Ured za pastoral mladih najavio pastoralne aktivnosti

Predstojnik Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskuije don Ivan Terze uputio je 7. studenog 2023. dopis svećenicima mjesne Crkve u kojem im zahvaljuje na suradnji te ih obavještava o nadolazećim pastoralnim aktivnostima za mlade.

„Radujući se svakoj lijepoj inicijativi zahvaljujem Gospodinu svaki puta kad vidim kako se u raznim dijelovima naše Nadbiskupije pokreću nove ili oživljuju već pokrenute aktivnosti za mlade. Uz redovan pastoral mladih sve je više posebno animiranih „klanjanja za mlade“ u vremenu prilagođeno njima. Katolička malonogometna liga je s novim žarom ušla u novu sezonu igranja. Hrvatsko Nadzemlje se sprema za novu treću srijedu u mjesecu uz brojna gostovanja. Oni su na raspolaganju svima koji ih pozovu. Brojne su tribine i susreti za mlade od Trogira, Sinja, Imotskog do Metkovića i Makarske. I redovničke zajednice zauzeto rade na njivi Gospodnjoj preko formacije mladih franjevačke, salezijanske i vinkovske mladeži. Nemojmo se nikada umoriti činiti dobro. Predstavljamo vam nove aktivnosti za formaciju novih župnih animatora kao i poziv na hodočašće u Rim. Obje aktivnosti ciljaju na srednjoškolsku mladež osobito razdoblje nakon krizme. Najavljujemo i Susret hrvatske katoličke mladeži u Gospiću 4. svibnja 2024., kao i Nadbiskupijski dan mladih krajem svibnja ili početkom lipnja“, stoji između ostaloga u pismu.

  • PRIJAVE ZA TEMELJNU FORMACIJU ANIMATORA

Od ove će se pastoralne godine u našoj Nadbiskupiji provoditi program formacije animatora "Mladi za mlade", usmjeren kao pomoć za osposobljavanje mladih za pomoć svećenicima u radu s djecom i mladima.

Program se sastoji od više faza, a prva faza uključuje Temeljnu formaciju animatora u vikend susretima. Na tim susretima mladi upoznaju i produbljuju vjeru, otkrivaju identitet animatora te svoje poslanje u Crkvi usvajajući vještine potrebne za naviještanje vjere djeci i mladima, kao što su: vođenje skupine, pripremanje kateheza, rekreativnih večeri te susreta za djecu i mlade.

Nakon Temeljne formacije slijedi jednotjedna specijalizacija animatora koji su sudjelovali na svim vikend susretima formacije. Svrha specijalizacije sastoji se u osposobljavanju mladih za rad u župi, prije svega za animiranje djece i mladih te pokretanje novih župnih aktivnosti.

Troškovi sudjelovanja prvog jednodnevnog susreta koji će se održati u subotu 25. studenog u Župi Presvetog Srca Isusova (Visoka), Ninska 1 – Split, iznose 25 € po susretu za svakog sudionika (predlažemo 20 € financira župa, a s 5 € participiraju polaznici). Donja dobna granica za sudjelovanje u programu je 15 godina (1. razred srednje škole), a gornja 25 godina. Prijave traju do petka 17. studenog ove godine, a broj sudionika je ograničen. Prijavu šalju župnici ili župni vikari na adresu el. pošte: pastoral.mladih.split@gmail.com sa sljedećim podacima: ime i prezime, datum rođenja, broj mobitela, adresa el. pošte, naziv župe.

 

  • HODOČAŠĆE MLADIH U RIM

Ured za Pastoral mladih naše Nadbiskupije u zajedništvu s mladima iz SKACa Split i Uredom za mlade Šibenske biskupije organizira hodočašće mladih u Rim. Hodočašće će trajati od 18. veljače 2024. (večernji sati) do 24. veljače 2024. (jutarnji sati) za vrijeme zimskih školskih praznika. Prijave se primaju do 2. prosinca 2023.

Tijekom hodočašća posjetit će se: S.G.ROTONDO (PADRE PIO) – MONTE SAN ANGELO (ŠPILJA SVETOG MIHOVILA ARKANĐELA), MONTECASSINO (SVETI BENEDIKT I SVETA SKOLASTIKA) – ASSISI (SVETI FRANJO I SVETA KLARA, BLAŽENI CARLO ACUTIS) i naravno RIM.

Prijaviti se mogu mladi od 15 do 30 godina. Cijena hodočašća iznosi 540 €.

CIJENA UKLJUČUJE:

smještaj na bazi 1 polupansiona u hotelu u S.G.ROTONDO ;

smještaj na bazi 4 polupansiona u GREEN PALACE u Rimu;

sve potrebite ulaznice (crkva sv. Franje u Assisu, katakombe, kupola);

prijevoz udobnim autobusom ( EURO 6);

ulasci autobusa u sve gradove; boravišna pristojba; sva parkirališta i stručno vodstvo.  

Prva rata prilikom upisa – 140 eura

Druga rata do 1.1.2024. – 200 eura

Treća rada do 1.2.2024. – 200 eura

Prijave za hodočašće se vrše isključivo osobnim dolaskom kod povjerenika za mlade don Ivana Terze (za Split i okolicu) te plaćanjem prve rate od 140 € (u slučaju otkazivanja ovaj iznos se ne vraća). Za župe izvan Splita, župnici prijavljuju mlade izravno Povjereniku te od njih uzimaju novac za prvu ratu. Svaki svećenik koji ima želju ići treba se na isti način prijaviti. Za sve informacije stojim na raspolaganju. Detaljnije o putovanju na web stanici Ureda. Kontakt: pastoral.mladih.split@gmail.com (don Ivan Terze, 098 831 244)

  • OSVJEŽENA WEB STRANICA UREDA ZA PASTORAL MLADIH

Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije osvježio je i grafički obnovio postojeću internetsku stranicu. Obavijesti, najave, slike i izvještaji s događanja za mlade u organizaciji Ureda dostupni su na www.mladisplit.com.

 

  • SUSRET HRVATSKE KATOLIČKE MLADEŽI U GOSPIĆU

Dvanaesti Susret hrvatske katoličke mladeži održat će se u gradu Gospiću koji je administrativno središte Like i sjedište Gospićko-senjske biskupije.

Na prethodnom susretu u Bjelovaru mladi Gospićko-senjske biskupije, na kraju euharistijskog slavlja, nakon što je najavljeno da će se idući SHKM održati u Gospićko-senjskoj biskupiji, preuzeli su križ iz ruku mladih Bjelovarsko-križevačke biskupije te tim simboličnim činom preuzeli organizaciju i pripremu ovog velikog događaja za hrvatsku katoličku mladež. Susret hrvatske katoličke mladeži u Gospićko-senjskoj biskupiji pod geslom „Raduj se za svoje mladosti!“ (usp. Prop 11, 9) održati će se u Gospiću u subotu 4. svibnja 2024. godine. Više detalja o susretu dobiti ćemo početkom 2024. godine.

 

Neka Gospodin blagoslovi sva naša nastojanja u činjenju dobra.

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Treći susret ciklusa pod nazivom „Četvrtak za dušu“ upriličen je u četvrtak, 18. travnja u Župi Presvetog Srca Isusova ...
U srijedu 17. travnja održan je još jedan susret Hrvatskoga nadzemlja pod naslovom „Seks na eks“. Gost predavač bio je ...
Uoči početka Velikog tjedna, u subotu 23. ožujka, održana je likovna radionica za djecu u Riznici splitske katedrale.
Nadbiskupijska vjeronaučna olimpijada za učenike osnovnih škola i natjecanje iz vjeronauka za učenike srednjih škola ...
U srijedu 20. ožujka, na prvi dan proljeća, u Velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa održan je još jedan susret ...
Završnica Ministrantske malonogometne lige “Ivan Merz“ (MMNL) Splitsko-makarske nadbiskupije za sezonu 2023./2024 ...
Mladi su nam još jednom pokazali kako mogu biti velika pokretačka snaga. Ovog Trećeg petka u Imotskom koji se održao ...
Drugi susret novog ciklusa Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije „Četvrtak za dušu“ održan je 14. ...