U Trogiru slavljena sveta misa za Domovinu

Na blagdan Gospe Snježne i Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, te Dan hrvatskih branitelja u trogirskoj katedrali sv. Lovre, u srijedu 5. kolovoza održana je svečana Sv. Misa za Domovinu i poginule hrvatske branitelje. Misno slavlje predvodio je dekan i katedralni župnik don Vinko Sanader uz koncelebraciju don Dragana Rajića te pratnju crkvenog zbora pod ravnanjem Dine Bailo. Misnom slavlju u prepunoj katedrali nazočili su brojni branitelji, domoljubi iz cijelog grada, među kojima su bile majke poginulih branitelja, predstavnici udruga proizašli iz Domovinskog rata te predstavnici gradskih vlasti.



U propovijedi don Vinko Sanader  čestitao je nazočnima  vjerski blagdan Gospe Snježne, pod čiji se zagovorom kao kraljice Hrvata izvojevala veličanstvena pobjeda u Domovinskom ratu Oluja '95. i time oslobodila cijela Domovina. "Zahvaljujemo Bogu i Gospi na pomoći u ostvarenju samostalne i neovisne države Hrvatske vjekovne težnje mnogih generacija hrvatskog naroda", rekao je don Vinko te dodao da se i danas sjećamo te divne bitke i onih koji su je izborili - hrabrih branitelja. Stoga potaknuo je " moramo im biti zahvalni na svemu tome, biti jedinstveni braniti stvorenu slobodu za buduće naše naraštaje. Izgrađivati i graditi je u duhovnom i materijalnom smislu, iskorištavati sve njene potencijale  za opće dobro kako bi mlade generacije mogle sretno živjeti u Domovini Hravatskoj, a ne iseljavati izvan nje" Napomenuo je kako je važno prepoznati kod naših branitelja da ljubav nije imala granica,  jer oni nisu gledali osobnu korist, zato ih gledamo kao junake poput tolikih junaka u povijesti naše Crkve.

Svjedoci smo i danas, u nastavku je kazao don Vinko kako bi neki htjeli kutak naše Domovine i kako zato moramo bdjeti da bi sačuvali sve što nam je Bog darovao umjesto da sebično zadržimo to samo za sebe. "Naša Domovina je upravo zbog vjernosti Bogu, odanosti  Kristu  i Crkvi -  zemlja koja je natopljena krvlju mučenika, svjedoka, domoljuba koji nisu htjeli dati ni mrvicu od onoga što nam je Bog darovao. Nije dobro da neki drugi pored nas koji volimo Domovinu šire pesimizam i beznađe te na takav način čine da mladi ljudi za koje je domovina stvorena je napuštaju i odlaze u bijeli svijet tražeći život za sebe i svoju obitelj negdje drugdje", kazao je don Vinko .

U nastavku propovijedi prisjetio se i "našeg" Pape Ivana Pavla II koji je prvi priznao državu Hrvatsku. Kazao je kako je za vrijeme Domovinskog rata Crkva molila, majke, djeca su molila i napokon branitelji su sa blagoslovljenom krunicom oko vrata  moleći se  branili svoje ognjište ne napadajući nikoga. Istaknuo je kako je važno da nikada ne izblijede naša sjećanja, da se ne dogodi zaborav i nebriga jer time se rastaču hrvatski temelji.

"Gospe Snježna čiji blagdan danas slavimo i Kraljice našeg naroda zagovaraj nas kod svoga Sina da budemo kao narod jedinstveni, složni i da gradimo svoju Domovina na dobrobit nas, naše djece te naši pokoljenja", - zaključio je don Vinko Sanader.

Nakon misnoga slavlja u Kneževu dvoru održan je koncert VIS-a  Papa bend iz Solina, koji je izveo splet duhovnih i rodoljubnih pjesama te na takav način uzveličao svečanost ove proslave.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Na Gornjem Orahu u crkvi sv Marka uz nazočnost velikog broja vjernika proslavljen je blagdan nebeskog zaštitnika župe ...
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...