Dan Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije i blagoslov prostorija „Dječjeg osmijeha“

Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije svečano je proslavio svoj dan 13. rujna. Obilježavanje dana započelo je euharistijskim misnim slavljem u prostorijama nadbiskupijskog sjemeništa kojega je predvodio Apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić u koncelebraciji s generalnim vikarom don Franjom Frankopanom Velićem, nadbiskupovim tajnikom don Renatom Pudarom, duhovnikom bogoslova don Jurom Vrdoljakom te don Tomislavom Bašićem.

Nadovezujući se na liturgijska čitanja nadbiskup je u homiliji istaknuo da su siromasi blaženi i da je njihovo Kraljevstvo nebesko. Ako Isus tvrdi da su siromasi blaženi možemo pretpostaviti kako će tek biti nagrađeni oni koji pomažu siromasima. U Djelima apostolskim evanđelist Luka ističe kako je prva kršćanska zajednica u svemu bila „jedno srce i jedna duša“. U tom kratkom opisu izrečene su bitne odlike zajedništva prvotne Crkve, a to je zajedništvo nauka, molitve, lomljenja kruha i dobara, istaknuo je nadbiskup. Zajedništvo prvotne Crkve zadivilo je ondašnji poganski svijet, pa su ljudi upirali prstom, divili se i govorili „gledajte samo kako se ljube“. Zajedništvo dobara prve kršćanske zajednice nije bio neki njezin hobi, nego jedna od bitnih njezinih obilježja i izraza po kojima se očitovala svijetu. Valja se češće pitati pomažem li svojim bližnjima jer Isus jasno ističe u evanđelju da ćemo biti suđeni na temelju našega odnosa prema siromasima – bio sam gladan i žedan, a niste me nahranili niti napojili.

Cijelu homiliju pročitajte ovdje!

Na kraju euharistijskog misnog slavlja nadbiskup se zahvalio svima prisutnima na poseban način ravnatelju Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije Denisu Maslovu, svim zaposlenicima, članovima i volonterima ističući da je Caritas najljepše lice Crkve i društva.

U nastavku programa obilježavanja dana Caritasa održan je stručni skup na temu “Prevencija dječjeg siromaštva i socijalne isključenosti”. U uvodnom govoru prisutnima se obratio ravnatelj hrvatskog Caritasa fra Tomislav Glavnik ističući da je Caritas savjest današnjem društvu. Konzumerističko i hedonističko društvo gura na margine potrebite dok ih Caritas želi staviti u fokus. Caritas je zastupnički glas koji brani temeljno dostojanstvo svakog potrebitog čovjeka. Pohvalio je rad Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije ističući da zna detektirati najrelevantnije probleme u društvu te na njih primjereno reagirati, istaknuo je Glavnik.

Prisutnima su se, također, obratili zamjenik župana Stipe Čogelja te, u ime splitskoga gradonačelnika Ivice Puljka, Tihana Maglica iz Upravnog odjela za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu i demografiju.

Socijalna skrb tek je jedan dio karitativne djelatnosti te se Caritas s njom niti poistovjećuje niti se u njoj iscrpljuje, istaknuo je u pozdravnom govoru ravnatelj Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije Denis Maslov. Glavna misao vodilja u radu Caritasa su Kristove riječi: „Što god učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni učiniste!“ Jedno od gorućih problema današnjice je pitanje siromaštva kod djece te način kako na njega odgovoriti. Ravnatelj je zahvalio svim sadašnjim i bivšim članovima, zaposlenicima i volonterima Caritasa. Caritas postoji otkad postoji Crkva. No, u institucionalnom obliku Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije postoji već 53. godine. Davne 1971. godine tadašnji blagopokojni nadbiskup Frane Franić osniva Caritas, a mandat daje Vinki Luković. Ravnatelj se na poseban se način prisjetio svojih prethodnika – Vinke Luković, don Marka Ćubelića, Slavka Jerončića te s. Vlatke Topalović. Na kraju je zahvalio Crkvi, Vladi, Ministarstvu socijalne skrbi, županiji i gradu.

Gorući problem današnjeg društva je sve veća razlika između bogatih i siromašnih. Prema posljednjem popisu stanovništva u Hrvatskoj živi malo manje od sedamsto tisuća djece, a gotovo šesnaest posto djece su u riziku od siromaštva. Prema statistici s HZMO-a više od trideset posto djece prima dječji doplatak zbog lošijeg imovinskog stanja. Djeca su puno više osjetljiva na siromaštvo, a time i više ugroženija jer ne mogu ukazati na problem ili ga riješiti. Obrasci ponašanja koji guraju pojedince i obitelji u siromaštvo prenose se s generacije na generaciju, moglo se čuti na stručnom skupu. Djeca iz siromašnih obitelji zato što nemaju iste mogućnosti u većini slučajeva imaju slabije rezultate u školama, a jedan o ključeva izlaska iz začaranog kruga siromaštva je edukacija od rane predškolske dobi. Na stručnom skupu predavanja su održali: Branka Reić Kukoč, savjetnica pravobraniteljice za djecu, prof. dr. sc. Olja Družić Ljubotina, profesorica sa Studijskog centra za socijalni rad, Milena Drlje, ravnateljica splitskog Centra za socijalnu skrb te Martina Leopold, osnivačica i voditeljica udruge Mali zmaj.

Na kraju programa obilježavanja dana Caritasa fra Tomislav Glavnik blagoslovio je obnovljene prostorije Caritasove podružnice „Dječji osmijeh“. Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije otvorio je 5. svibnja 2009. godine svoju podružnicu pod nazivom 'Dječji osmijeh' sa željom i nakanom da, uslijed teške gospodarske situacije, pomogne obitelji slabijeg imovinskog stanja, koje ne mogu kvalitetno zadovoljiti potrebe svoje djece, ujedno i zahtjeve koje društvo stavlja pred njih.

U proteklih 14 godina preko 1000 obitelji prošlo je kroz „Dječji osmijeh“, a trenutno podružnica pomaže 133 obitelji s ukupno 558 djece. Dosadašnji rad temeljio se većinom na pružanju materijalne pomoći kroz podjelu: dječje hrane, higijenskih potrepština, opreme za novorođenčad, odjeće, obuće, školskog pribora. No, materijalna i novčana pomoć siromašnim obiteljima tek je dio rješenja. Trajno rješenje izlaska iz začaranog kruga transgeneracijskog siromaštva je pružanje pomoći pri jačanju i usavršavanju kompetencija koje će omogućiti djeci iz takvih obitelji trajni izlazak iz siromaštva, a to je upravo ono što želi pružiti „Dječji osmijeh“.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
U srijedu, 8. studenoga, u kapeli Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije don ...
Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije otvorio je natječaj za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola i studentima ...
Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije svečano je proslavio svoj dan 13. rujna. Obilježavanje dana započelo je ...
Usmjerivši prikupljena novčana sredstva Caritasovoj mreži za potrebe najsiromašnijih obitelji u Hrvatskoj iz ...
U korizmenoj akciji Splitsko-makarske nadbiskupije za pomoć stradalima u nedavnom katastrofalnom potresu u Turskoj i ...
U organizaciji Caritasa Splitsko – makarske nadbiskupije održan je, u petak 21. travnja 2023. godine u Bračnom i ...
Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije otvorio je novo blagovalište u utorak, 7. ožujka, u Omišu na adresi Obala gusara ...
Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije u svojoj karitativnoj djelatnosti već godinama svakodnevno pomaže socijalno ...