Đakonsko ređenje u Splitu

Na svekovinu Krista Kralja, u nedjelju 24. studenog 2013. predvodeći euharistijsko slavlje u prepunoj katedrali sv. Dujma u Splitu, splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić zaredio je za đakone četvoricu bogoslova na naslov Splitsko-makarske nadbiskupije: Ivu Bezinu (Prugovo), Antu Bitunjca (Ruda), Ivana Đonlića (Stobreč) i Nikolu Mikačića (Kaštel Gomilica). "Svetkovina Krista Kralja svečano se slavi u katoličkim crkvama i katedralama širom svijeta, a posebno u ovoj našoj splitskoj katedrali koja je bila dom cara koji je htio biti kao Bog i sve staviti pod svoju vlast. Mi danas slavimo pravog, jedinog, vječnog i dobrog kralja - Isusa Krista. Danas završava liturgijska godina, ali i Godina vjere u kojoj se nadam da smo sazorili i pokušali rasti u vjeri. No za našu Splitsko-makarsku nadbiskupiju ovaj dan je još svečaniji i bogatiji jer ćemo podijeliti sakrament svetog reda đakonata našim kandidatima čije je 'Evo me!' plod vjere naše mjesne Crkve", kazao je nadbiskup na samom početku slavlja te pozdravio braću svećenike, odgojitelje i profesore, župnike rodnih župa ređenika i župa gdje su vršili đakonski praktikum, bogoslove, sjemeništarce i časne sestre, a posebno roditelje, obitelj i prijatelje ređenika, kao i sav vjernički puk.





U slavlju je sudjelovalo dvadesetak svećenika na čelu sa nadbiskupom Barišićem, generalnim vikarom Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Ivanom Ćubelićem i rektorom Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu mr. sc. don Borisom Vidovićem koji je pred nadbiskupom zajamčio da su kandidati prema sudu Crkve prikladni za đakonsku službu. Nadbiskup se u prigodnoj homiliji osvrnuo na Evanđelje i kazao kako svatko od nas raspetom Kristu može postaviti pitanje 'Jesi li ti Kralj?', a On bi u svojem odgovoru i danas ostao dosljedan 'Jesam', jer On je ljubav, izvor milosti i praštanja. "Nema većeg i hrabrijeg čina od darivanja života za drugoga. Teško je to razumjeti, ali to je i istina i naš čvrsti temelj, a sve drugo prolazi. I danas k Njemu hodočaste mnogi koji žele biti znak Krista Kralja i njegove raspete ljubavi. Evo ovdje pred nama su četiri hodočasnika", naglasio je nadbiskup. Spomenuvši euharistijsko slavlje u Rimu kojeg predvodi Papa Franjo, a za vrijeme kojeg će vjernicima po prvi put biti izložene relikvije sv. Petra, nadbiskup je ređenicima kazao kako ih danas preko sv. Petara i apostolskih naslijednika za svoje đakone redi sam Krist. "Naša vjera ima svoj povijesni kontinuitet i želimo da ona danas bude konkretna, utjelovljena, stvarna i da budemo otvoreni za milosni dar vjere. Ukoliko imamo vjere Krist s nama želi i može mijenjati stvarnost i dati nam ohrabrenje da ni jedna životna situacija nije beznadna". U zaključku homilije nadbiskup je kandidatima poručio da se ne trebaju bojati jer neće biti sami. Uz njih je Krist i braća svećenici, obitelj i prijatelji ali i svi vjernici i cijela Crkva. "Vi ste Gospodinov dar nama. Znak njegova Kraljevstva. Očekuju vas mnogi izgubljeni i razočarani, oni koji su izgubili vjernost i ustrajnost. Budite blagoslov za našu Crkvu i narod".


Nakon homilije nadbiskup je polaganjem ruku i posvetnom molitvom kandidatima podijelio sakrament svetoga reda đakonata. Potom su novozaređeni đakoni obukli službenu liturgijsku odjeću: štolu, koja je znak dostojanstva i vlasti, i dalmatiku, simbol spasenja, radosti i pravednosti. Na kraju obreda, đakoni su primili evanđelistar iz nadbiskupovih ruku te s njim izmijenili cjelov mira, a potom su pristupili služenju kod oltara. Na samom kraju misnog slavlja okupljenima se obratio i katedralni župnik don Tomislav Ćubelić. Koje je novozaređenim đakonima čestitao ovaj veliki dan. "U Godini vjere promišljali ste, zaključili i stali pred živoga Boga. Kroz Godinu vjere Krist vas je uveo u istinu. Sam je kazao 'Ja sam put, istina i život'. Ostanite na tragu Kristove istine i pokušajte ju zaštititi svojim životom. Ostalo je sve Kristovo." Misno slavlje, koje je završilo himnom "Tebe Boga hvalimo" i nadbiskupskim blagoslovom, svojim je pjevanjem uveličao mješoviti prvostolni zbor sv. Dujma pod ravnanjem maestra don Šime Marovića.