Svetkovina Velike Gospe u Zelenoj katedrali

Svetkovina Velike Gospe svečano je proslavljena u srijedu 15. kolovoza u Gospinu svetištu na izvoru rijeke Vrljike u drevnoj imotskoj župi sv. Mihovila arhanđela u Prološcu.


Središnje misno slavlje, omiljeno župljanima Imotske krajine i susjedne nam Hercegovine i ove godine okupilo je desetak tisuća vjernika. Misno slavlje je služeno na otvorenom prostoru, tzv. Zelenoj katedrali, specifičnom zdanju sagrađenom u obliku otvorene bazilike s velikim kamenim oltarom, ponad kojeg dominira veliki željezni križ. Misu je predvodio fra Josip Grbavac, ravnatelj Franjevačke klasične gimnazije u Sinju uz koncelebraciju fra Kristiana Stipanovića, imotskog gvardijana i župnika, prološkog župnika fra Vinka Gudelja, župnog vikara fra Rafaela Begića te još trojice svećenika.
U propovijedi je profesor Josip Grbavac istaknuo važnost vjere hrvatskog naroda koji je preko vjere u Isusa Krista i Njegovu Majku prebrodio sve nedaće koje su ga pratile cijeli niz stoljeća. Istaknuo je važnost Majke Božje kao vodilje i uzdanice uslijed cijeloga našeg života, a nadasve sada kada prevladava moralna kriza koja obuhvaća cijelog hrvatskog čovjeka kao i porast pesimizma, gorčine te teške i neizvjesne budućnosti. U trenucima krize koja obuhvaća cijelu zemlju čovjek je naveden na grijeh i psovku. Upravo u najtežim trenucima smo se kao narod podizali hrabro na noge, a sve uz pomoć Majke Božje. I sada nam istinska, a ne paradna vjera u Boga i Crkvu može pomoći da kao aktivni vjernici i građani konstruktivno djelujemo boreći se za svoja prava kao katolici i Hrvati.
Na misi je pjevao Veliki mješoviti pjevački zbor iz župe Proložac pod ravnanjem njihove dugogodišnje voditeljice s. Filipe Smoljo.
U jutarnjim satima, na dan Velike Gospe od ranih jutarnjih sati pristizale su kolone hodočasnika, napose onih mladih prema svetištu na izvoru rijeke Vrljike i u Zelenu katedralu. Prvo misno slavlje bilo je služeno u pet sati na Opačcu , na mjestu bivše benediktinske opatije. Nakon toga služene su mise svakog sata.
U prigodi Velike Gospe izašao je i župni list "Proložac" koji neprekidno izlazi od 1982. godine dva puta godišnje.
Blagdanom Velike Gospe župa Proložac slavi blagdan svoje suzaštitnice i Dan općine. Vjernici su se za slavlje Velike Gospe pripremali prigodnom trodnevnicom i pokorničkim bogoslužjem zadnji dan trodnevnice. Župa, koja je jedna od najstarijih župa na području Imotske krajine, utemeljena je nakon odlaska Turaka iz Imotske krajine 1717. godine. Danas se sastoji od sela: Proložac Donji, Proložac Gornji, Postranje i Šumet. U župi se uz župnu crkvu Sv. Mihovila sagrađenu 1901. godine, nalaze još četiri filijalne crkve. U župi živi nešto manje od 3500 vjernika u 750 obitelji.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Na Gornjem Orahu u crkvi sv Marka uz nazočnost velikog broja vjernika proslavljen je blagdan nebeskog zaštitnika župe ...
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...