Započela 14. sezona ministrantske malonogometne lige „Ivan Merz“

Nova, 14. sezona ministrantske malonogometne lige "Ivan Merz" Splitsko-makarske nadbiskupije započela je u subotu, 5. studenoga 2016. godine misnim slavljem koje je u kapeli Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu predvodio generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović.

„Vi ste ures Crkve i naše Nadbiskupije. Volio bi da taj ures ostane lijep i na sportskim terenima, te da i tamo pokažemo sav sjaj onoga za što se pripremamo kada služimo oko oltara“, rekao je mons. Vidović pozdravivši ministrante, voditelje malonogometnih ekipa, njihove župnike i kapelane. Prenio je pozdrave i dobre želje splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića koji se rado odaziva na druženja s ministrantima, no zbog ranije preuzetih obveza nije mogao sudjelovati u ovom slavlju.

U prigodnoj homiliji mons. Vidović je ministrantima istaknuo tri najvažnije poruke koje proizlaze iz čitanja dana – poslanice sv. Pavla Filipljanima i evanđelja po Luki. Govorio je tako o potrebi da mislimo jedni na druge, te o vjernosti i poštenju. Rekao je da se na sportskom terenu može čitati kako se čovjek ponaša i u svakodnevnom životu, stoga je navedene tri poruke okupljenima približio kroz nogomet. Pojasnio je da misliti jedni na druge ne znači samo paziti na svoga suigrača već i na onoga tko igra za suprotnu momčad, paziti da se ne ozlijedi i ponizi te u njemu prepoznati svoga brata i sliku Božju. Nadalje, bit pošten i vjeran u malome, na sportskom terenu znači ne simulirati faule, vikati da smo pokradeni, već dati ruku drugome i priznati svoju pogrešku te ne zaboraviti svoj ministrantski poziv. „Ako pazimo na ove stvari u malome - u nogometu, još je važnije živjeti ih u stvarnom životu - u razredu, obitelji i na ulici. Neka vas u tome ojača Isus Krist koji će vam dati snagu da budete vjerni i pošteni i da mislite jedni na druge. Tako nećete samo biti ures oko oltara već i ures našeg društva i čitavog svijeta“, zaključio je.  

Puno uspjeha svim okupljenima zaželio je i povjerenik Ureda za pastoral duhovnih zvanja Splitsko-makarske nadbiskupije don Jure Bjeliš koji je istaknuo da je glavni motiv lige druženje i rast u vjeri. S pravilima igre i sistemom natjecanja, ministrante je upoznao voditelj lige Duje Gale. Po završetku misnog slavlja uslijedio je prvi krug natjecanja na igralištu i u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa.

Ove godine u natjecanju sudjeluje 26 župnih ekipa: splitske župe Brda, Sućidar, Ravne Njive, Pujanke, sv. Duje, Kman, Veli Varoš, Trstenik, Kamen, Neslanovac, Mejaši, Poljud i Martojak solinske župe Sv. Kajo i Gospa od Otoka, župe Strožanac, Kaštel Gomilica, Srijane/Dolac Gornji/Trnbusi, Dugi Rat, Otrić-struge, Sitno Donje, Dubrava, Vranjic, Košute,  sv. Marko Makarska i župu sv. Jakova iz Šibenske katedrale.