Posljednji ispraćaj msgr. Fabijana Veraje u Rimu

Na Spomendan svih vjernih mrtvih 2. studenoga 2014., hrvatska rimska zajednica oprostila se od msgr. Fabijana Veraje, svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije, umirovljenoga dotajnika Kongregacije za proglašenje svetima, apostolskoga protonotara "supranumerarius", koji je preminuo u 92. godini života 28. listopada 2014. u svome domu u Grottaferrati kraj Rima. Tijelo pokojnika doneseno je u popodnevnim satima u hrvatsku crkvu sv. Jeronima gdje su ga dočekali svećenici i poglavari Zavoda. Nakon korske molitve devetog časa, pristizali su i drugi članovi hrvatske rimske zajednice kako bi se pomolili i iskazali posljednju počast pokojniku, među njima i veleposlanici pri Svetoj Stolici: Filip Vučak za Republiku Hrvatsku i Slavica Karačić za Bosnu i Hercegovinu. Na svetu misu za pok. Veraju došle su u velikome broju hrvatske redovnice različitih kongregacija koje djeluju u Rimu. Apostolski nuncij msgr. Martin Vidović nadbiskup predvodio je svečanu koncelebraciju u zajedništu s četrdesetak svećenika. Među koncelebrantima bio je i p. Boguslaw Turek C.S.M.A., dotajnik Kongregacije za proglašenje svetima.





Homiliju je održao msgr. Jure Bogdan, rektor Zavoda. Polazeći od Isusovih riječi o pšeničnom zrnu koje mora pasti na zemlju i umrijeti kako bi donijelo obilat rod, Rektor je razmišljao o životnom putu pokojnoga Fabijana Veraje, od rodnog mu Metkovića i sjemeništa u Splitu, preko bogoslovije u Đakovu i bijega 1945. godine iz Hrvatske, sve do Rima gdje je proveo 69 godina svoga života ostavivši za sobom bogato i plodno djelo kao svećenik i teolog. Osobito je istaknuo vjerničko držanje msgr. Veraje u posljednjim danima zemaljskoga života. O tome su posvjedočili  nadbiskup Vidović i sestre služavke Malog Isusa koje su ga s ljubavlju i pažnjom dvorile do kraja: "Predan u volju Božju zatražio je sakramente svete ispovijedi, pričesti i bolesničkoga pomazanja. Svjestan svoga stanja i pri punoj svijesti do kraja, s vjerom u Boga i kršćanskim predanjem iščekivao je prijelaz u vječnost",  kazao je rektor Bogdan. O predanju msgr. Veraje u Božje milosrđe svjedoči i duhovna oporuka, koju je Rektor više puta u homiliji naveo te na kraju i u cijelosti pročitao. Tu među ostalim kaže: "Ne znam kad će me Gospodin pozvati u vječnost; samo jedno želim i za to molim da mi blažena Gospa isprosi veliku milost da se u času smrti nađem na Srcu Njezina Sina." Osim toga, Rektor je podsjetio da je pokojni Fabijan Veraja bio jedan od posljednjih istaknutih svećenika hrvatske poslijeratne emigracije: Odlaskom don Fabijana iz naše sredine, napušta nas jedan od posljednjih snažnih duhovnika hrvatske poslijeratne emigracije koji su odijeljeni od Domovine  kao pšenično zrno pali na rimsku zemlju, umrli u rimskoj zemlji i donijeli obilat rod. Rod je to za opću Crkvu, Crkvu u Domovini i za hrvatski narod kojem su pripadali. Nova pokoljenja će s vremenskog odmaka još bolje moći prosuditi koliko se Božja providnost njima poslužila da budu svjedoci, glasnici i tumači stanja i potreba u Domovinskoj progonjenoj Crkvi nakon II. svjetskoga rata i istovremeno da budu Veronike koje će ispaćenom Isusu u Domovini mnogo puta obrisati lice.


Na kraju euharistijskoga slavlja dotajnik Kongregacije za proglašenje svetima p. Boguslaw Turek prenio je sućut i pozdrave pročelnika Kongregacije kardinala Angela Amata, tajnika nadbiskupa Marcella Bartoluccija i ostalih djelatnika u tom istaknutom Vatikanskom dikasteriju. U svome je obraćanju p. Turek prije svega izrazio zahvalnost Kongregacije za dugogodišnje djelovanje msgr. Veraje. Osobito je izdvojio dvije točke po kojima smatra da je don Fabijan ostao upamćen i cijenjen. To je njegova znanstvena stručnost koja se očitovala u trajnom produbljivanju teološke, pravne i povijesne građe u postupcima za proglašenje blaženih i svetih. Drugi važan doprinos djelovanju Kongregacije je Verajin kompetentni odlučujući prinos u njezinoj postkoncilskoj reformi. Svetu misu animirao je zbor svećenika iz sv. Jeronima na čelu s orguljašem vlč. Josipom Vidasom. Hrvatski bogoslovi iz Germanicum-Hungaricuma su posluživali kod oltara.


Tijelo pokojnoga msgr. Fabijana Veraje bit će prema njegovoj osobnoj želji preneseno u Hrvatsku, u župu Sv. Ilije proroka u Metkoviću, gdje će biti sprovodni obredi i pokop u subotu, 8. studenoga, u 13:30 sati.