Nadbiskup pohodio Makarsku na četvrtu nedjelju došašća

Četvrta nedjelja došašća 18. prosinca i ove je godine protekla u znaku posjeta splitsko-makarskog nadbiskupa, mons. Marina Baršića južnom dijelu nadbiskupije. Uz nazočnost župnika don Pavla Banića i župnog vikara don Antu Kelavu, nadbiskup je predvodio misno slavlje u makarskoj katedrali sv. Marka evanđeliste.

Govoreći o adventu kao vremenu iščekivanja Kristova rođenja nadbiskup se na početku svoje propovijedi kritički osvrnuo na izvanjske znakove predblagdanskog ozračja, naglasivši kako umjesto „Božića osobe“ nerijetko gajimo „Božić kupovine“ te molitvu i duhovnu obnovu zamjenjujemo praćenjem prigodnih popusta i skidanjem često nepotrebnih stvari s polica trgovina i supermarketa.

- Preuranjenom pripremom za „Božić bez Božića“ kao da želimo odgoditi Kristov dolazak u ljudska srca, opravdavajući time našu težnju za autonomijom u kojoj nema mjesta za Božju providnost. Kako bismo vratili Boga u svoj adventski hod potrebno se ugledati na Mariju i Josipa koji su svjedočili potpunu otvorenost Božjem planu spasenja. Iako s Gospodinom komunicira u snu, Josip shvaća kako to nisu nikakve iluzije, već ozbiljna nakana u kojoj se ispred biološkog roditeljstva stavlja uloga oca i odgojitelja, kazao je mons. Barišić.

Podsjetivši okupljene vjernike na simboliku četvrte adventske nedjelje koja je posvećena upravo očevima, nadbiskup je ukazao na važnost uloge oca u obitelji, Crkvi i društvu. Prema njegovim riječima, uzroci krize suvremenog očinstva sežu još u vrijeme iza Drugoga svjetskog rata, uslijed stradanja mnogih očeva te komunističke ideologije koja je nove generacije po svaku cijenu htjela udaljiti od odgojiteljskog utjecaja oca.

- U takvoj situaciji stasale su mnoge „generacije siročadi“ koje su nedostatak duhovnog vodstva Nebeskog Oca nadoknađivale ispraznim idejama ljudskog sebeostvarivanja. Uzmemo li u obzir Domovinski rat, te ekonomsku krizu i problem nezaposlenosti ne treba se čuditi nesigurnosti, apatiji i otuđenosti modernih očeva čija je odgojna i hraniteljska uloga danas stavljena na marginu društvenog utjecaja, kazao je otac nadbiskup, podsjećajući kako zbog svega rečenog Crkva u Hrvata ovu godinu posvećuje upravo očevima, da bi se u tom duhu pripremila na proslavu Trećeg susreta hrvatskih katoličkih obitelji koja će se održati 2018. u Solinu.

Naglasivši važnost očinstva i majčinstva kao dva lica istog roditeljskog poslanja nadbiskup je prilikom svoga adventskog pohoda južnom dijelu nadbiskupije blagoslovio i tri mlade obitelji, uvodeći njihovu djecu u zajednicu novokrštenika. Na riječima potpore i pružanju božićne nade ocu nadbiskupu zahvalio je makarski župnik Banić, a iskreni stisak ruke okupljenim vjernicima, svjedočio je o još uvijek čvrstoj vezi prvog pastira Splitsko-makarske nadbiskupije i njegova vjerničkog stada.

                                                         

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Na Gornjem Orahu u crkvi sv Marka uz nazočnost velikog broja vjernika proslavljen je blagdan nebeskog zaštitnika župe ...
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...