Splitske klarise svečano proslavile blagdan sv. Klare

Blagdan sv. Klare, majke i utemeljiteljice sestara klarisa, svečano je proslavljen u ponedjeljak, 11. kolovoza, u samostanskoj crkvi redovnica klarisa u Splitu. Večernje svečano euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić. Na početku slavlja nadbiskup je pozdravio samostanskog kapelana klarisa fra Josipa Lucića,  braću svećenike, sestre klarise i sve vjernike i štovatelje sv. Klare. Okupljenim vjernicima obratio se i samostanski kapelan klarisa fra Josip Lucić koji se u svoje, i u ime sestara klarisa, zahvalio o. Nadbiskupu na njegovoj prisutnosti, propovjednicima koji su predvodili devetnicu i vjernicima koji su se, unatoč visokim temperaturama, radosni okupljali u čast sv. Klare. Posebnu zahvalu uputio je sestrama klarisama koje pjevanjem svaku proslavu čine još svečanijom i bogatijom.




Nadbiskup je homiliju započeo razmišljanjem o imenu sv. Klare koje znači 'svijetla', 'sjajna', a takva je sv. Klara mogla postati jer je Bog zasvijetlio u njenom srcu i tu svjetlost je Klara ugradila u svoj život. "Klara se cijeli život gledala u zrcalu, Isusu Kristu. U njemu je otkrila poniznost, čistoću i ljubav prema Bogu i bližnjima te je svoj život suobličavala prema njemu, svjesna toga da svaki dan mora rasti i da ovisi o Božjoj milosti", kazao je i nadodao da je taj hod prema nebu za sv. Klaru, kao što je i danas za sestre klarise i sve vjernike, bio težak i pun uspona i padova, no kako je njena svetost upravo u tome što nikada nije posustala već ju je kroz svakodnevicu vodila spoznaja da je grešna, ali je tu grešnost ugrađivala u milost Božju. "Pojedinci, kada upoznaju život sv. Klare i njenih sestara klarisa, pomisle kako one mrze vanjski svijet i stvari te zbog toga bježe od njega što nije točno. Sv. Klara ne ljubi Krista zato što mrzi stvari i ovaj svijet već s pogledom, srcem i ljubavlju Gospodina pristupa stvarima i svijetu", istaknuo je nadbiskup i upozorio kako mi, koji smo odabrali ostati u vanjskom svijetu, ne smijemo dopustiti da se zbog buke svijeta udaljimo od sebe i Boga. "Srce nam mora biti čisto i otvoreno kako bi čuli Božji šapat koji je poput tihog lahora jer smo i mi pozvani od iste Ljubavi kao i sv. Klara, da svakodnevno živimo i svjedočimo evanđelje. Pozvani smo ljubavlju Krista vrednovati i ljubiti i stvari i osobe", zaključio je nadbiskup te zaželio da molitva sestara klarisa, i danja i noćna, bude sveta zaštita grada Splita, Crkve i domovine. Na kraju homilije čestitao je imendan svima koji nose ime ove asiške svetice.
Ovogodišnja proslava sv. Klare održana je pod motom: "Rodit ćeš svjetlo koje će obasjati svijet!". Devetnicu od 2. do 10. kolovoza predvodili su dr. fra Domagoj Runje, fra Frano Delić, o. Stipo Balotinac DI, don Mihovil Korkut SDB, don Tomislav Čubelić, fra Božo Vuleta, o. Branko Zebi OCDć, don Ratomir Vukorepa i fr. Jozo Čirko OP. Na blagdan, jutarnje euharistijsko slavlje predvodio je fra Joško Kodžoman, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja.