Nadbiskup Barišić krstio peto dijete u obitelji Rogulj

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić predvodio je, u nedjelju 5. srpnja u Župi sv. Jakova apostola u Dicmu Donjem, svečano euharistijsko slavlje tijekom kojeg je krstio malenog Ivana Mihaela – peto dijete u obitelji Livije i Hrvoja Rogulja. U koncelebraciji su bili župnik don Vlado Strikić te don Nikola Šakić. Na misi je pjevao župni zbor.

Osvrćući se u prigodnoj homiliji na evanđeoski tekst, mons. Barišić je naglasio „da su 'umni i mudri' oni koji se zbog svoje oholosti zatvaraju pred Gospodinom, udaljavajući se tako od bližnjega“. „S druge strane, maleni su oni koji su svjesni kako im je život darovan te da ne mogu bez Boga i bližnjega. Nije znanje ono koje nas udaljava od Boga, što najbolje vidimo kod brojnih znanstvenika i istraživača koji su 'maleni' jer su ponizni pred tajnom stvorenoga, nego ljudska samodostatnost i egoističnost“, nastavio je.

Nadbiskup je ustvrdio i „da s Gospodinovim jarmom život postaje lakši“, dodavši: „Njegov jaram je ljubav koja nam omogućuje nadilaženje životnih poteškoća i problema. Mjera ljudskosti nije inteligencija, nego srce. Ako nam je srce puno Njegove ljubavi postajemo blagoslov za našu obitelj i društvo“.

Govoreći o sakramentu krštenja, poručio je „da nam Duh Božji daruje najveću životnu titulu – dostojanstvo Božjih sinova i kćeri“.

Čestitajući obitelji Rogulj na petom djetetu, mons. Barišić je istaknuo „da se djeca koja imaju braću i sestre uče dijeljenju i uvažavanju, nadvladavajući tako opasnosti sebičnosti i individualizma“, zaključivši: „Rijetko promislimo koliko je, od najranijeg djetinjstva, roditeljskog truda uloženo u živote svih ljudi koji nama na korist časno obavljaju svoj posao. Zbog toga, političari i društvo u cjelini, trebaju zahvalno štiti obitelj jer je ona nositeljica života. Bez obitelji nema djece, a bez djece nema budućnosti naše Domovine“.

Na kraju euharistijskog slavlja župnik don Vlado Strikić zahvalio je Nadbiskupu na dolasku i ohrabrujućim riječima te obitelji Rogulj na otvorenosti životu. Zatim je nadbiskup Barišić obitelji Rogulj udijelio knjigu s posvetom, osobno pismo, krunice, medaljice i novčani poticaj, dar kojim Splitsko-makarska nadbiskupija izražava podršku obiteljima s četvero i više djece.