Susret nadbiskupa Barišića i provincijala Hrvatske kapucinske provincije fra Jure Šarčevića

U Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu u četvrtak 14. kolovoza, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić susreo se s fra Jurom Šarčevićem, novoizabranim provincijalnim ministrom Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića. Fra Jure Šarčević u posjetu je braći kapucinima u kapucinskom samostanu i svetištu Gospe od Pojišana u Splitu, a sudjelovat će i na proslavi svetkovine Velike Gospe koja se u tom starom splitskom svetištu slavi stoljećima, a prepoznatljiva je po velikoj tradicionalnoj procesiji od katedrale sv. Dujma do pojišanske crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije.


 



U ugodnom razgovoru fra Jure Šarčević je nadbiskupa Barišića ukratko upoznao s aktualnim stanjem u Provinciji kao i s budućim projektima i izazovima s kojima se kapucini susreću. Razgovarali su o radu kapucinskog samostana na Pojišanu u Splitu, a izmijenili su i razmišljanja i prijedloge o zajedničkim pastoralnim inicijativama na splitskoj župi Gospe od Pojišana čiji su vjernici povjereni upravo kapucinima, koji su čuvari tog starog Gospina svetišta više od 100 godina. Nadbiskup je naglasio kako je rad splitskih kapucina prepoznatljiv, ne samo na župnoj razini, već i u cijelom gradu. Kao uspomenu na susret, fra Jure Šarčević nadbiskupu je poklonio "Kapucinski misal".


Fra Jure Šarčević već je od 1994. godine, dva mandata uzastopno, vršio službu provincijala Hrvatske kapucinske provincije, no na toj službi zatekao ga je 2000. godine izbor za Generalnog definitora Reda manje braće kapucina. Bio je prvi predstavnik u povijesti hrvatskih kapucina u vrhovnoj upravi kapucinskog reda te je tu službu također vršio dva mandata. Na 17. provincijalnom kapitulu Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića u srpnju 2014. godine, ponovno je izabran za provincijalnog ministra.