U organizaciji Caritasa SMN održan okrugli stol „Mladi s problemima u ponašanju – Evo vam dijete, popravite ga“

U organizaciji Caritasa Splitsko – makarske nadbiskupije održan je, u petak 21. travnja 2023. godine u Bračnom i obiteljskom savjetovalištu Splitsko – makarske nadbiskupije, okrugli stol pod nazivom „Mladi s problemima u ponašanju – Evo vam dijete, popravite ga“, u sklopu projekta „U.P.S.! Unaprjeđenje, podrška, savjetovanje“.

Na okruglom stolu, osim članova projektnog tima, izlagali su i predavači: Danijela Perić Krstulović, prof. socijalne pedagogije i geštalt psihoterapeut te Doris Puljić, magistra socijalne pedagogije. Okrugli stol bio je namijenjen pedagozima, psiholozima, socijalnim pedagozima, socijalnim radnicima partnerskih i suradničkih ustanovaa/organizacija.

U programu okruglog stola diskutiralo se o unaprjeđenju rada s maloljetnicima i mlađim punoljetnim osobama s problemima u ponašanju te članovima njihovih obitelji. Cilj okruglog stola bio je da se kroz jednostavan, fleksibilan i kreativan proces vođenja suradničkog dijaloga prikupe ideje o temi mladih s problemima u ponašanju, njihovih obitelji te o mogućim odgojnim intervencijama.

U programu okruglog stola predstavljen je projekt „U.P.S.! Unaprjeđenje, podrška, savjetovanje“. Osnovni cilj projekta U.P.S.! je unaprijediti i proširiti izvaninstitucionalnu ponudu visoko kvalitetnih socijalnih usluga; učiniti ih dostupnim i priuštivim na teritoriju UAS; senzibilizirati javnost za ciljane skupine s naglaskom na pravo života u zajednici; educirati stručnjake i volontere te podržati proces prelaska maloljetnika iz ustanova u njihove životne sredeine i prevenciju institucionalizacije kroz ciljane, pristupačne i dostupne usluge savjetovanja i pomaganja osnivanjem stručnog mobilnogtima.

Projekt je vrijedan 243.367,92 € te se sufinancira sredstvima Europskog socijalnog fonda (85% sredstava) te sredstvima Državnog proračuna RH (15% sredstava). Trajanje projekta je od 12. srpnja 2021. do 12. srpnja 2023. godine. Projekt se provodi u partnerstvu s Dječjim domom Maestral Split i Općinom Klis. Neke od aktivnosti projekta koje su doprinijele ostvarenju ciljeva su: izrada savjetodavnih programa, edukacija stručnjaka koji rade s ciljanom skupinom, edukacija volontera, adaptacija i uređenje savjetovališta, nabava vozila za usluge mobilnog tima, pružanje usluge savjetovanja i pomaganja, pružanje psihosocijalne podrške, održavanje radionica roditeljskih vještina, održavanje radionica obiteljskih vrijednosti i sl.

Nadalje, u programu okruglog stola prezentirana je evidencija djece i mladih s problemima u ponašanju za 2022. godinu na području djelovanja Hrvatskog zavoda za socijalni rad – Područnog ureda Split te Područnog ureda Sinj. Kroz prezentiranje podataka ustanovljene su glavne problematike s kojima se suočavaju te nove mogućnosti i perspektive u radu s navedenom ciljanom skupinom.

U drugom dijelu programa okruglog stola, metodom World Caféa, prikupljalo se i povezivalo ideje o temi zajedničkog interesa: maloljetnici – obitelj – intervencije. Razmjenom znanja, iskustva u dosadašnjem radu te novim perspektivama, sudionici okruglog stola došli su do dubljih uvida i ideja o navedenoj tematici.

Jedan od glavnih zaključaka okruglog stola jest da na području UAS postoji velika potreba za pružanjem socijalnih usluga mladima s problemima u ponašanju i članovima njihovih obitelji. Oni sami često su suočeni s različitim vrstama problema s kojima se sami ne znaju nositi te su potrebni podrške, razumijevanja i pomoći. Međuresornom suradnjom i novim perspektivama zasigurno se može pridonijeti razvoju pružanja socijalnih usluga i odgovarati se na potrebe lokalne zajednice.

Sveobuhvatni i ciljani programi savjetovanja i pomaganja mladima s problemima u ponašanju i njihovim obiteljima u sklopu projekta U.P.S.!, rezultat su i trajna vrijednost koja proširuje i nadograđuje ponudu visokokvalitetnih socijalnih usluga u zajednici.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
U srijedu, 8. studenoga, u kapeli Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije don ...
Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije otvorio je natječaj za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola i studentima ...
Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije svečano je proslavio svoj dan 13. rujna. Obilježavanje dana započelo je ...
Usmjerivši prikupljena novčana sredstva Caritasovoj mreži za potrebe najsiromašnijih obitelji u Hrvatskoj iz ...
U korizmenoj akciji Splitsko-makarske nadbiskupije za pomoć stradalima u nedavnom katastrofalnom potresu u Turskoj i ...
U organizaciji Caritasa Splitsko – makarske nadbiskupije održan je, u petak 21. travnja 2023. godine u Bračnom i ...
Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije otvorio je novo blagovalište u utorak, 7. ožujka, u Omišu na adresi Obala gusara ...
Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije u svojoj karitativnoj djelatnosti već godinama svakodnevno pomaže socijalno ...