Nadbiskup Barišić krstio šesto dijete u obitelji Bulić u Tugarima

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je misno slavlje u nedjelju, 22. siječnja u župi Porođenja Blažene Djevice Marije u Tugarima, za vrijeme kojega je krstio malenu Mihaelu, šesto dijete u obitelji Bulić. Ljubica i Tonći Bulić uz malenu Mihaelu imaju još tri kćerke: Klaudiju (19), Luciju (17) i Anu Toninu (6), i dva sina: Ivana (15) i Luku (4).

Na početku misnoga slavlja, pozdravivši roditelje, rodbinu i kumove krštenice, župnika don Marinka Jurišina i župljane te sve brojne okupljene vjernike, nadbiskup je kazao kako je došao iskazati potporu obitelji s brojnom djecom te po sakramentu krštenja povjeriti mlado biće Božjoj ljubavi. Krštenjem ova djeca postaju članovi naše Crkve, velike obitelji. Prigoda je to da se sjetimo i mi svoga krštenja i obnovimo svoja krsna obećanja, kazao je nadbiskup Barišić.

„Isus Krist – Božje svjetlo došao je radi nas i našega spasenja, ušao je u našu stvarnost koja je obilježena tamom da bi je osvijetlio“, započeo je nadbiskup svoju propovijed u kojoj je govorio o dolasku kraljevstva Božjega, o povjerenju koje Isus Krist ima u nas, o smislu krštenja te o ulozi roditelja u odgoju djece. Da bi opisao stanje grešnoga čovjeka kojega grijeh udaljava od bližnjega ali i od samoga sebe, nadbiskup je podsjetio kako je Gospodin počeo propovijedati uz obalu Galilejskog mora čija je razina 200 metara ispod razine Sredozemnoga mora. To je najveća geološka depresija na kugli zemaljskoj. Gospodin poziva na obraćenje i naviješta dolazak kraljevstva Božjega. Isus je kraljevstvo Božje u osobi. On donosi kraljevstvo Božje nama ljudima na svoj jedincat način i uvodi nas u širinu i ljepotu toga kraljevstva. Kraljevstvo Božje čini Isusa Krista Spasiteljem i osloboditeljem za sve nas, naglasio je mons. Barišić.

Gospodin u svoj plan spasenja uključuje ljude, poziva braću Šimuna i Andriju i u njima vidi ono što drugi ne vide, temelj svoje Crkve. Gospodin poziva na obraćenje grešne i ograničene ljude, svojom ljubavlju ih liječi i oslobađa iz zarobljenosti te ih osposobljava za velika djela, kazao je nadbiskup te nastavio: „Gospodin nas u svojoj ljubavi uvažava i želi uključiti u svoj plan, ne želi nas osloboditi napora i truda“. U tom je surječju pozvao roditelje da svoju djecu pravilno odgajaju za velika djela, uvažavajući njihove sposobnosti i vrline i ne lišavajući ih truda i napora. Roditelji onesposobljavaju svoju djecu za život ako umjesto njih obavljaju ono što oni mogu i moraju učiniti: pisati domaći rad, pospremiti sobu i igračke i dr., a pogotovo ako ih uče da se diploma ili pak radno mjesto može kupiti, upozorio je nadbiskup. 

U nastavku svoje propovijedi pohvalio je roditelje što savjesno i strpljivo odgajaju svoju djecu u kršćanskom duhu kako bi sutra bili dobri ljudi i stručnjaci. Naglasio je da nitko više od roditelja ne ulaže u budućnost. „Svako dijete dar je svima nama jer ne živimo samo za sebe nego smo upućeni jedni na druge. Koliko li je samo nastavnika koji ne mogu naći posao jer nema razreda, nema djece? Koliko li je umirovljenika kojima se iz godine u godinu smanjiva mirovina jer je sve manje zaposlenih? Vaša djeca će sutra biti – nadam se – dobri odvjetnici, profesori, liječnici, ekonomisti i političari, dobri i pošteni ljudi. Zato ulagati u djecu i kvalitetno provoditi vrijeme s njima, zalog je naše bolje budućnosti“, poručio je nadbiskup. Iznio je podatak da je ove godine oko 1000 krizmanika manje nego ih je bilo do prije tri godine. Sve je manje onih koji sklapaju sakrament braka i onih koji su otvoreni daru života. U tom je svjetlu pohvalio obitelji s brojnom djecom što rađaju i odgajaju svoju djecu u kršćanskoj vjeri, jer su takve obitelji zalog dobre budućnosti naše domovine. U Splitsko-makarskoj nadbiskupiji u 2016. godini kršteno je 158 djece u obiteljima s četvero i više djece.

Već duži niz godina splitsko-makarski nadbiskup svoju podršku obiteljima s četvero i više djece izražava i prigodnim darom (čestitkom, knjigom i novčanim iznosom). Tako je bilo i ovoga puta te je kumovima i roditeljima darovao, također, i krunicu, a djeci medaljicu. Nakon mise, za vrijeme koje su pjevali župni zborovi: dječji, mješoviti i zbor mladih te pučki pivači, slavlje se nastavilo u obiteljskom ozračju.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Na Gornjem Orahu u crkvi sv Marka uz nazočnost velikog broja vjernika proslavljen je blagdan nebeskog zaštitnika župe ...
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...