U Sinju predstavljen "Kalendar Gospine jubilarne godine 2015."

Povodom 300.obljetnice slavne pobjede nad Turcima uz Gospin zagovor 1715. godine u Velikoj dvorani Franjevačkog samostana u Sinju u ponedjeljak, 9. ožujka predstavljen je " Kalendar Gospine jubilarne godine 2015."  skup svih događanja proslave kroz jubilarnu 2015 godinu. Župnik fra Ante Bilokapić započeo je predstavljanje Kalendara himnom "O Gospe Sinjska Djevo sveta".




"1687. godine puk predvođen franjevcima naselio je ovu našu Zagoru i uz zagovor Čudotvorne Gospe obranio se od navale Osmanlija. Prije nešto više od dva desetljeća prošli smo Domovinski rat i ostali svoji na svome i opet uz zagovor naše Gospe", kazao je otvarajući skup prof. Marko Duvnjak.  Gvardijan i upravitelj Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske fra Petar Klapež  izrazio je zahvalnost svima koji su sudjelovali na izradi ovog Kalendara, te istaknuo sve bitne događaje koji će se dogoditi u ovoj jubilarnoj godini.


Fra Gabriel Jurišić Hrvatin, urednik Kalendara na vrlo osebujan način govorio je o povijesti Svetišta i donošenju Gospine slike u Sinj koju je iz Splita  donio fra Ante Pletikosić .


Fra Josip Grbavac predstavio je Međunarodni simpoziji koji će se održavati pod  pokroviteljstvom HAZU u organizaciji Franjevačkog samostana Gospe Sinjske, Viteškog alkarskog društva, Grada Sinja i gradova i općina Cetinske krajine. Prvi dio znanstvenog skupa na kojem će sudjelovati 60 predavača održat će se 12. svibnja u Palači HAZU u Zagrebu, a drugi dio u Sinju od 14. do 17. svibnja 2015.


"Župa Čudotvorne Gospe Sinjske jedna je od brojnijih i življih župnih zajednica u našoj Splitsko - makarskoj nadbiskupiji. Brojimo više od tristo godina snažnih i posebnih veza s biskupima Splitsko-makarske nadbiskupije, prokušanih, učvršćenih u nerijetko teškim i bolnim okolnostima. Ta je povijest rječiti dokaz ljubavi ovoga puka prema evanđelju i prema Crkvi koji su kroz stoljeća oblikovali svakodnevni život, osobni i nacionalni identitet ovoga kraja", istaknuo je u sinoćnjem predstavljanju Kalendara župnik fra Ante Bilokapić, te iznio povijesni presjek karitativno pastoralnih djelovanja u župi Čudotvorne Gospe Sinjske.


Fra Joško Kodžoman, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, govorio je o konkretnim aktivnostima u godini proslave. Spomenuo je izradu misnice s ornamentom iz samog Gospinog okvira, izradu zlatne krunice, rad akademskog kipara Kuzme Kovačića, te izgradnju crkve u Brnazama, projekt koji je povjeren arhitektu Ivanu Vulinu. Napomenuo je i izradu plitkog reljefa u bronci na spomen osamnaestorice braće fratara ubijenih krajem Drugog svjetskog rata i poraća koji će se postaviti u samostansko dvorište. Uz reljefe dodao je " izaći će i monografski prikaz života tih mučenika, a imamo u cilju i završetak Križnoga puta na Gradu (tvrđavi)". U sklopu ovih aktivnosti predviđen je i završetak međunarodnog projekta " Staza Gospi Sinjskoj",  (Rama-Sinj-Split) i izrada mozaika "Uskrsnuće"  koji će biti postavljen na fratarskoj grobnici na groblju svetoga Frane, rad akademskog slikara Ivana Grgata.


"Ova knjižica je pokušaj predstavljanja onoga što mi želimo učiniti za ovaj Jubilej. Neka ovo postane 'živo slavlje' i dajmo svoj maksimum, jer Bog nam je dao Gospu i Alku, budimo zahvalni" zaključio je izlaganje provincijal fra Joško Kodžoman. Na kraju izrazio je nadu da ovo slavlje neće biti komemoracija slavne prošlosti nego poziv na konstruktivnu i pozitivnu budućnost.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Na Gornjem Orahu u crkvi sv Marka uz nazočnost velikog broja vjernika proslavljen je blagdan nebeskog zaštitnika župe ...
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...