Ispovijest vjere i obećanja kandidata za đakonat

Za vrijeme svečanog euharistijskog slavlja u kapeli Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu, u četvrtak 21. studenoga, svoja obećanja i ispovijest vjere, kako zahtijevaju kanonski propisi, položila su četvorica kandidata za đakonat Splitsko-makarske nadbiskupije koji će u nedjelju, 24. studenoga u splitskoj prvostolnici biti zaređeni za đakone.





Kandidati Ivo Bezina (Prugovo), Ante Bitunjac (Ruda), Ivan Đonlić (Stobreč) i Nikola Mikačić (Kaštel Gomilica) polaganjem ruke na Sveto evanđelje potvrdili su da dobro shvaćaju smisao i značenje zakona celibata te obećali da će ga do kraja života vjerno obdržavati. Također su obećali poslušnost zakonitoj crkvenoj vlasti u svemu što naredi u skladu sa Zakonikom kanonskoga prava i drugim crkvenim zakonima i propisima.


Misno slavlje predvodio je generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Ivan Ćubelić koji je na samom početku kazao kako je ovo slavlje zahvala jer je Gospodin ove godine, kao i svake do sada, pohodio Splitsko-makarsku nadbiskupiju i providio ju darom duhovnih zvanja. "Ne smijemo taj dar shvaćati kao običaj, već na njemu neprestano iskreno i ponizno zahvaljivati i moliti za svete svećenike, ispunjene zanosom, zaljubljene u Krista i potpuno predane službi za spasenje duša".


Mons. Ćubelić je u središte svoje homilije stavio vjeru i naglasio kako ona ne smije ostati samo teoretsko znanje kršćanskog nauka nego treba postati snaga u svakom vjerniku koja mijenja i obuzima srce i sve osjećaje, razum i volju, tijelo i dušu i sve odnose s ljudima i s Bogom. "Svakom Isusovu čudu uvijek je prethodila vjera onoga koji je došao moliti, a tamo gdje nije bilo vjere, izostalo je i njegovo čudesno djelovanje". Mons. Ćubelić je đakonima pojasnio pet darova đakonata: inkardinacija, celibat, služenje, navještanje Evanđelja te molitva časoslova. Kazao je i kako uvijek ima ljudi, čak i među najbližima, koji ne razumiju da mladi čovjek može ostaviti blagodati svijeta i čitavi život posveti Bogu. "Takvi ljudi su postali čuđenje u svijetu jer mnogi ne razumiju da se samo iz vjere i u vjeri može postati đakon i potom svećenik", kazao je mons. Ćubelić te đakonima  poručio da svaki dan slušaju Boga s radošću i strepnjom koju u srcu nose večeras i zaželio da na vjeri i u vjeri grade svoje poslanje jer će jedino tako moći ostvariti ono na što ih je Bog pozvao.