Hodočašće hrvatske vojske, policije i branitelja Gospi Sinjskoj

U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske povodom ovogodišnjeg obilježavanja 300. obljetnice slavne pobjede Sinjana po zagovoru Gospe Sinjske nad Osmanlijama 1715.u subotu 1. kolovoza održano je prvo hodočašće hrvatske vojske, policije i branitelja Republike Hrvatske Gospi Sinjskoj. Na hodočašću su sudjelovali vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac, generalni vikar vojnog ordinarijata u RH dr. sc. Jakov Mamić, te vojni i policijski kapelani.




U koncelebraciji su bili sinjski gvardijan fra Petar Klapež, sinjski župnik fra Ante Bilokapić i drugi svećenici iz samostana i okolnih župa. Na hodočašću je sudjelovalo oko 450 vojnika, pripadnika policije i branitelja te oko 1500 vjernika.


Uoči početka skidanja slike Čudotvorne Gospe Sinjske Orkestar Oružanih snaga RH izveo je duhovne i domoljubne skladbe u dvorištu Franjevačkog samostana Gospe Sinjske. Nakon toga uslijedila je svečana procesija i prijenos slike iz crkve na Stari Grad gdje je upriličeno cjelonoćno bdijenje predvođeno molitvenim skupinama župa Cetinske krajine. Dolaskom procesije na Gospin Grad župnik župe Čudotvorne Gospe Sinjske fra Ante Bilokapić pročitao je pozdravne riječi provincijala fra Joška Kodžomana koji zbog spriječenosti nije mogao sudjelovati u slavlju:
U pozdravnim riječima stajalo je "U jubilarnoj godini 300. obljetnice slavne pobjede malobrojne kršćanske posade, naših branitelja, nad višestruko brojnijim neprijateljem, te u predvečerje 20. obljetnice najvećeg nacionalnog blagdana i proslave Dana hrvatskih branitelja i Dana domovinske zahvalnosti, koji ćemo za koji dan slaviti u kraljevskom gradu Kninu, još ste jednom svi zajedno okupljeni oko lika One, kojoj možemo zahvaliti za sve svoje izvojevane pobjede, za ponos, slavu i junaštvo naših branitelja kroz povijest do dana današnjega. Zahvalnost je najveća odlika čovječnosti u nama. Sve vrijedno u životu nastaje i rađa se iz zahvalnosti. Bilo da je riječ o obitelji, bilo da je riječ o narodu, bilo da je riječ o vjeri, u kojoj smo kršteni, sve je niklo iz zahvalnosti i sve poziva na zahvalnost".
Fra Joško Kodžoman obratio se i pripadnicima oružanih snaga RH, te im poželio "neka Vam Majka od Milosti, naša Čudotvorna Gospa Sinjska, bude pomoć u životu, neka Vam od Boga svima isprosi milost zdravlja, radosti i hrabrosti. Neka Vas nadahnjuje da u životu budete uvijek na pravoj strani, na strani dobra, pravednosti i mira".
Kao domaćin gvardijan fra Petar Klapež, pozdravio je prisutne uz zahvalu Bogu za Majku od Milosti koja se od slavne pobjede nad Turcima već trista godina u Sinju časti pod nazivom Čudotvorna Gospa Sinjska. "Prije 300 godina uz Gospin zagovor dogodila se pod Sinjem slavna pobjeda nad ogromno jačim neprijateljem. Prije 20 godina, opet uz Gospinu pomoć u vojno redarstvenoj akciji Oluja od silnog neprijatelja oslobođena je jedina i najljepša nam domovina Hrvatska". U nastavku istaknuo je kako su " jedni Hrvatski branitelji koji su prije 20. godina pod vodstvom prvog vrhovnog zapovjednika hrvatske vojske dr. Franje Tuđmana i prvog ministra obrane Gojka Šuška svjesno i slobodno ušli u rat i protiv snažnog neprijatelja u ratu izvojevali slobodnu nezavisnu državu Hrvatsku. To je najveća pobjeda u hrvatskoj povijesti. Samo su jedni hrvatski branitelji, samo je jedna hrvatska vojska i samo je jedna hrvatska policija koji su sa svojim postrojbama u svako doba spremni položiti svoje živote na oltar domovine. Stoga ne dopustimo da nas itko u ovom svetom zavjetu za dom i Domovinu podijeli".
Euharistijsko slavlje koje je uslijedilo predvodio je mons. Juraj Jezerinac, koji je na početku slavlja rekao " hvalevrijedno je da na ovoj obljetnici sudjeluju predstavnici hrvatskih branitelja, vojske i policije, koji su u nekom smislu nasljednici hrvatskih vitezova, a koji su po zagovoru i pod zaštitom "Majke od milosti" obranili Sinj i okolicu od osvajača".
Spominjući se 300. obljetnice pobjede pod Sinjem naglasio je kako želi probuditi ponos, odgovornost i zahvalnost.
"Ponos: narod Cetinske krajine posebno je ponosan što je Marijinim posredstvom bio spašen od turske vojske. To je njegovo duboko uvjerenje, koje se ne može ničim narušiti. Odgovornost, jer povijest obvezuje. Događaji su nam predani da bi živjeli, a naša je odgovornost u tome presudna.
To je ponos koji obvezuje, koji budi odgovornost i rađa zahvalnost Bogu i Majci Božjoj na nebrojenim primljenim milostima. Biti zahvalan Bogu i Majci Božjoj znači prije svega svjedočiti vjeru vlastitim životom i prenijeti je nadolazećim pokoljenjima". Ova se zahvalnost održava i hrani prijenosom događaja koji utemeljuju zahvalnost. U nastavku propovijedi biskup Jezerinac je podsjetio na riječi svetog oca pape Ivana Pavla II. kad je bio među nama i kada nas je podsjetio kako nam je Bog dao u baštinu predivnu zemlju čija nacionalna himna počinje riječima: "Lijepa naša domovino". Kako u ovim riječima ne vidjeti podsjećanje na dužnost spram te baštine, zapitao se biskup Jezerinac te pojasnio kako nam je papa tim riječima poručio da nam je živjeti u toj baštini. "Ne biti vjeran toj našoj kršćanskoj baštini, bio bi to znak naše nevjere, da ne kažem izdaje, znak prezira prolivene krvi svih branitelja ove zemlje, a danas s ponosom ističemo one drevne branitelje iz 1715. godine". Na kratko podsjetio je na godine i događaje koji su prethodili dolasku fratara i vjerničkog kršćanskog puka iz Rame u Sinj, te donošenje slike Gospe Sinjske pred kojom će puk Sinja 1715. izmoliti Gospin zagovor za spas pred jačim i brojnijim neprijateljem. "Postoje razna tumačenja, no dogodilo se svakako nešto što ne možemo protumačiti kao normalnu pojavu. Sami su Turci tumačili svoj poraz, navodeći da su svaku noć gledali kako jedna žena, obasjana svjetlom, hoda zidinama tvrđave. Vidjevši tu pojavu Turci su počeli bježati. Branitelji grada Sinja bili su uvjereni, zajedno s vjerničkim pukom, da je to bila pobjeda i dar "Majke od milosti", dar majke Božje pred čijim su se likom molili. Slično je tumačio pobjedu hrvatske vojske blagopokojni kardinal Franjo Kuharić u domovinsko-obrambenom ratu, kad se hrvatska vojska obranila i pobijedila agresora na sam blagdan Majke Božje Snježne".
Ono što ljude privlači da i danas dođu Gospi Sinjskoj istaknuo je biskup Jezerinac su bezbrojne milosti koje Marija dijeli vjernom puku, posebno darovi obraćenja, koji su najveća čudesa. Važnim je naglasio kako imati Isusovu majku za svoju majku jamstvo je naše duboke povezanosti ne samo s Marijom, nego i međusobno i s Isusom i kada bismo kao vjernici bili više toga svjesni ne bismo bili toliko podijeljeni jedni protiv drugih.
Na kraju propovijedi biskup je pozvao "danas s ovog mjesta krvi i nade borimo se protiv podjele međi nama, jer one će nas iskorijeniti. Borimo se za međusobnu povezanost i solidarnost, jer ona će nas očuvati. Borimo se za povijesnu vjernost, jer ona je Domovina." Pozvao je i franjevce čuvare ovog Svetišta da čuvaju memoriju slobode ovoga grada i Sinjskog kraj i da ostanu svjedoci mučne povijesti naroda, ali i njegove povezanosti s Gospom i dragim Bogom.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Na Gornjem Orahu u crkvi sv Marka uz nazočnost velikog broja vjernika proslavljen je blagdan nebeskog zaštitnika župe ...
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...