Nadbiskup Barišić mladomisnicima uručio prve dekrete

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić primio je u petak 4. srpnja u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu novozaređene svećenike Splitsko-makarske nadbiskupije: don Ivu Bezinu iz župe sv. Ante Padovanskoga - Prugovo,  don Antu Bitunjca iz župe sv. Martina - Ruda, don Ivana Đonlića iz župe sv. Lovre - Stobreč  i don Nikolu Mikačića iz župe sv. Jeronima - Kaštel Gomilica. Tom prigodom nadbiskup je mladomisnicima udijelio dekrete: don Ivu Bezinu imenovao je župnim vikarom župe sv. Andrije na splitskom Sućidru, don Antu Bitunjca župnim vikarom u konkatedralnoj župi sv. Petra, don Ivana Đonlića župnim vikarom župe Presvetog Srca Isusova na Visokoj u Splitu, a don Nikolu Mikačića nadbiskup je imenovao svojim tajnikom i bilježnikom Nadbiskupskog ordinarijata. Službe će preuzeti 18. kolovoza 2014.





Mladomisnici su uz dekrete o službama dobili i trajnu ovlast za ispovijedanje. Nadbiskup je poslušao dojmove mladomisnika o ređenju i proslavi njihovih mladih misa te planove onih koji će svoju mladu misu tek proslaviti narednih dana. "Puno je onih koji su utkali dio sebe, svoga života i molitava u vaše zvanje, no ipak, mladi svećenici prvo su dar od Boga. Dar kojeg svojom ljubavlju rađa majka Crkva", kazao je nadbiskup mladomisnicima posvijestivši im kako odlaze na svoje nove župe na kojima će ih vjernici primiti kao dar te da to trebaju opravdati svojim radom i svjedočkim životom kako bi zajedno sa zajednicom rasli i sazrijevali. "Potrebno je da uvijek imate na umu da ste besplatno primili i da besplatno trebate davati. Dijelite neumorno sebe, svoje sposobnosti i znanje. Neka Krist raste preko vas i u vama", istaknuo je nadbiskup i nadodao kako ne smiju zaboraviti na svoje kolege, pomagati im, susretati se i moliti jedni za druge. Mladomisnicima je zaželio dobro zdravlje i puno sreće u novim župnim zajednicama.


Podjeli dekreta nazočili su i generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović te pastoralni vikar mons. Nediljko Ante Ančić. U obraćanju mladomisnicima mons. Vidović je naglasio kako je Crkva zajednica te kako je iznimno važna ugrađenost svećenika u prezbiterij mjesne crkve koja se na vidljiv način mora očitovati u posebnim prigodama tokom godine kada se prezbiterij okuplja oko biskupa. S tim se složio i mons. Ančić koji je nadodao kako je, sada kada su službeno uključeni među svećenike Splitsko-makarske nadbiskupije, dobro znati koje su njihove obveze i prava. Spomenuo je važnost odnosa između župnika i kapelana koji mora biti isprepleten poštivanjem i razumijevanjem.


Ivo Bezina rođen je 24. lipnja 1986. u Splitu. Sin je Mate i pok. Anđelke Barišić, a rodom je iz župe sv. Ante Padovanskog u Prugovu. Kršten je u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Baškoj Vodi, a župa prebivališta mu je sv. Trojice na Poljudu u Splitu. Pastorlani praktikum obavljao u župi Gospe fatimske u Splitu. Zaređen je za svećenika 28. lipnja 2014. u Splitu, a mladu misu imao je 29. lipnja u Prugovu.


Ante Bitunjac rođen je 9. prosinca 1989. u Sinju. Sin je Ivana i Snježane r. Marasović. Rodom je iz župe sv. Martina u Rudi. Formaciji duhovnog poziva kroz bogosloviju, prethodila je formacija kroz Nadbiskupijsku klasičnu gimnaziju "Don Frane Bulić" koju je pohađao kao sjemeništarac. Pastorlani praktikum obavljao je u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Kaštel Lukšiću. Zaređen je za svećenika 28. lipnja 2014. u Splitu, a mladu misu imat će 6. srpnja u Rudi.


Ivan Đonlić rođen je 21. rujna 1986. u Sinju. Sin je Bože i Milice r. Đonlić. Kršten je u rodnoj župi Presvetog Imena Isusova u Voštanima, a župa prebivališta mu je sv. Lovre, Stobreč. Pastoralni praktikum obavljao u župi sv. Lovre u Trogiru. Za svećenika je zaređen 28. lipnja 2014. u Splitu, a mladu misu imat će 17. srpnja u Stobreču.


Nikola Mikačić rođen je 20. studenoga 1989. u Splitu. Sin je Križana i Marije r. Delaš. Rođen je i kršten u župi sv. Jeronima u Kaštel Gomilici. Formaciji duhovnog poziva kroz bogosloviju, prethodila je njegova formacija kroz splitsko Nadbiskupijsko sjemenište.  Pastoralni praktikum obavljao u župi Materinstva blažene Djevice Marije na Brdima u Splitu. Za svećenika je zaređen 28. lipnja 2014. u Splitu, a mladu misu imat će 20. srpnja u Kaštel Gomilici.