XXIX. Redovnički dani u Splitu

"Mistično iskustvo vjere u posvećenom životu" tema je XXIX. Redovničkih dana koji su se održali u dominikanskom samostanu u Splitu od 13. do 14. rujna u organizaciji Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica (HKVRPP). Otvarenju su prisustvovali splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, dubrovački biskup Mate Uzinić, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman, provincijal Hrvatske dominikanske provincije o. Ante Gavrići, predsjednik HKVRPP o. Vinko Mamić, nadbiskupski delegat za redovnice fra Petar Lubina, te oko 150 redovnica i redovnika.


 



Nakon uvodne molitve Trećega časa, skup je pozdravio predsjednik HKVRPP o. Vinko Mamić, OCD, koji je istaknuo kako ova godišnja okupljanja redovnika i redovnica imaju dvostruki cilj. "S jedne strane želimo zajednički promišljati nad aktualnim događanjima u crkvi i svijetu kako bi spremnije i zrelije odgovorili na izazove koje ti događaji u sebi nose. S druge strane želimo se bolje upoznati i povezati, izmjeniti osobna i iskustva naših zajednica jer samo tako ujedinjeni u vjeri i djelovanju možeo dati ono svjedočanstvo na koje smo pozvani po našem zavjetovanom životu", kazao je o. Mamić. Nakon što je pozdravio sve prisutne, mons. Marin Barišić se osvrnuo na temu susreta te kazao kako mistično iskustvo vjere nisu vizije ili ukazanja već vjera koja je osobna, proživljena, promišljena, življena i svjedočena. Predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za ustanove posvećenog života (UPŽ), dubrovački biskup Mate Uzinić, podsjetio je i da su u povijesti redonici i redovnice uvijek bili oni koji su predvodli obnovu Crkve. U tom duhu, svima je zaželio uspješan rad i plodove koji će bit korisni ne samo za redovnike i redovnice, nego za cijelu Crkvu u našem narodu.
Prvo predavanje na temu "Doprinos Drugoga vatikanskog koncila obnovi redovničkog života" održala je franjevka od Bezgrješne dr. s. Valerija Kovač (KBF Zagreb). Prijepodnevni dio prvog dana završio je euharistijskim slavljem koje je predvodio nadbiskup Barišić. Poslijepodne predavanje na temu "Čitanje Svetog pisma kao stalni pronalazak sebe - primjer sv. Efrema Sirskog", održao je fr. Srećko Koralija, OP (Fribourg - Oxford), nakon kojeg je uslijedila rasprava i molitva Večernje. Drugog dana održana su dva predavanja, "Vjera i slušanje riječi - (fides ex auditu - Rim 10, 17) - izazov monaške duhovnosti redovništvu danas" s. Ozane Krajačić, FDC, te "Proces mistične preobrazbe vjernika-molitelja u Krista: "Živim, ali ne više ja, nego živi u meni Krist" (Gal 2,20)" o. Vinka Mamića, OCD. Nakon predavanja održan je okrugli stol, kojeg je moderirala novinarka dr. sc. Tanja Baran, a na kojem su sudjelovali svi predavači. Redovnički dani završili su molitvom Večernje.