Svećeničko ređenje u splitskoj prvostolnici

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić predvodio je na blagdan Bezgrješnog Srca Marijina, u subotu 28. lipnja, u splitskoj katedrali sv. Dujma euharistijsko slavlje za vrijeme kojega je za prezbitere zaredio šestoricu đakona. Na naslov Splitsko-makarske nadbiskupije zaređeni su don Ivo Bezina (iz župe sv. Ante Padovanskoga - Prugovo), don Ante Bitunjac (iz župe sv. Martina - Ruda), don Ivan Đonlić (iz župe sv. Lovre - Stobreč) i don Nikola Mikačić (iz župe sv. Jeronima - Kaštel Gomilica), na naslov Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Ivan Šimunac (iz župe sv. Mihovil - Lišane Ostrovičke), a na naslov Hrvatske pavlinske provincije fr. Ivan Šarić (iz župe sv. Marko evanđelist, Neslanovac - Split).


 



"Okupili smo se da bi s posebnom pažnjom i ljubavlju zahvalili Bogu na ovom njegovom djelu. Dragi mladomisnici, vi ste Božji dar Crkvi i vjernicima i razlog našeg današnjeg  slavlja i radosti", kazao je nadbiskup u uvodu te pozdravio sve okupljene, provincijala Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Jošku Kodžomana, viceprovincijala Hrvatske pavlinske provincije patera Marka Kornelija Glogovića, generalnog vikara Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslava Vidovića, odgojitelje mr. don Borisa Vidovića i dr. fra Stipu Nimca, profesore, brojne svećenike, redovnike i redovnice, bogoslove te posebno obitelj, rodbinu i prijatelje ređenika.


"Jedan sveti svećenik je rekao da je svećeništvo ljubav Srca Isusova. Vjerujem da svi mi svećenici iz svog skromnog iskustva možemo posvjedočiti da je to istina. Jučer smo slavili svetkovinu Presvetog Srca Isusova, a danas slavimo Bezgrješno Srce Marijino. Nema povezanija dva srca, od Isusova i Marijna, no vjerujem da je, iza Marijina, srce svećenika najbliže Isusovu", kazao je nadbiskup na početku svoje homilije pojasnivši da svećenik živi napajajući se s tog izvora božanske ljubavi jer je Isus je tako htio, nazvao ih je prijateljima, povjerio im je cijeloga sebe te ostavio testamenat ljubavi. Naglasio je da je Kristova ljubav milosrdna i bezgranična, da uvijek ostaje vjerna i doslijedna te da upravo tu snagu svoje ljubavi Gospodin želi darovati ređenicima jer ima povjerenja u njih. "Snagom te ljubavi i snagom Duha Svetoga, Bog želi da i vaše srce bude produžena dimenzija njegove božanske ljubavi. Svjesni smo i znamo da je naše srce malo, sebično i grešno i zato molimo Gospodina da snagom svoga Duha učini čudo i osposobi nas, da bi mogli biti znak njegove ljubavi u ovom vremenu i prostoru", poručio je nadbiskup mladomisnicima upozoravajući na opasnost da se kao svećenici posvete samo gradnji odnosa između njih i Gospodina, a zanemare odnos s bližnjima zaboravljajući da su poslani širiti njegovu ljubav braći i sestrama. Podsjetio je da o tome govori i poslanica Hebrejima, da je svaki svećenik od naroda uzet i narodu poslan, te da će to svjedočiti svojim svećeničkim životom, ne samo liturgjski nego i pastoralno, a to znači da moraju biti otvoreni, imati vremena, pažnje, suosjećanja i milosrđa za brata čovjeka. Osvrćući se na sva pitanja koja će im se postaviti prilikom ređenja, a koja obuhvaćaju obje relacije, nadbiskup je istaknuo kako je čovjeku teško održavati sva ta obećanja te da upravo zbog toga njihov odgovor glasi 'Hoću, s Božjom pomoću', svjesni da je to njegovo djelo. Pred kraj homilije, nadbiskup se obratio roditeljima ređenika i spomenuo pitanje koje je Marija postavila Isusu kada su ga pronašli u hramu nakon tri dana: 'Sinko, zašto si nam to učinio?'. Kazao im je kako je moguće da je netko od njih postavio to isto pitanje kada im je sin obznanio da želi postati svećenik, no kako zna da im je danas žao te da osjećaju radost i ponos. "Vjerujem da znate da ovaj put nije samo njihov odabir već da ih je Bog poslao. Oni nisu samo vaši sinovi nego i Božji. Vaš sin je odrastao u vašoj obitelji, u vašem Nazaretu, no on ima i drugi dom, kuću Oca u kojoj treba biti", zaključio je nadbiskup. Mladomisnicima je  zaželio: "Neka vas Majka Marija, koja je primila sve nas svećenike kao svoju duhovnu djecu, prati na vašem putu da možete biti svećenici Srca Isusova, vidljiv znak njegove ljubavi, te da iz zajedništva s njime rastete u mudrosti i milosti pred Bogom i ljudima".


Nakon homilije uslijedio je središnji čin ređenja, polaganje ruku i posvetna molitva, koje je tumačio mr. don Mario Buljević, vicerektor Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu. U nastavku euharistijskog slavlja mladomisnici su se pridružili nadbiskupu za stolom Gospodnjim. Nakon popričesne molitve i himna "Tebe, Boga hvalimo" okupljenima se, u ime Hrvatske pavlinske provincije i Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja obratio provincijal fra Joško Kodžoman koji je svečani dan ređenja usporedio s kišom koja, posebno u ljetnim mjesecima, dolazi kao milost i blagoslov. "Bog nam je danas poslao kišu, u liku ovih zaređenih mladića, a s njima i nadu da će urod na njivi Gospodnjoj biti obilat i što je još važnije, da njiva Gospodnja neće ostati bez vrijednih radnika", naglasio je provincijal te čestitavši obiteljima, ređenicima poželio dobro zdravlje, dug i plodonosan svećenički život, puno snage i strpljivosti u služenju te dar pastoralne i ljudske razboritosti. "Sve što budete činili, činite, mudro, s ljubavlju i u duhu Kristovu. Želim Vam da u sebi otkrijete oslobađajuću snagu vjere i da iz nje hrabro i odvažno živite svoje svećeništvo koje će biti obilježeno snažnim i jedinstvenim pečatom vaših osobnosti", zaključio je provincijal.


Misno slavlje pjesmom je uveličao Mješoviti pjevački prvostolni zbor sv. Dujma pod ravnanjem maestra don Šime Marovića. Obiteljsko i prijateljsko druženje nastavilo se zajedničkim blagovanjem.