Križni put grada Splita "Od Gospe do Gospe"

Križni put "Od Gospe do Gospe" grada Splita, koji se tradicionalno održava u petak prije Cvjetnice, ove je godine upriličen je 27. ožujka. Pobožnost je započela ispred crkve Sv. Frane na Obali, a za križem se uputilo više tisuća vjernika predvođeni splitsko-makarskim nadbiskupom Marinom Barišićem, župnikom župe sv. Stjepana pod Borovima fra Žarkom Relotom i ostalim svećenicima. Polazeći na križni put, nadbiskup Barišić je naglasio da križ Gospodinov nije obilježen samo mukom i patnjom, nego u sebi nosi snažnu logiku ljubavi i nade. Želimo uključiti svoje križeve, korigirati svoje živote sa milosrdnom ljubavlju koja je tu za nas i s nama. Želimo u križ uključiti našu stvarnost na osobit način naše središte i periferiju, naš grad, društvo naše, naše obitelji. "Molimo Gospodina da nas zbliži te da i mi budemo bliski s Njegovom ljubavlju na ovom križnom putu", kazao je nadbiskup koji je prvi ponio križ na svojim ramenima do Šperuna - staroga nekada ribarskoga predjela Splita, gdje ga je predao puku na put dugačak više kilometara.
Velim Varošom, do prve Vidilice, pa južnim padinama Marjana do Kašjuna, križ  su u ovoj Godini posvećenog života nosili isusovački novaci. Moleći Križni put pape Franje s razmišljanjima nadbiskup je podsjetio kakao križ nije kraj puta i kako papa podsjeća da nikada ne smijemo zaboraviti križ, jer ne postoji istinska  kršćanska vjera bez križa. "Uskrsnuće se ne može shvatiti bez križa. Na križu se nalazi povijest svijeta, milost i grijeh, milosrđe i pokajanje, dobro i zlo, vrijeme i vječnost. Međutim logika križa nije u prvom redu logika boli i smrti, nego ljubavi i sebedarje koje donosi život", istaknuo je nadbiskup.





Nakon trosatnog hoda ispunjenog molitvom Gospine krunice i korizmenim pjesmama, vjernici su stigli do crkvice Gospe od Sedam žalosti na Kašjunima, gdje je euharistijsko slavlje predvodio nadbiskup Barišić. U propovijedi je kazao kako se na križnom putu i postajama  razmatrala muka Kristova i poniralo se u njegov križ i ljubav. Podsjetio je kako Isusov  križ je težak jer nosi sve naše  križeve, ali kako iz njega izvire novo svjetlo kojim ih obasjava . "I  nama ne nedostaje patnje, nedostaje nam ono što je logika, mudrost i ključ života Isusova križa, a to je ljubav iz koje izvire snaga njegova križa". Hodajući od postaje do postaje križnim putem osjetili smo,  napomenuo je nadbiskup kako "križ znači i središte i našu periferiju i osjećamo da smo i mi često puta  periferija u odnosu na križ  udaljeni od Boga i čovjeka i toliko je toga ugrađeno u Isusov križ a i u naše srce". 15-ta postaje je uskrsnuće  Gospodinovo i križ je ključ otvaranja budućnosti  u puninu života. Evanđelje nas ponovno vrača napomenuo je nadbiskup na  14 postaju gdje vidimo Isusa na križu, a ispod križa njegovu majku sa drugim ženama i njegova  učenika.  Šutnjom na križu Isus očituje svoju ljubav, ali i riječima predajući nam majku i nas majci. Tu se susrećemo snažno  s njegovim pogledom  s njegovom ljubavlju, susrećemo se s  Isusom koji ljubi. 15 postaja je povezana s euharistijom i taj susret s ljubavi s križa se događa svaki put kad se slavi euharistija. Nadbiskup je naglasio kako križ Gospodinov  očituje njegovu  ljubav i kako  svaka misa  je spomen muke, križa i uskrsnuća Gospodinova .  "Možda nismo svjesni gdje nas vodi i uvodi svako misno slavlje koje nas povezuje s pogledom i dostojanstvom koje nam Gospodin daje s križa." napomenuo je nadbiskup i u nastavku podsjetio kako je  križ Gospodinov tako velik i značajan da je sv. Franjo zagledan u taj križ u šutnji prodro u dubinu te ljubavi i čuo svoje poslanje i poziv.  "Vjerujem da ćemo i mi svatko na svoj način u iskrenosti i otvorenosti srca doživjeti ljubav i poziv Gospodina i osjetiti raspetu ljubav. Križ je  u našim domovima, crkvama samo nedostaje naše prisutnost, blizine iskrenosti, da se susretnemo s ovom ljubavlju jer smo raskomadani, u bijegu smo. Ova ljubav nas želi iz toga bijega povratiti sebi", kazao je nadbiskup.


Na kraju poželio je " neka korizma  koja je pri kraju bude naš osobni susret s pogledom Krista raspetoga u čijem pogledu imamo bogatstvo,  preporođenje i neka  nam ljubav s križa promijeni život i mijenja  smrtnost  u besmrtnost, prolaznost u vječnost i obogatimo se pred ovom ljubavlju i pokušajmo  da  joj ne budemo zapreka  u našoj sredini jer, ne zaboravim,o ona ljubi i one s kojima mi živimo", završio je nadbiskup.


Križni put grada Splita tradicionalno se naziva "Od Gospe do Gospe" jer je prije polazio od velovaroške Gospine crkve pa do Gospe od Sedam žalosti. Na Marjanu se nalaze još brojne crkve koje su razrušene u II. svjetskom ratu i potpuno nestale, a uvale koje ga s južne strane 'grle' - "Kašuni" i "Bene" - dobile su imena po crkvicama Sv. Kasijana i Sv. Benedikta. Najstarija crkvica na Marjanu je sv. Mikula iz 11. st.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Na Gornjem Orahu u crkvi sv Marka uz nazočnost velikog broja vjernika proslavljen je blagdan nebeskog zaštitnika župe ...
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...