Makarska proslavila 200 godina zavjeta Srcu Isusovu

U petak 12. lipnja na blagdan Presvetog Srca Isusova procesijom Kačićevim trgom i svečanim misnim slavljem u crkvi sv. Marka u Makarskoj, Makarani su proslavili 200 godina pradjedovskog  zavjeta Presvetom Srcu Isusovu. Euharistijsko slavlje poslije kojega je uslijedila obnova zavjeta predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić uz koncelebraciju župnika don Pavla Banića, don Ante Žderića i drugih svećenika makarskog dekanata. Na misnom slavlju u ime Grada Makarske nazočio je dogradonačelnik Miro Družijanić.




"Slavimo 200 - tu obljetnicu zavjeta Srcu Isusovu kojeg su dali Makarani 1815. g., i koji je  1915. godine prvi put obnovljen. I evo danas nakon dvjesto godina mi prihvaćamo zavjet naših pradjedova, djedova i očeva i želimo ga učiniti svojim, upisati ga u svoje srce," kazao je na početku svečanog misnog slavlja nadbiskup Barišić pozdravljajući mnogobrojne vjernike. Podsjetio je kako su zavjetnim blagdanom Srca Isusova 1815. Makarani kleknuli pod raspetom ljubavi jer su vidjeli da je život, spasenje i jedina sigurnost u njoj. Učinili su to  ne samo za sebe nego i za sve buduće generacije. Nadbiskup se osvrnuo na vrijeme u kojem su Makarani po prvi put obnovili pradjedovske zavjete 1915. godine. Bilo je to vrijeme I. Svjetskog rata, vrijeme gladi,  pogibelji, nesigurnosti i znali su gdje je utočište, gdje je spasenje i lijek protiv svih zala i opasnosti i gdje treba potražiti lijek da bi ostali na nogama , ostali uspravni.


 


"Ulazimo u treće stoljeće s današnjim danom. Mi smo ti koji želimo prihvatiti, potvrditi pradjedovski i djedovski savez. Želimo s istom ljubavlju i s potpunim povjerenjem obnoviti ovaj zavjet, jer vidimo gdje je i nam u našem vremenu i našim opasnostima izvor našeg spasenja i sreće". Oni su se prije 200 godina zavjetovali Srcu Isusovu da ih očuva od nevolja bolesti  kuge, koja je harala, gladi, rata, no nadbiskup je podsjetio kako je u našem vremenu kuga kao bolest izliječena, no važnim je istaknuo kako danas među nama hara "bijela kuga" od koje tražimo zaštitu Srca Isusova. Bijela kuga "to je egoizam, ideologija, nezaposlenost koja kao kuga razara živote mladih, ubija u njima motive, motivaciju, unosi nemir u obitelji. Kuga je kriminal, krađa, neodgovornost, svađa među nama, među institucijama, među osobama da se ne mogu dogovoriti o općem dobru. Kuga je nepovjerenje među bračnim drugovima, nevjernost, kuga je sebičnost, koja nas je preplašila od drugoga, zatvorila  u sebično življenje protiv drugoga",  naglasio je nadbiskup i zapitao se hoćemo li mi danas ove zavjete  nakon dvjesto godina slaviti kao tek sjećanje, komemoraciju na povijesnu 200-tu godinu zavjeta naših djedova. Naglasio je kako oni nisu tako slavili niti su tako zamislili polaganje svojih zavjeta, jer su se tada obvezali osobno ali i ubuduće, za svoje potomke.  "Vjerujem da smo danas voljni i spremni prihvatiti ovaj lijek protiv svih tih oblika kuge, a to je prihvatiti ovu ljubav kojoj se jedino možemo pokloniti duboko i zahvalno".  Na kraju svečanog misnog slavlja nadbiskup je poželio i potaknuo da svatko uz ovaj poklon pred velikom Isusovom  ljubavi na križu izgovori  riječi koje su molitva i zahvala 'Isuse blaga i ponizna srca učini naša srca po srcu svome'.



Po završetku misnoga slavlja pred zavjetnom slikom Srca Isusova pred kojom su prije 200. g Makarani položili prvi zavjet prisutni vjernici i sadašnja generacija Makarana  obnovila je stari pradjedovski zavjet Srcu Isusovu. 
Za tu svečanu prigodu prvi put otpjevan je himan Srcu Isusovu koju je skladao Umberto Kostanić, student orgulja u Muenchenu zajedno s Marinom Srzićem.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Na Gornjem Orahu u crkvi sv Marka uz nazočnost velikog broja vjernika proslavljen je blagdan nebeskog zaštitnika župe ...
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...