Sprovod don Ilije Perlete u Vidonjama

Don Ilija Perleta, sin pok. Mate, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije rođen je 8. srpnja 1945. u  župi Vidonje. Potječe iz pobožne obitelji s brojnom djecom. Duhovnu formaciju stekao je u Centralnom bogoslovnom sjemeništu u Splitu a teološku izobrazbu završio na Teologiji u Splitu, današnjem Katoličkom bogoslovnom fakultetu.

Za svećenika je zaređen u  Rimu u sklopu proslave kanonizacije sv. Nikole Tavelića 22. lipnja 1970. Zaredio ga je američki kardinal John Wright. Kao mladomisnik godinu dana je bio župni upravitelj Župe Desne a zatim pet dogina u župi Stilja i Orah.  Godine 1976. nadbiskup Frane Franić ga šalje na studij katehetike u Rim gdje ostaje do svoje smrti 23. ožujka 2023. U Rimu je obnašao različite pastoralne službe. Između ostalog bio je od 2003. do 2009 župni vikar u Župi San Lino, a nakon toga vršio je službu župnika u župi Sv. Ivana Krstitelja de la Salle.

Na sprovodu pok. don Ilije u rodnoj župi Vidonje 1. travnja  okupila se rodbina, župljani i prijatelji. Sprovodnu misu predvodio je splitsko-makarski biskup u miru mons. Marin Barišić u koncelebraciji s nadbiskupom mons. Martinom Vidovićem, biskupom hvarskim mons. Rankom Vidovićem (obojica potječu iz te župe) te dvanaestoricom svećenika. Đakonirala su dvojica đakona iz Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu. Premda je  gotovo svoj cijeli svećenički život proveo u Rimu, don Ilija je želio biti pokopan u obiteljskoj grobnici na Mliništu. Obred ukopa predvodio je mjesni župnik don Mladen Margeta. Počivao u miru Božjem.