U Trogiru obilježena 540. obljetnica rođenja i 495. obljetnica smrti hrvatskog bana i biskupa Petra Berislavića

U Trogiru u srijedu 27. svibnja u organizaciji OŠ. Petar Beririslavić i u suorganizaciji Grada Trogira te Muzeja grada Trogira, održana je tribina o smrti hrvatskog bana i biskupa Petra Berislavića kojom je obilježena 540. obljetnica rođenja i 495. obljetnica smrti ovog  hrvatskog bana i biskupa. Na tribini govorili su gradonačelnik Trogira Ante Stipčić, dekan i katedralni župnik trogirske katedrale sv. Lovre don Vinko Sanader, dogradonačelnik Radovan Slade Šilović i ravnateljica Muzeja Fani Celio Cega.




Na početku tribine gradonačelnik Ante Stipči napomenuo je kako je povijest Hrvata i Petra Berislavića starija od povijesti svjetske velesile SAD--a. Važnim je istaknuo kako je kod prvog posjeta blagopokojnog pape Ivana Pavla II. u pozdravnom govoru kardinal Franjo Kuharić kada je govorio o opstojnosti Hrvata na ovim područjima među pet navedenih značajnih osoba naveo čak tri osobe koje su bile iz Trogira: bl. Augustin Kažotić, Petar Berislavić i Mladen Šubić mlađi, čiji se grob nalazi u trogirskoj katedrali.


Osvrnuvši se na Petra Berislavića kao svećenika i biskupa don Vinko Sanader je istaknuo njegovo savjesno i predano obavljanje dužnosti u Crkvi i državi te njegovu iznimnu ljubav prema Katoličkoj crkvi i hrvatskom narodu. Pojasnio je kako ga u kršćanskom smislu možemo smatrati pravim mučenikom, premda nije progonjen zbog vjere, ali je bio vođen vjerom u Boga iz ljubavi prema narodu i Domovini. Žrtvovao je sebe za svoju Domovinu i narod i na kraju je mučki ubijen od Osmanlija koje je  prethodno više puta porazio. Don Vinko je važnim istaknuo kako je ban i biskup Petar Berislavić od tadašnjeg pape dobio titulu "Preziđa kršćanstva" i kako zdravo bogoljublje, rodoljublje i domoljublje ne ugrožava nikoga, brani i cijeni svoje i poštuje tuđe. "To je bio put kojim je ovom zemljom prošao Petar Berislavić i kojim je zavrijedio nebesku krunu i nagradu. U tom duhu odgajajmo svoj hrvatski narod i naša domovina neće strepjeti od uginuća", zaključio je don Vinko.


Promicatelj kulturne baštine grada Trogira dogradonačelnik Radovan Slade Šilović istaknuo je kako je biskup i ban Petar Berislavić imao začudnu hrabrost, pravičnost, beskompromisnu odanost Božjim zakonima, te kako je u ostavštinu generacijama ostavio poruku da trebamo znati tko smo i što smo.


O Petru Berislaviću Trogiraninu kao velikom imenu hrvatske povijesti, ravnateljica Muzeja grada Trogira Fani Celio Cega je napomenula kako je imao karijeru kao crkvena i svjetovna osoba no kako je vrlo rano vidio opasnost od Osmanlija, te se zdušno pripremao i poticao vodio borbu protiv njih. Dodala je kako je za obranu založio i svoje imanje i u jednoj zasjedi stradao braneći Domovinu i kršćanstvo. Svoje izlaganje završila je riječima kako su domoljublje i obitelj jedno i kako bi nam tako poimanje trebalo biti prvo u životu, jer kako je naglasila", bez zdrave obitelji nema ni zdrave i jake države u bilo kojem smislu".


Na kraju tribine promovirana je himna škole koja nosi ime Petra Berislavića koju je izveo školski zbor pod ravnanjem prof. Ivane Milin. Tribina je završila zaključkom kako će se 500 obljetnica smrti  hrvatskog bana i biskupa Petra Berislavića 2020. održati  u Trogiru znanstvenim simpozijem na Europskoj razini.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Na Gornjem Orahu u crkvi sv Marka uz nazočnost velikog broja vjernika proslavljen je blagdan nebeskog zaštitnika župe ...
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...