Caritasovi stipendisti kod nadbiskupa Barišića

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić podijelio je u četvrtak, 24. studenoga u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata u Splitu, rješenja o dodjeli Caritasove stipendije za 52 studenata i za 33 učenika srednjih škola.

Stipendiranje studenata redoviti je program Caritasa Nadbiskupije Split. Visina stipendije za studente je 700,00 kuna, a za učenike 500,00 kuna, a glavni kriteriji dodjele su socijalni status obitelji odnosno studenta, redovito upisana godina studija te aktivnosti u župnoj zajednici i volontiranje. Svake se godine broj stipendista povećava, naglasila je ravnateljica Caritasa s. Vlatka Topalović zahvalivši nadbiskupu na svesrdnoj podršci. „Stipendija nije samo materijalna pomoć nego poticaj na zahvalnost i hod naprijed ne gledajući samo svoje dobro nego i onih u potrebi“, istaknula je ravnateljica Topalović. Podsjetila je da je 36 Caritasovih stipendista studenata Splitskoga Sveučilišta dobilo još i po 1.500,00 kn, a riječ je o novcu koji je prikupljen na humanitarnom plesu koji je početkom listopada o. g. organizirala splitska udruga Alumni (ASUS). Četiri Caritasova stipendista iz Imotske krajine stipendira gospodin Mate Bosnić s ciljem, između ostaloga, da ne zaborave svoje korijene.

Natječaj za Caritasove stipendije bio je otvoren od 12. rujna do 14. listopada 2016. godine. Isti rok vrijedio je i za obnovu stipendije. Prošle godine podijeljene su 73 stipendije. Ove je godine pristiglo 35 novih zahtjeva, a 42 studenta su obnovila zahtjev. Upravno vijeće Caritasa Nadbiskupije Split, preispitalo je primjene molbe i odradilo zahtjevnu zadaću odabira stipendista. U današnjem vremenu kada većina obitelji jedva spaja kraj s krajem nije jednostavno izdvojiti one koji su potrebniji među potrebnima, naglasio je nadbiskup Barišić. Istaknuo je slojevitost Caritasove stipendije koja nije samo materijalna pomoć nego odgovornost i obveza ne razočarati i biti dobri ljudi, studenti i đaci.

„Stipendija je ispravno ulaganje koje će se stostruko vratiti“, naglasio je član Caritasovog Upravnog vijeća generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović. Kazao je da mu je ovaj Caritasovoj projekt jedan od milijih jer ulaže u mlade koji će sutra kao školovani ljudi raditi na boljitku Crkve i društva. Pozvao ih je da i oni u budućnosti kada budu u mogućnosti otvore svoja srca potrebnima te budu spremni dragovoljno pomoći Caritasu i Crkvi u različitim pothvatima.

U ime nazočnih stipendista, ali i onih koji iz različitih razloga nisu bili u mogućnosti doći, zahvalio je nadbiskupu stipendist Marijan Mihael Batinić kazavši: „Vaša pomoć nam je velika podrška, uči nas velikodušnosti, otvara naša srca i poziva da idemo već sada prema onima kojima je pomoć potrebna. Dodjelom stipendija izrazili ste povjerenje u mladi naraštaj. Uz zahvalnost obećavamo da ćemo to povjerenje ne samo marljivim studiranjem nego i izgradnjom čvrstih moralnih stavova u vjernosti Crkvi, nastojati i opravdati“, kazao je stipendist Batinić. Naglasio je da je stipendija velika pomoć u „školovanju i napretku prema stjecanju potrebnih znanja i vještina koje će nam služiti u životu kao oruđe rada. Dobro je da se mladi osjećaju sigurno u okrilju Crkve kako se ne bi od nje udaljili vođeni krivim idealima“.

Nadbiskup Barišić izrazio je radost zbog susreta s tim mladim ljudima punima poleta ali i ozbiljnosti i odgovornosti. Potaknuo ih je na svakodnevni intelektualni i duhovno-moralni rast kako bi „sutra“, kao cjelovite osobe, zauzeli važne uloge u društvu zauzimajući se za istinsko dobro svakoga čovjeka, a time i dobro obitelji, Crkve i svoje domovine. Potom je zazvao Božji blagoslov na mlade stipendiste te je s njima ostao u prijateljskom razgovoru uz sok i kolače.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
U srijedu, 8. studenoga, u kapeli Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije don ...
Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije otvorio je natječaj za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola i studentima ...
Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije svečano je proslavio svoj dan 13. rujna. Obilježavanje dana započelo je ...
Usmjerivši prikupljena novčana sredstva Caritasovoj mreži za potrebe najsiromašnijih obitelji u Hrvatskoj iz ...
U korizmenoj akciji Splitsko-makarske nadbiskupije za pomoć stradalima u nedavnom katastrofalnom potresu u Turskoj i ...
U organizaciji Caritasa Splitsko – makarske nadbiskupije održan je, u petak 21. travnja 2023. godine u Bračnom i ...
Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije otvorio je novo blagovalište u utorak, 7. ožujka, u Omišu na adresi Obala gusara ...
Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije u svojoj karitativnoj djelatnosti već godinama svakodnevno pomaže socijalno ...