Upriličena duhovna obnova za redovnice grada Splita

Već tradicionalna duhovna obnova za redovnice Splitsko-makarske nadbiskupije koja se održava na treću nedjelju došašća, ove je godine 16. prosinca održana u kapeli Školskih sestara franjevaka na Lovretu. U Jubilarnoj godini u kojoj naša Družba slavi 150 godina svoga postojanja bila nam je čast i zadovoljstvo ugostiti preuzvišenog oca nadbiskupa Marina Barišića i sestre redovnice.

Svojim izlaganjem otac Nadbiskup nas je potaknuo na razmišljanje kako povezati radost i pokoru? Pozvao nas je da razmišljamo kako nas liturgija dana jednim djelom poziva na radost, a drugim pred nas stavlja sv. Ivana Krstitelja i njegov poziv na obraćenje. Kako povezati te dvije stvarnosti? Može li se odricati, činiti pokoru i biti radostan? Sv. Ivan ne zahtjeva prevelike korake niti drastične promjene u načinu života. Carinicima i vojnicima on ne kaže da trebaju napustiti svoje dužnosti ili svoja zvanja. Od nas također očekuje da ostanemo tu gdje jesmo, no ako dopustimo glasu sv. Ivana da prodre u našu nutrinu, vidimo da su to jednostavni ali vrlo zahtjevni zadaci. Nisu toliko vezani s našim izvanjskim životom već s našim stavovima, s duhom i kvalitetom našega rada. „Tko ima dvije haljine, neka podjeli s onim koji nema… Ne utjerujte više nego vam je određeno… Nikome ne činite nasilja, nikoga krivo ne prijavljujte i budite zadovoljni svojom plaćom“ (Lk 3, 11.13-14). Slijedeći ove praktične poticaje, došašće je pogodno vrijeme da se pripremamo za Isusov dolazak.

Apostol Pavao nas poziva na radost: „Radujte se… Ponavljam: radujte se!“ (Fil 4,4). Bez susreta s Riječju ne možemo se radovati. Bog je nepresušan izvor radosti koja nema veza s površnim zanosom i plitkim osjećajima. Radost je dar Božji. U ove dane je jako važno biti istinski radostan jer je u toj radosti moguće sve podnijeti, sve oprostiti, ne biti okrenut prema izvanjskom, nego crpsti iz izvora spasenja. Zar je moguće osjetiti pravu radost ako nismo spremni ništa u sebi mijenjati, zaključio je otac Nadbiskup?

„U vrijeme iščekivanja i pripreme za Božić, čestitajući jedni drugima svake godine želimo radost, mir i sve ono dobro i lijepo što blagdan Božića donosi“ - početne su riječi kojima je provincijalna predstojnica s. Andrea Nazlić pozdravila oca nadbiskupa i sve prisutne. Nakon pozdravnih riječi u kratkim je crtama iznijela ono najbitnije što se tiče naše Družbe i Jubileja te posebnog dara koji je papa Franjo udijelio Družbi - mogućnost potpunog oprosta za sve vjernike kada pod uobičajenim uvjetima kao hodočasnici pohode neku od kapela Školskih sestara franjevaka Krista Kralja.

Svoj pozdravni govor s. Andrea je završila riječima zahvale Gospodinu na svim darovima te posvjestila da smo pozvane na služenje u malenosti i poniznosti. Zahvalila se ocu Nadbiskupu na njegovoj pastirskoj brizi i zaželjela mu čestit Božić i blagoslovljenu novu godinu te da ga molitve i žrtve sestara prate u njegovu služenju narodu Božjem. Ovom prigodom s. Andrea je ocu Nadbiskupu izručila prigodni i skromni dar – afričke jaslice – sa željom da „budu znak naše povezanosti sa sveopćom Crkvom, osobito s onima kojima možda ovaj Božić ne će biti tako radostan. Neka radost Kristova rođenja zahvati i njih i cijeli svijet!“ rekla je s. Andrea.

Provincijalna je predstojnica također uputila riječi zahvale delegatu za redovnice fra Petru Lubini i Nadbiskupovom tajniku don Gabrijelu Kamberu.

Nakon Službe riječi izmolili smo zajedno Očenaš i Vjerovanje na nakanu sv. Oca. Zatim su sestre imale mogućnost pristupiti sakramentu pomirenja. A u samostanskoj dvorani nastavljeno je radosno druženje s ocem Nadbiskupom uz kolače i čaj.