Nadbiskup Barišić blagoslovio novoizgrađenu kapelu u Čačvini

Svečanom svetom misom i procesijom koju je uz župnika župe Vrpolje-Čačvina don Josipa Bečića, cetinskog dekana i triljskog župnika don Stipu Ljubasa i ostale svećenike Splitsko makarske nadbiskupije predvodio splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u ponedjeljak 15. lipnja svečano je blagoslovljena novoizgrađena grobljanska kapela sv. Vida u Čačvini.  Uz nazočnost mnogobrojnih vjernika blagoslovljen je i kip sv. Vida kojemu je posvećena ova kapela koju su vjernici ove župe zajedno s župnikom izgradili na mjestu gdje je prije davno bila župska kuća.






U propovijedi nadbiskup je govorio o životu sv. Vida koji je dao život za Krista već u ranim godinama svoga života. Podsjetio je kako je njegov otac poganin tadašnjim vlastima prokazao svoga sina koji se nije htio javno odreći vjere u Isusa Krista." Tako je Vid po Duhu Božjem koji  je bio u njemu postao pravi duhovni div, a njegov život poticaj svim roditeljima da budu prenositelji vjere svojoj djeci, jer i ona mogu biti svjedoci žive vjere", kazao je u prigodnoj propovijedi nadbiskup Barišić.



U nastavku kazao je kako su djeca bogatstvo i svaki roditelj se mora preispitati koliko u odgoj djece ugrađuju vjeru, molitvu, nedjeljnu misu, sakramente, odgovornost, solidarnost i druge   kršćanske vrijednosti. Dodao je kako je roditelj najbolji odgajatelj svojoj djeci. "Zato je danas vrlo važno sagledati kako se postavljamo pred izazovima života u vremenu relativizma u kojem živimo. Imamo li opredjeljenje za produžetak bilo kakvog života, ili se zalažemo za puninu života koja je vječnost i koja se  ne mjeri godinama", kazao je uz ostalo nadbiskup. Pozvao je na važnost ugradnje iskustva, dilema, životnih izbora u osobne živote i obitelji. Također,važnim je istaknuo kako se ljubav prema Bogu ne može pretvoriti u trgovinu i kako samo vjera koja je postojana pred iskušenjima i poteškoćama i svjedočki življena može graditi zajedništvo obitelji i zajednice. Govoreći o takvom zajedništvu čestitao je vjernicima ove župe koji s u zajedništvu s župnikom izgradili kapelu sv. Vida.



Nakon misnog slavlja svečanost je nastavljena prigodnim kulturnim i umjetničkim programom na mjestu Megdan. Naime, na ovom zanimljivom i povijesnom mjestu, u podnožju čačvinske utvrde, u davna vremena, stari Čačvinjani i ostali poslije mise za Svi Svete okupljali su se, plesali kola i čuvali običaje.



Mjesto Čavina nalazi se na osmom kilometru sjeveroistočno od Trilja nad kojim dominira istoimena utvrda koja se u spisima prvi put spominje 1317 godine. Nalazi se na vrhu brda, iznad vjekovnog puta koji iz Cetinske krajine preko Buškog blata vodio prema Livnu i Duvnu. Bio je to prirodni prolaz od Cetinske krajine prema imotskom kraju i jugozapadnoj Bosni.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Na Gornjem Orahu u crkvi sv Marka uz nazočnost velikog broja vjernika proslavljen je blagdan nebeskog zaštitnika župe ...
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...