Zavjetovanje sestara Službenica Milosrđa

Sestre Ana Kamalić od Duha Branitelja i Vlatka Topalović od Oca nebeskog položile su svoje doživotne zavjete, a sestra Nada Delač položila je svoje privremene zavjete i tako postala s. Nada Delač od Ljubavi Božje u samostanskoj crkvi Bezgrešne Djevice Marije u Splitu, 28. kolovoza 2021.

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup koadjutor mons. Dražen Kutleša u koncelebraciji s petnaest svećenika iz različitih hrvatskih (nad)biskupija. Proslavi su nazočile brojne Anćele iz Hrvatske i iz Italije te rodbina i prijatelji uz prisutnost generalne poglavarice m. Gabrielle Tettamanzzi i provincijalne poglavarice m. Mariangele Galić.

Na početku misnog slavlja slavljenicama, sestrama i okupljenim vjernicima se obratila i provincijalna poglavarica, s. Mariangela Galić, dotičući narav veličine slavlja, a obraćanje je zaključila molitvom Bogu Ocu riječima: „Neka na njima; Oče odsijeva lice tvoga Krista, da svi koji ih promatraju spoznaju da je On nazočan u tvojoj Crkvi.“

Vodeći se riječima sv. Pavla upućenih Timoteju, mons. Kutleša je u homiliji naglasio dvije temeljne odrednice koje će redovnice, ali i sve nas u životu pratiti, a to su vjera i polog. Sv. Pavao ističe vjeru kao najvažniju stvar na ovome svijetu. Vjerovati znači biti vjeran pa stoga kada se nešto obeća Gospodinu, treba ostati vjeran tome obećanju. Istaknuo je da kod sv. Pavla vidimo kako je on uvjeren u ono što je Gospodin rekao, sv. Pavao zna kome je povjerovao. Danas, naprotiv, imamo mnoge koji mnogo znaju o Gospodinu, ali ga nisu susreli u molitvi i u svakodnevnom življenju. Potrebno je upoznati Isusa Krista osobno. Kad razmišljamo o pologu, sv. Pavao stavlja svoj polog u Boga, odnosno daje svoj život i sve što ima Bogu i vjeruje da će ga Bog nagraditi za sve ono dobro što je učinio Njegovom milošću. Isto tako i Bog ulaže i stavlja polog u nas. Potrebni su radnici koji će raditi u Njegovo ime ovdje na zemlji, Gospodin čini mnoge stvari preko nas ljudi. I taj polog je potrebno čuvati kao zjenicu oka i prenositi ga na nove generacije. Polog je primljen, a ne zaslužen, nismo vlasnici, nego samo upravitelji. U svojoj propovijedi mons. Kutleša je sestrama uputio riječi ohrabrenja i potaknuo ih da se ne štede u služenju, u činjenju dobra za Boga. Potrebno je hrabro i odlučno krenuti kamo Providnost traži podlažući se Božjoj volji; učiniti sve sa svoje strane, a Bog koji nas ljubi će usavršiti onu našu nesavršenost. Na kraju propovijedi osvrnuo se na zanimljivu frazu koju sv. Pavao često upotrebljava u poslanicama, a to je „u Kristu“ te je poručio da je Isus Krist uvijek s nama te je potrebno živjeti život sa sviješću Božje prisutnosti.

Nakon euharistijskog slavlja, nastavljeno je zajedništvo za stolom u kući Oaze sv. Marije Krucifikse na Kamenu.