Humanitarni koncert marijanskih napjeva za misije na Salomonskim otocima

U crkvi Presvetog Otkupitelja franjevačkog samostana o. fra Ante Antića na Trsteniku u Splitu u nedjelju, 28. svibnja 2017. godine, u održan je humanitarni koncert marijanskih napjeva za misije na Salomonskim otocima.  Na koncertu su sudjelovali: Zbor franjevačkih bogoslova, Zbor mladih „Vox pacis“, Zbor sestara milosrdnica provincije Navještenja Gospodinova iz Splita, sopranistica Antonija Teskera te na orguljama mo. don Ivan Urlić i mo. s. M. Mirta Škopljanac Mačina.

Koncert je započeo nakon večernje sv. mise  koju je predslavio duhovnik  franjevačkih bogoslova fra Bože Vuleta, a pjevanjem uzveličao zbor mladih „Vox pacis“, koji inače animira pjevanje na večernoj sv. misi nedjeljom.

Zbor  franjevačkih bogoslova izvedbom marijanske antifone Ave Regina coelorum započeo je program, a zatim su nastupili: Zbor sestara milosrdnica sa skladbama:  Hvaljen Isus dobri ljudi, don Šime Marovića i O luči zlatna, Franje Lučića;  Antonija Teskera, solistica splitskog HNK je otpjevala poznatu sklabu Ave Maria Franza Shuberta te Ave Maria s. Lujze Kozinović;  Zbor mladih „Vox pacis“ izveo je Ave Maria fra Miroslava Petraca te  Uz križ Isusov fra Slavka Topića. Nadalje, Zbor franjevačkih bogoslova izveo je antifonu Salve Regina (tonus solemnis) te himan Zdravo zvizdo mora, crkveni pučki napjev s otoka Ugljana. Iako je ljudski glas najbolji instrument orgulje su ipak kraljica među instrumentima, a da je to tako dokazali su nam don Ivan Urlić i s. M. Mirta Škopljanac Mačina izvedbama skladbi: Kanon u D-duru za orgulje četveroručno Johanna Pachelbela te Fantaziju za orgulje četveroručno Amandina  Hessea.

Ovom koncertu je prisustvovala i  s. Augustina Marta Nikolić, misionarka sa Salomonskih otoka, koja  nam je preko videa i osobnog svjedočanstva predstavila život i rad sestara milosrdnica na Salomonskim otocima kao i potrebe žitelja te države s „kraja svijeta“.

Kroz program su nas vodili Matea Korda i Igor Ramović, a na koncu se okupljenima obratio i o. gvardijan, fra Domagoj Runje zahvalivši kako izvođačima tako i posjetiteljima koncerta, jer kako je kazao, glazbenici stvaraju glazbu da bi se slušala. Za vrijeme koncerta mladi iz Marijanske vinkovske mladeži iz Splita prodavali su svoje rukotvorine, a sav prihod od prodaje i darova posjetitelja upućen je na Salomonske otoke za potrebe misija.

Koncert je završio zajedničkom izvedbom najpoznatije hrvatske marijanske popijevke Zdravo Djevo koja je ujedno bila i  molitva za sve naše misionare i misionarke, da po zagovoru Blažene Djevice Marije Gospodin blagoslovi njihov rad.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
U srijedu, 8. studenoga, u kapeli Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije don ...
Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije otvorio je natječaj za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola i studentima ...
Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije svečano je proslavio svoj dan 13. rujna. Obilježavanje dana započelo je ...
Usmjerivši prikupljena novčana sredstva Caritasovoj mreži za potrebe najsiromašnijih obitelji u Hrvatskoj iz ...
U korizmenoj akciji Splitsko-makarske nadbiskupije za pomoć stradalima u nedavnom katastrofalnom potresu u Turskoj i ...
U organizaciji Caritasa Splitsko – makarske nadbiskupije održan je, u petak 21. travnja 2023. godine u Bračnom i ...
Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije otvorio je novo blagovalište u utorak, 7. ožujka, u Omišu na adresi Obala gusara ...
Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije u svojoj karitativnoj djelatnosti već godinama svakodnevno pomaže socijalno ...