Blagdan Svijećnice i Dan posvećenog života u Splitu

Blagdan Svijećnice - Prikazanja Gospodinova i Dan posvećenog života za redovnike i redovnice na području Splitsko-makarske nadbiskupije, svečano je proslavljen u nedjelju  2. veljače.  Generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Ivan Ćubelić predvodio je obred blagoslova svijeća u crkvi sv. Dominika, potom svečanu procesiju s upaljenim svijećama u kojoj su sudjelovali brojni svećenici, redovnici i redovnice, bogoslovi, kandidatice i vjernici laici, te euharistijsko slavlje u splitskoj prvostolnici sv. Dujma. Pjevanje je predvodio zbor redovnica i bogoslova pod ravnanjem mo. s. Mirte Škopljanac Mačina.




Uvodeći u slavlje, nadbiskupski delegat za redovnice fra Petar Lubina, kazao je da na blagdan Svijećnice, točno 40 dana poslije Božića, slavimo blagdan kojim se spominjemo mlade majke, Djevice Marije, koja u svom zanosu hita u Hram Bogu posvetiti svoga Prvorođenca. Pojasnio je kako je ovo još božićni blagdan, koji nas, po svome sadržaju, uvodi u uskrsni krug kad ćemo slaviti Isusovo žrtvovanje. "Danas Gospodin prikazuje u Hramu sama sebe. Na dan našega krštenja naši su nas roditelji prikazali Gospodinu i njemu nas posvetili. U svojoj mladosti, kad smo osjetili Božji poziv, mi smo se redovnici odazvali zavjetujući evanđeoske savjete poslušnosti, djevičanske čistoće i siromaštva te smo mu se na poseban način posvetili u želji da mu služimo bliže i zauzetije od ostalih vjernika. Po nama se tako danas naši vjernici mogu upoznati s darom posvećenog života Crkvi, a nama Bogu posebno posvećenima pružena je zgoda da obnovimo osjećaj darivanja i nakana", kazao je fra Lubina naglasivši kako su redovnici i redovnice danas u nezavidnu položaju, ali da su pozvani biti pretečama obnove hrvatskog naroda i Crkve, koju papa Franjo nestrpljivo priželjkuje. "Zato smo pozvani", zaključio je fra Lubina, "svi iznova otkriti radost evanđelja, radost Božje ljubavi i dobrote koja je veća od svih naših nevjernosti, osobito oni među nama koji su se umorili ili su postali tužni, koje je uhvatio strah ili su zalutali s pravoga puta".


U svojoj homiliji mons. Ćubelić je kazao kako je blagdan Svijećnice drevna svetkovina koja traje preko tisuću godina te kako je u počecima to bio blagdan naglašenoga pokorničkog značenja. Spomenuo je da je taj dan poznat još od pretkršćnskih kultura kada se zvao blagdan Lustracije tj. prosvjetljenja i očišćenja, vatrom i svjetlom kada su ljudi obrednim žrtvama tražli mir i pomirenje s Bogom i ljudima, išćekujući Mesiju. "Mi smo sretan narod Novog Saveza. Upoznali smo Spasitelja - Svjetlo za prosvjetljenje naroda.  Svijećnica nas obasjava radošću spasenja, ali nas podsjeća i na tmine naših grijeha koje možemo pobijediti samo potpunim, osobnim predanjem Bogu", kazao je mons. Ćubelić naglasivši kako se danas slavi i Dan posvećenog života u kojem smo pozvani zahvaljivati Bogu i moliti za sve one koji su svoj život s povjerenjem posvetili Svjetlu od Svjetla i spasenju svoga naroda. Pozdravio je sve redovnike i redonice koji neumorno služe širom Nadbiskupije, živeći u ljubavi i radosti svoje posvećenje Kristu i bližnjemu. "U ovoj svetoj misi želim moliti i biti bliz svima vama, u brojnim društvenim i duhovnim izazovima, želeći vas uvijek vidjeti sretne i velikodušne, unatoč svih nevolja ovoga svijeta. Želim vam zahvaliti za sve pastoralne napore kojima proslavljate Krista, kako u molitvi tako i u djelima dobrote". U nastavku homilije mons. Ćubelić je istaknuo brojne službe koje redovnici i redovnice obnašaju, a zbog kojih su velika utjeha i radost mnogim ljudima te ih je pozvao da im "posvjedoče istinu o životu koju nam je Isus objavio, a Crkva naučava. Ne dopustite da i vas zbune suvremene ideologije površnosti i besmisla. Od osoba posvećenih Bogu, obitelj očekuje istinu. Zato budite sretni što je možete navještati i svjedočiti. Unesite mir u obitelji srcem koje razumije i suosjeća. Naše je prvotno poslanje duhovna pomoć i ohrabrenje, podrška i ljudska blizina. Nosimo u svijet Božji oprost, njegov dar sigurnosti, nade i ljubavi. No da bismo mir mogli darivati, trebamo ga i sami posjedovati. Izgrađujete stoga vaše samostanske obitelji kao oaze strpljivosti, milosrđa i suhovne vedrine".


Čestitajući Dan posvećenih osoba u svoje, i u ime splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Marina Barišića koji je u Dubrovniku na proslavi sv. Vlaha, mons. Ćublić je redovnicima i redovnicama poručio da budu sretni što će njihovom zaslugom i ovo naše vrijeme vidjeti da je posvećenost Bogu divna tajna koja prosvjetljuje, ojačava i spašava.