Nadbiskup Barišić predvodio misu zadušnicu povodom 70. obljetnice savezničkog bombardiranja Kaštel Sućurca

U anglo-američkom bombardiranju Kaštel Sućurca, 5. prosinca 1943., u 15.05 poslijepodne, poginulo je 97 mještana, od kojih njih 65 u crkvi za vrijeme misnoga slavlja, zajedno sa svećenikom don Antom Rubignonijem. Kaštel Sućurac je u to vrijeme bio mjesto s oko 2200 stanovnika, a osim brojnih žrtava, pod smrtonosnim teretom savezničkih bombardera B 25 potpuno je razoreno i 38 kuća, dok ih je 50-ak oštećeno. Župna crkva je u naletu bombardera direktnim pogotkom sravnjena sa zemljom, mnogi nevini Sućurani su nastradali, a brojne obitelji su ostale bez svojih najmilijih.




Na sam dan 70. obljetnice savezničkog bombardiranja, u četvrtak 5. prosinca 2013. godine, u župi sv. Jurja u Kaštel Sućurcu, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić predvodio je, u koncelebraciji s župnikom don Emanuelom Petrovom te još četvoricom svećenika, misu zadušnicu za te nevine žrtve. "Kad se dogodi kakva prirodna katastrofa duboko se to upisuje u pamćenje tei unosi se u arhive i prenosi na slijedeće generacije, no daleko više se upisuje u srce suvremenika i brojnih generacija ako je u pozadini žrtava čovjek. Ovdje večeras se nažalost sjećamo ovog drugog slučaja, tragedije, gdje je čovjekovo djelovanje krivo za smrt nevinih", kazao je nadbiskup Barišić i nadodao kako ovaj slučaj nije iznimka već se, nažalost i danas diljem svijeta događaju nevine žrtve.
U svojoj homiliji nadbiskup je istaknuo kako se ova tragedija dogodila u vrijeme adventa, vrijeme iščekivanja i nade, dok su ribari i težaci bili zaokupljeni teškoćama života i opterećeni svime što se događalo na fronti. "Vjerujem da su u tom adventu molili za završetak rata, za mir i povratak svojih najmilijih". Osvrnuo se i na riječi proroka Izaije koji je govorio o propasti Babilona, grada koji je bio veleban, a za kojeg Izaija kaže da će nestati dok će se nanovo izdignuti Jeruzalem kojeg su Babilonci uništili. "Prorok kaže da trajnost ima samo ono što se gradi na stijeni, na Gospodinu, a sve drugo može samo izgledati jako i trajno ali se urušava jer je izgrađeno na pijesku. Ova tragedija se dogodila u vrijeme kad su se podigle tri ideologije, tri Babilona: nacizam, fašizam i komunizam, i svatko od njih je gradio na nekom svom temelju, na rasi, klasi ili naciji. No sve se urušilo jer je građeno  na pijesku. Nažalost ta tri Babilona su se isprepletala na našim prostorima i sva tri ostavila su velike ruševine", kazao je nadbiskup i naglasio da se trebamo zapitati, kako mi danas i na kojim temeljima gradimo svoj osobni život, obitelj i društvo,  koliko je pijeska u našim pothvatima te što s ovim adventom želimo postić. "Čvrsti temelj, jučer, danas i zauvijek je Isus Krist koji je došao radi nas i našega spasenja. Na njemu graditi znači imati budućnost i nadu. On je bio temelj onih koji u crkvi molili i tako izgubili živote. Njima želimo da ih milosrdna Ljubav koja je bila njihov temelj, ostvari u punini uskrslog života, a nama želimo da naše želje  i putovi budu prepoznati od Gospodina", zaključio je nadbiskup..
Nakon euharistijskog slavlja vjernici su se, predvođeni nadbiskupom Barišićem, u procesiji s upaljenim svijećama uputili do zvonika stare župne crkve koji je ostao kao svjedok tog tragičnog događaja, a na kojem se nalazi spomen ploča s imenima svih poginulih.Nadbiskup je izmolio odrješenje, a predstavnici gradskih vlasti, kao i obitelji poginulih te vjernički puk položili su kraj zvonika vijence i svijeće.
U povodu obilježavanja 70. obljetnice savezničkog bombardiranja Kaštel Sućurca, župa Sv. Jurja mučenika - Kaštel Sućurac, Grad Kaštela, Društvo Bijaći i Muzej Grada Kaštela kroz nekoliko dana organizirali su niz događanja. U utorak 3. prosinca održan je Znanstveni skup "70. obljetnica savezničkog bombardiranja Kaštel Sućurca", ma kojem se gosti predavači bili prof. dr. sc. Branimir Lukšić, doc. dr. sc. Katja Marasović, Ivanka Kamenjarin, viša kustosica i dr. sc. Tihomir Rajčić. Isze večeri u Muzeju Grada Kaštela otvorena je izložba fotografije "Savezničko bombardiranje Kaštel Sućurca 5. prosinca 1943.". Potom je u srijedu 4. prosinca, u župnoj crkvi Sv. Jurja m. u Kaštel Sućurcu održana Spomen večer i predstavljanje monodrame "Sućuraška Golgota".

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Na Gornjem Orahu u crkvi sv Marka uz nazočnost velikog broja vjernika proslavljen je blagdan nebeskog zaštitnika župe ...
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...