Te Deum – misa zahvalnica za završetak akademske i pastoralne godine

Apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić predvodio je, u nedjelju 11. lipnja u splitskoj Župi Presvetog Srca Isusova na Visokoj, Te Deum – misu zahvalnicu za završetak akademske i pastoralne godine. U koncelebraciji su bili: generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije don Franjo Frankopan Velić, povjerenik Ureda za pastoral mladih i župnik na Visokoj don Ivan Terze, duhovnik Hrvatskog nadzemlja don Tomislav Bašić te pomoćnik kapelana za mlade i župni vikar na Visokoj don Antun Mate Antunović. Đakonirao je don Renato Pudar, a pjevao je VIS Veritas Aeterna.

Govoreći u prigodnoj homiliji o evanđeoskom tekstu (Mt 9, 9-13), mons. Puljić je poručio da Isus svakog suvremenog čovjeka – koji se na rubu društva osjeća ostavljenim i bezvrijednim – želi dovesti za svoj božanski Stol. „Isus želi da svaki grešnik sjedne za Stol Njegovog milosrđa i ljubavi”, ustvrdio je.

Ispričavši iskustvo obraćenja američkog liječnika koji je prije susreta s Kristom vršio pobačaje, mons. Puljić je pozvao sve mlade da kroz „Hod za život” i slične inicijative hrabro stanu u obranu života – od začeća do prirodne smrti.

Podsjetivši na 25. obljetnicu pohoda Ivana Pavla II. Splitu i Solinu koju ove godine obilježavamo, apostolski upravitelj je istaknuo: „Uz osobitu zahvalu za sve što je činio za obitelji prikladno je na ovom skupu vas mladih reći dvije rečenice i o posebnoj ljubavi te naklonosti koju je pokazivao prema mladima. On je okupljanja mladih 'pret­varao u prave festivale i slavlja mladosti'. A znamo kako su ga mladi rado slijedili, slušali, za njim išli i izvikivali njegovo ime, a poklicima i aplauzima prekidali njegove govore. Bili su slobodni prići mu, zagrliti ga i nešto mu na uho šapnuti. A on bi im očinski i prijateljski odgovarao: 'Došao sam da se s vama malo odmorim, draga mladeži. Došao sam vas čuti, s vama razgovarati i moliti. Želio bih vam ovdje ponoviti ono što sam rekao prvi dan svoga pontifikata: Vi ste Papina nada, vi ste nada Crkve. Osjećao sam toplinu vaše blizine i vašeg prijateljstva u ovim godinama moga služenja Crkvi! Vaša ljubav i vaša molitva neprestano su me podržavali u ispunjavanju zadaće koju sam od Krista primio'. I dok se susretao i pisao mladima, nije im tepao, a ni povlađivao. Naprotiv, tražio je žrtvu, napor i zalaganje: 'Draga mladeži! Najljepša je i najutješnija istina koju vam mogu navijestiti: Isus vas voli. A najsadržajniji dar koji vi njemu možete prinijeti jest vaša ljubav, vaše srce, vaša budućnost. Kad vas muče problemi i zapanjeno stojite pred tajnom života, upravite svoj pogled prema Kristu. U njemu, naime, u kojem živimo, mičemo se i jesmo (usp. Dj 17, 28) naći ćete i postići puninu ostvarenja vaših mogućnosti i vaših nadanja'. Tako neka bude”.

Nakon mise u župnoj dvorani je mons. Puljić dodijelio nagrade za ovogodišnju KMNL – u. Prvoplasirana ekipa prve lige je momčad Župe Marije Pomoćnice sa splitskog Kmana, drugo mjesto pripalo je ekipi Župe sv. Mateja (Split – Ravne Njive), a treće mjesto je osvojila solinska ekipa Župe Gospe od Otoka. Najbolji strijelac prve lige je A. Blažević (Gospa od Otoka), najbolji igrač je Josip Cikojević (Kman), a najbolji vratar je Roko Ponjarac (Gospa od Otoka). Trofej za fair-play ekipu dobila je momčad Župe sv. Petra – Konkatedrala (Split).

Priznanja su dobile i najbolje ekipe druge lige. Prvo mjesto osvojila je ekipa Župe Svetog Križa – Veli Varoš (Split), drugo mjesto pripalo je momčadi Župe sv. Mihovila (Dugopolje), a treće mjesto osvojila je ekipa splitske Župe Gospe od Zdravlja. Najbolji strijelac druge lige je D. Katić (Veli Varoš).

Prije dodijele nagrada prikazan je film o aktivnostima Ureda za pastoral mladih u protekloj godini. Prigodne riječi zahvale svim natjecateljima i suradnicima Ureda uputio je don Ivan Terze. Sportašima se poticajnim riječima obratio i voditelj Katoličke malonogometne lige Mladen Jurić, a mons. Puljić je svim mladima koji volontiraju u mnogobrojnim projektima Ureda poručio „da su oni budućnost i nada naše Crkve”.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Treći susret ciklusa pod nazivom „Četvrtak za dušu“ upriličen je u četvrtak, 18. travnja u Župi Presvetog Srca Isusova ...
U srijedu 17. travnja održan je još jedan susret Hrvatskoga nadzemlja pod naslovom „Seks na eks“. Gost predavač bio je ...
Uoči početka Velikog tjedna, u subotu 23. ožujka, održana je likovna radionica za djecu u Riznici splitske katedrale.
Nadbiskupijska vjeronaučna olimpijada za učenike osnovnih škola i natjecanje iz vjeronauka za učenike srednjih škola ...
U srijedu 20. ožujka, na prvi dan proljeća, u Velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa održan je još jedan susret ...
Završnica Ministrantske malonogometne lige “Ivan Merz“ (MMNL) Splitsko-makarske nadbiskupije za sezonu 2023./2024 ...
Mladi su nam još jednom pokazali kako mogu biti velika pokretačka snaga. Ovog Trećeg petka u Imotskom koji se održao ...
Drugi susret novog ciklusa Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije „Četvrtak za dušu“ održan je 14. ...