Split: Mladomisnici položili jurisdikcijski ispit i dobili ovlast trajnog ispovijedanja

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić primio je u ponedjeljak, 9. srpnja u zgradi Nadbiskupskog ordinarijata u Splitu devetoricu novozaređenih svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije, Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja i Hrvatske dominikanske provincije Navještenja BDM: don Danka Kovačevića, don Stanka Kačunića, fra Ivana Marija Đuzela, fra Dejana Međugorca, fra Antu Prološčića, fra Ignacija (Milana) Sladoju, fra Tonija Šimunovića Erpušina i fr. Antu Gavranovića. Susretu su nazočili i generalni vikar mons. Miroslav Vidović, pastoralni vikar mons. Nediljko Ante Ančić te profesori i mentori ispitanika fra Šimun Bilokapić i fra Ivica Jurić.

Uz srdačnu dobrodošlicu na početku susreta nadbiskup Barišić je mladomisnicima čestitao na sakramentu svećeničkog ređenja kazavši da mogu biti ponosni i zahvalni Bogu što ih je posvetio da mogu biti djelitelji Božjega oproštenja i milosrđa. Naglasio je kako samo Bog može oprostiti čovjeku njegove grijehe, ali da je uključio i čovjeka u to milosno stvaranje, odnosno podizanje paloga čovjeka. „To je dar bez kojega ne bismo mogli ići naprijed, bez kojega bismo ostali u prošlosti, pesimizmu i očaju zarobljenosti grijehom. To je dar nama za druge“, kazao nadbiskup Barišić dodavši da ozbiljno trebaju shvatiti sakrament oproštenja i biti ljudima „otac, brat, prijatelj, liječnik a to jedino mogu biti ukoliko sam primatelj toga dara i iskustva, ukoliko molim Boga za oproštenje mojih grijeha, ukoliko sam iskusio Božje milosrđe onda ga mogu i drugima svjedočiti.“ Stavio im je na srce četiri riječi: rad, odgovornost, dostojanstvo i darivanje sebe drugima potaknuvši ih da budu svjesni svoje malenosti u ograničenosti i grešnosti ali i veličine u zadaći koja im je povjerena ohrabrivši ih da uistinu budu znak novosti i Božje blizine onima kojima su poslani.

Generalni i pastoralni vikar te mentori obavili su s novozaređenim svećenicima jurisdikcijski ispit, provjerili njihovo poznavanje pojedinih crkvenih propisa, moralnih načela i pastoralne primjene. Komisija je zajednički donijela svoje mišljenje o prikladnosti kandidata za dobivanje ovlasti trajnog ispovijedanja te im obznanila da su uspješno položili. Mons. Barišić je potom mladomisnicima podijelio trajnu ovlast za ispovijedanje. Susret je završio zajedničkim ručkom.