Hodočašće mladih Splitsko-makarske nadbiskupije „Od Gospe do Gospe“

Tradicionalno hodočašće mladih „Od Gospe do Gospe“ okupilo je i ove godine, 12. i 13. kolovoza, nekoliko tisuća mladih vjernika.

Hodočasnički put, u organizaciji Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije, započeo je u prasvetištu Gospe od Otoka u Solinu gdje su mladi mogli pristupiti sakramentu pomirenja kako bi čista srca krenuli na put do Gospina svetišta u Sinju. Euharistijsko slavlje u crkvi Svete Obitelji predvodio je apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić. U koncelebraciji su bili: povjerenik Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije don Ivan Terze, don Roko Kaštelan i don Renato Pudar.

Prisjećaju se u prigodnoj homiliji pastirskog pohoda svetog Ivana Pavla II. Solinu 1998. godine, mons. Puljić je kazao: „Nakon jutarnjeg misnog slavlja na splitskom Žnjanu, sveti Ivan Pavao II. je u Solinu imao susret s katehetama, mladima i crkvenim pokretima. Bio sam na tom susretu i sjećam se kako je sveti papa dugo vremena proveo u molitvi ispred Gospine crkve ovdje u Solinu. To nije bilo uobičajeno. Međutim, on je to napravio jer je u razgovoru s pokojnim nadbiskupom Jurićem doznao što ovo Prasvetište znači za identitet hrvatskog naroda i našu povijest. On, koji je bio 'sav Gospin', u toj molitvi moli za blagoslov hrvatskoga naroda. Isto tako, kada je primio hodočasnike iz Hrvatske tijekom Branimirove godine (1979.), u bazilici sv. Petra je služio misu na hrvatskom te je i homiliju izrekao na našem jeziku. Ivan Pavao II. je jako volio i poštovao naš narod te bez njega nikada ne bi bilo naše slobode niti bismo se izvukli iz svih nevolja koje su nas zadesile”.

Rekavši kako su svetom Ivanu Pavlu II. na srcu osobito bili mladi te kako je on i pokrenuo susrete mladih na nacionalnoj i svjetskoj razini, mons. Puljić je potaknuo hodočasnike da nasljedujući njegov primjer u svom životu posebno mjesto daju Mariji – našoj zagovornici, majci i zaštiti.

Na kraju mise don Ivan Terze je zahvalio mons. Puljiću na predvođenju slavlja i poticajnim riječima, PU Splitsko-dalmatinske županije, Hitnoj medicinskoj pomoći te svim svećenicima koji su bili na raspolaganju za sakrament pomirenja. Hodočasnicima je zaželio da im ova noć tišine, molitve i hoda bude korisna za duhovnu izgradnju te da nakane koje nose u srcima budu uslišane od Gospe koja je naša najmoćnija zagovornica.

Nakon misnog slavlja, za vrijeme kojeg je pjevao glazbeni sastav „Papa band“ iz Solina, kolone mladih vjernika krenule su na hod dug 35 kilometara kako bi Majci Mariji donijeli svoje nakane, molitve i pjesme.

Po dolasku u Svetište Gospe Sinjske hodočasnici su mogli pristupiti sakramentu pomirenja, a ranu jutarnju misu u dvorištu Svetišta Gospe Sinjske predvodio je povjerenik Ureda za mlade don Ivan Terze. Euharistijsko slavlje svojim su pjevanjem uzveličali VIS Totus Tuus i Dobri pastir.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Treći susret ciklusa pod nazivom „Četvrtak za dušu“ upriličen je u četvrtak, 18. travnja u Župi Presvetog Srca Isusova ...
U srijedu 17. travnja održan je još jedan susret Hrvatskoga nadzemlja pod naslovom „Seks na eks“. Gost predavač bio je ...
Uoči početka Velikog tjedna, u subotu 23. ožujka, održana je likovna radionica za djecu u Riznici splitske katedrale.
Nadbiskupijska vjeronaučna olimpijada za učenike osnovnih škola i natjecanje iz vjeronauka za učenike srednjih škola ...
U srijedu 20. ožujka, na prvi dan proljeća, u Velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa održan je još jedan susret ...
Završnica Ministrantske malonogometne lige “Ivan Merz“ (MMNL) Splitsko-makarske nadbiskupije za sezonu 2023./2024 ...
Mladi su nam još jednom pokazali kako mogu biti velika pokretačka snaga. Ovog Trećeg petka u Imotskom koji se održao ...
Drugi susret novog ciklusa Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije „Četvrtak za dušu“ održan je 14. ...