Permanentno obrazovanje mlađih svećenika koji djeluju u Splitskoj metropoliji

U Franjevačkom samostanu na otočiću Badiji pokraj Korčule, od 2. do 5. srpnja 2018. god. održan je Stručni skup permanentnog obrazovanja mlađih svećenika zaređenih u posljednjih deset godina iz biskupija Splitske metropolije i Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja. Na Stručnom skupu su sudjelovali i splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić, dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, hvarski biskup mons. Petar Palić, generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić te pastoralni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije dr. Nediljko Ante Ančić koji je bio i koordinator susreta. Sudjelovalo je 40-ak mlađih svećenika: iz Splitsko-makarske nadbiskupije, Hvarske biskupije, Dubrovačke biskupije i Šibenske biskupije te mlađi svećenici franjevci iz Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja.

Samostanski kompleks na otočiću Badiji više je stoljeća bio mjesto učenja i kontemplacije – novicijat i gimnazija braće franjevaca Zadarske provincije sv. Jeronima. Nakon Drugoga svjetskog rata samostan je komunistička vlast otela franjevcima, protjerala ih i pretvorila prostore u društvene i sportske objekte. Nedavno je samostan vraćen zadarskim franjevcima koji su ga dali na korištenje franjevcima Hercegovačke provincije. Kompleks je dobrim dijelom obnovljen, dok renesansa crkva koja dominira otočićem i dio samostanskih prostorija još uvijek vapi za unutrašnjim uređenjem. Zanimljivo je spomenuti da je upravo s Badije odveden i od partizana mučenički ubijen 1944. godine dr. fra Bernardin Sokol, poznati skladatelj i crkveni glazbenik rodom iz Kaštel Sućurca.

Stručni skup permanentnoga obrazovanja se sastojao od niza predavanja na temu Nedjelje – dana Gospodnjeg. Prvo je predavanje pod naslovom „Nedjelja u pastoralu i liturgiji Crkve“ održao prof. dr. don Ivica Žižić s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Splitu. Govoreći o današnjoj krizi nedjelje i nedostatku vremena kod suvremenog čovjeka, dr. Žižić je naglasio da je nedjelja u službi izgrađivanja čovjekove humanosti i zajedništva. Potakao je mlađe svećenike da u sredinama u kojima djeluju uvijek iznova pokušavaju učiniti nedjelju i blagdane uistinu slavljima i mjestima susreta čovjeka s Bogom i zajednicom ljudi. Nakon predavanja razvila se živa rasprava kojom je moderirao pastoralni vikar dr. Ančić.

Poslijepodnevna predavanja održali su prof. dr. don Mladen Parlov i mr. sc. fra Domagoj Volarević, također nastavnici na KBF-u u Splitu. U prvom predavanju na temu „Nedjeljna euharistija – teološki aspekti i crkvene smjernice“ dr. Parlov je, koristeći crkvene dokumente koji govore o liturgiji, govorio o središtu kršćanske nedjelje – euharistiji. Euharistija je izvor i vrhunac crkvenog života. Promatrajući euharistiju u odnosu prema svijetu, prema čovjeku i njegovoj cjelovitosti te kao trajno poslanje kršćanina, predavač je zaključio svoje izlaganje smjernicama i poticajima kako liturgiju učiniti lijepim i svečanim susretom Boga i čovjeka, odnosno trenutkom raja na Zemlji. U nastavku, svoje predavanje s naslovom „Liturgijsko-pastoralne odredbe“ održao je i mr. sc. fra Domagoj Volarević. Na konkretan i svećenicima razumljiv način podsjetio je na mnoge važne crkveno-pravne i liturgijske odredbe koje govore o uređenju misnog slavlja i svega onoga što je time povezano. Nakon obaju predavanja svećenici s mogli postaviti pitanje predavačima pa se ponovo razvila plodonosna rasprava. Euharistijsko slavlje prvoga dana susreta predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

Drugoga dana Skupa, jutarnja predavanja su održali don Ante Burić, župnik u Dubrovniku, i mo. don Ivan Urlić, nastavnik na KBF-u i orguljaš u splitskoj prvostolnici. Don Ante je u svojem predavanju govorio o sudjelovanju vjernika laika u euharistijskom slavlju. Kroz prikaz crkvenih dokumenata, osobito Opće uredbe Rimskoga misala, don Ante je primjerima iz svoga svećeničkog i župničkog iskustva upozorio na neke nedostatke i probleme u pripremi misnih slavlja te dao smjernice kako bi se poboljšalo aktivno sudjelovanje župljana u svetim misama. Na tu se temu nadovezalo i predavanja mo. Urlića „Crkvena glazba kao riječ zajednice i svjedočanstvo vjere“, u kojemu je don Ivan progovorio o važnosti i nezamjenjivosti pjevanja na liturgijskim slavljima. Zajedničkom ručku u samostanu pridružio se i korčulanski gradonačelnik gosp. Andrija Fabris.

Običaj je da drugoga dana susreta okupljeni svećenici pođu na zajednički izlet i slavlje svete mise u jednu župu u bližoj okolici. Ove je godine to bila župa Svih Svetih u Blatu na Korčuli, nekada najvećoj općini u bivšoj državi, ali još više mjestu poznatom po hrvatskoj blaženici Mariji od Propetog Isusa Petković koja je rodom baš iz Blata. Svećenici su se brodom prebacili na nekoliko minuta vožnje udaljenu Korčulu te su iskoristili vrijeme da posjete sam grad Korčulu i njegove znamenitosti: Katedralu sv. Marka, nekadašnju stolnicu korčulanskih biskupa, te riznicu katedrale gdje su, pod vodstvom korčulanskog župnika don Frane Kuraje i gđe. Jakice, mogli naučiti nešto više o povijesti ovoga velikog dalmatinskog otoka. Nakon osvježenja, uputili su se prema mjestu euharistijskog slavlja – župi Svih Svetih u Blatu. Tamo su ih srdačno dočekali župnik don Željko Kovačević i sestre Družbe Kćeri milosrđa koje je utemeljila spomenuta blaženica. Sestre su gostima pripremile okrjepu i prigodne darove.

Župljani Blata se ove godine za blagdan bl. Marije od Propetog Isusa pripremaju devetnicom pa je i sveta misa koju je predvodio nadbiskup mons. Marin Barišić i posebna molitva, blagoslov i čašćenje relikvijara blaženice, bio dio molitvene devetnice. Prije svete mise koja se održala u obližnjem svetištu spomenute blaženice, svećenici su imali prigodu pogledati vrlo zanimljiv i prilično zahtjevan kulturni program kojega su izvela djeca iz dječjeg vrtića u Blatu. Nakon svete mise biskupi i mlađi svećenici uputili su se na večeru u organizaciji Dubrovačke biskupije u konobi Zaratak u Smokvici.

Zadnjega dana stručnog skupa održano je izlaganje na temu „Riječ Božja u riječi svećenika: Njegovati vještinu propovijedanja“. Predavači su bili gđa. Jasna Jukić, akademska glumica, i don Tomislav Ćubelić, splitski katedralni župnik i povjerenik za pastoral obitelji Splitsko-makarske nadbiskupije. Gđa. Jukić je u svome stručnom izlaganju upozorila svećenike na neke nedosljednosti u javnom nastupu koje je i sama primijetila sudjelujući u misnim slavljima. Uspoređujući svećenikov nastup s glumom, ukazala je na neke sličnosti kojima treba težiti, ali i na bitne razlike. Zaključila je da u svakom javnom nastupu svećenikov cilj mora biti da poruka Radosne vijesti stigne do slušatelja – vjernika. U don Tomislavovu izlaganju nazočni su mogli čuti konkretan primjer kako sastaviti jednu propovijed na zadanu temu. Nakon obaju predavanja i kraće stanke, uslijedila je zajednička završna rasprava. Potom su se svećenicima obratili nazočni biskupi i dr. Ančić, koordinator susreta, koji je zahvalio franjevcima i osoblju samostana na ugodnom gostoprimstvu, svim predavačima te svećenicima koji su preuzeli pojedine službe za vrijeme trajanja stručnog skupa.