Ispovijest vjere i obećanja kandidata za đakonat

Za vrijeme svečanog euharistijskog slavlja u kapeli Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu, u četvrtak 20. studenoga, svoja obećanja i ispovijest vjere, kako zahtijevaju kanonski propisi, položila su trojica kandidata za đakonat Splitsko-makarske nadbiskupije i dvojica kandidata za đakonat Hvarsko-bračko-viške biskupije.





Kandidati Ivan Marić (župa Gospe u Siti, Strožanac), Miroslav Rubić (župa sv. Pavla, Pujanke, Split) i Mislav Šaškor (župa sv. Josipa, Mertojak, Split) te Ivan Jurin (župa Gospe od Blagovijesti, Milna, Brač) i Milan Šarić (župa sv. Stjepana I., Hvar, Hvar) polaganjem ruke na Sveto evanđelje potvrdili su da dobro shvaćaju smisao i značenje zakona celibata te obećali da će ga do kraja života vjerno obdržavati. Također su obećali poslušnost zakonitoj crkvenoj vlasti u svemu što naredi u skladu sa Zakonikom kanonskoga prava i drugim crkvenim zakonima i propisima.


Misno slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić u koncelebraciji s generalnim vikarom mons. Miroslavom Vidovićem te odgojiteljima bogoslova. Nadbiskup je na samom početku kazao kako je ovo slavlje zahvala Gospodinu za ovogodišnje kandidate za đakonat koji su Božji dar Crkvi. Osvrćući se na čitanje iz Knjige Otkrivenja svetog Ivana apostola koje govori o knjizi zapečaćenoj sa sedam pečata koju nitko nije mogao otvoriti ni razumjeti, nadbiskup je rekao da se tu knjigu može promatrati kao dvije. Jedna je knjiga današnjice, naše stvarnosti, koju unatoč svim istraživanjima i civilizacijskom napretku i dalje ili ne znamo pročitati ili ne razumijemo pročitano. Druga knjiga je Božja riječ koju također  mnogi ne čitaju ili ne razumiju. "Da bi razumjeli Sveto pismo potreban nam je ključ, a ključ je Isus Krist, njegova ljubav i uskrsnuće. Ako ne poznajemo i ne razumijemo Sveto pismo to znači da ne poznajemo Isusa Krista", naglasio je nadbiskup i pozvao da se zapitamo jesmo li naučili čitati, razumijemo li što čitamo i dira li ta poruka naše srce. Obraćajući se kandidatima za đakonat istaknuo je kako vjeruje da se Isus raduje što su oni razumjeli, učili, otkrivali i živjeli Riječ te sebe darovali da budu prikladan instrument obje otvorene knjige. "Neka vas Gospodin učini blagoslovom i glasom koji pomaže da Božja poruka dođe do ušiju i srca ovoga svijeta".