Bl. Alojzije Stepinac proslavljen u Sjemeništu

U kapeli Nadbiskupskog sjemeništa  u Splitu, u ponedjeljak 10. veljače, u organizaciji Hrvatske udruge Benedikt obilježen je spomendan blaženog Alojzija Stepinca. Misno slavlje služio je mr. don. Jenko Bulić, ravnatelj Nadbiskpskog sjemeništa u Splitu. Na početku slavlja sve nazočne članove Hrvatske udruge Benedikt i ostale  nazočne don Bulić je pozdravio u radosti slavlja, na blagdan bl. Alojzija Stepeinca. Kazavši kako bl. Alojzije nije samo baština Krašića i Zagrebačke nadbiskupije, već je vidljivo da je on postao baština cijelog našeg hrvatskog naroda.U propovijedi don Bulić je kazao kako je pred nama danas uzdignut lik bl. Alojzija, ta saga u ljubavi, taj znak otpora protiv zla. '

 

 


'Zapitajmo se: odakle dolazi to svjedočanstvo života, ta hrabrost, jasnoća i dosljednost? Odgovor je jednostavan: iz njegovog odnosa s Bogom, iz molitve, iz sakramenta. U zatvoru je posebno osjetio da je čovjeku jedino sigurno i čvrsto uporište sam Bog''. Zatim je naglasio kako ne smijemo pristajati na kompromise kada je riječ o vjeri o Bogu, o ljubavi prema Kristu, njegovoj istini, njegovoj Crkvi. ''Istina je istina i tu nema kompromisa'' kazao je don Bulić, te dodao kako je bl. Alojzije  smatrao da je najveće zlo polovičnost u pitanjima naše vjere, te uskliknuo ''ili smo vjernici ili nismo. Ako jesmo tada se naša vjera mora očitovati na svim područjima našega života. Ne možemo biti vjernici u crkvi, a na ulici živjeti po instinktu osobnog raspoloženja."
- Bl. Alojzije je upozoravao na opasnost morskih oluja, na protivnike Božje koji su lađu Crkve htjeli upokojiti u mrtvu luku u kojoj laa ne plovi, stoji usidrena, ne miće se, pa baš zato neće uloviti ništa,niti stići u određenu luku. Njeno mjesto nije dok, sakristija, nego čovjek, ljubav njegova srca i besnrtnost njegove duše. Kazao je don Bulić   te na kraju kazao kakao se nadbiskup Stepinac zauzimao za socijalnu pravdu i poštivanje čovjeka radnika koji ima pravo na zasluženu plaću.