su zatvorenost, neodgovornost, mržnja, požuda, neosjetljivost. To su brda koja nosimo na ovom hodočašću i molimo Isusa 'smiluj nam se' i molimo Majku Mariju da pomogne kako ne bismo izgubili identitet vjere", rekao je nadbiskup.  Dodao je  kako vjeruje da će kroz molitvu i napor, kroz duhovnu i tjelesnu dimenziju, rezultat hodočašća biti otkrivanje kako su Bog i Marija prijatelji, a bližnji braća i sestre i koje će pomoći rastu u vjeri. Best Dating Online.

 


Kruna cjelonoćnog hodočašća bila je nedjeljna rana jutarnja misa koju je u 6 sati dvorištu Svetišta  predvodio generalni vikar mons. Miroslav Vidović. Gvardijan samostana Čudotvorne Gospe Sinjske i Svetišta fra Petar Klapež dočekao je mlade hodočasnike te im poručio kako u svakodnevnom životu trebaju biti pobjednici. Na sve hodočasnike zazvao je Gospin zagovor te primio krunicu od 300 metara koju su nosili članovi molitvene zajednice na hodočašću u Sinj i koju su ostavili u Svetištu kao svoj doprinos ovogodišnjem 300. jubileju slavne pobjede Sinjana nad Turcima po Gospinom zagovoru.

 


Generalni vikar mons. Miroslav Vidović u propovijedi je istaknuo kako je ovo hodočašće zahvala mladih za mnoga milosna djela na osobnoj, obiteljskoj i nacionalnoj razini i molitva za pomoć. Istaknuo je kako doći Gospi Sinjskoj u Sinj nije naš cilj jer bi inače to bila zabluda. "Gospodin je izabrao ovo posebno mjesto, kuću Marijinu, i Marija nam daje svoga Sina za hranu da možemo ustati i nastaviti hodočašće u Splitu, Solinu i po Europi na tom daljem hodočašću na kojem nas čekaju bližnji u obitelji, na poslu, školi kako bismo mogli ostvariti poslanje da i mi nekome pomognemo i budemo nekome anđeo". U nastavku je dodao kako na ovom posebnom mjestu krijepi nas Kruh za život svijeta, Kruh od kojega se ne gladuje i koji nam daje vječnost, jer Bog nam ne daje mira i ne želi da utonemo u svoje snove nego nas želi uzdignuti više i uključiti u zajednicu uključivši u molitvu braću i sestre. "Slavimo 300 godina čudesnog interventa Majke i molimo da učini slično za braću i sestre i danas koji trpe progone među kojima se nalazi i Tomislav Salopek. Molimo da nam dade snage kako bi ovo naše hodočašće bilo uistinu hodočašće svjedočanstva i ljubavi", završio je mons. Vidović.

 


Na kraju slavlja povjerenik Ureda za pastoral mladih dr. sc. don Mihael Prović podsjetio je kako je ovo 33. hodočašće mladih zahvaljujući pok. biskupu don Petru Šoliću koji je prvi započeo ovakvo hodočašće s bogoslovima i mladima. Potom je zahvalio gvardijanu fra Petru Klapežu, PU Splitsko-dalmatinske županije, cestarima koji su znakovima na cesti omogućili da hodočašće bude sigurnije, Hitnoj medicinskoj pomoći, svim svećenicima koji su bili na raspolaganju za sakrament ispovijedi u Solinu i Sinju, ocu nadbiskupu i generalnom vikaru na poticajnim riječima, kao i svim sudionicima hodočašća.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Treći susret ciklusa pod nazivom „Četvrtak za dušu“ upriličen je u četvrtak, 18. travnja u Župi Presvetog Srca Isusova ...
U srijedu 17. travnja održan je još jedan susret Hrvatskoga nadzemlja pod naslovom „Seks na eks“. Gost predavač bio je ...
Uoči početka Velikog tjedna, u subotu 23. ožujka, održana je likovna radionica za djecu u Riznici splitske katedrale.
Nadbiskupijska vjeronaučna olimpijada za učenike osnovnih škola i natjecanje iz vjeronauka za učenike srednjih škola ...
U srijedu 20. ožujka, na prvi dan proljeća, u Velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa održan je još jedan susret ...
Završnica Ministrantske malonogometne lige “Ivan Merz“ (MMNL) Splitsko-makarske nadbiskupije za sezonu 2023./2024 ...
Mladi su nam još jednom pokazali kako mogu biti velika pokretačka snaga. Ovog Trećeg petka u Imotskom koji se održao ...
Drugi susret novog ciklusa Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije „Četvrtak za dušu“ održan je 14. ...