Sedmi dan devetnice sv. Dujmu: Hodočašće vjernika Makarskog dekanata i koncert Zbora splitskih bogoslova

Sedmog dana devetnice sv. Dujma, u subotu 4. svibnja, u splitsku katedralu hodočastili su vjernici Makarskog dekanata. Uvodne obrede predvodio je dr.sc. don Ante Mateljan, a misno slavlje mons. Pavao Banić, dekan i župnik katedralne župe Sv. Marka. Misno slavlje pjesmom je obogatio Mješoviti zbor župe sv. Marka iz Makarske pod vodstvom č.s. Kristijane Ajduković.

„Duga je tradicija štovanja sv. Dujma, mučenika i zaštitnika. Nama je čast da se danas možemo priključiti ovom slavlju Splićana i čitave Crkve“, kazao je u uvodu mons. Pavao Banić i naglasio da se slaveći sv. Dujma sjećamo progona Crkve kroz čitavu povijest, stoga je u prigodnoj homiliji uz sv. Dujma progovorio o velikom svecu naših dana bl. Alojziju Stepincu. Promatrao je ova dva mučenika u duhu križnog puta, od Pilatove osude do brda Kalvarije. Zaključio je da je i današnje vrijeme nažalost puno mučenika zbog vjere u Isusa Krista te zamolio sv. Dujma i bl. Alojzija Stepinca da nam pomognu graditi ljubav, mir i međusobno poštovanje.

Nakon zahvale splitskog katedralnog župnika don Tomislava Ćubelića, otpjevanog himna sv. Dujmu i svečanog blagoslova, uslijedio je koncert Zbora splitskih bogoslova. Zborom dirigira don Ivan Urlić, a za orguljama je bila s. M. Mirta Škopljanac Mačina.

Komorni zbor Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu osnovan je u listopadu 2016. godine zajedničkom inicijativom bogoslova i voditelja. Ove akademske i odgojne godine zbor broji šesnaest članova. U svom repertoaru izvodi gregorijanske napjeve, motete, polifoniju, pučko i klapsko pjevanje. Glavna je zadaća bogoslovnog zbora predvođenje pjevanja tijekom liturgijskih slavlja u bogosloviji. Izvan bogoslovije zbor svojom pjesmom predstavlja njihovu zajednicu posjećujući župe, sudjelujući na kulturnim događanjima i održavajući koncerte u Nadbiskupiji i zvan nje.