„Uza sve poteškoće ne dajte da vas pobijedi razočaranost već iznova započnite s pomoću Male Gospe koja je početak boljega svijeta˝

Svečana proslava blagdana Male Gospe i Dana grada Solina započela je tradicionalnom prijepodnevnom procesijom i euharistijskim misnim slavljem kojega je predvodio splitsko-makarski nadbiskup u miru mons. Marin Barišić u koncelebraciji sa solinskim župnikom don Antom Čotićem te desetoricom svećenika.

Za vrijeme procesije molitvu je predvodio don Ante Mateljan, a pjesmom je animirao župni mješoviti zbor Gospe od Otoka pod ravnanjem Daniele Petrušić.

Jedan od ljepših tradicionalnih hrvatskih naziva za Mariju je da je ona početak boljega svijeta, u uvodnom dijelu homilije istaknuo je nadbiskup. Stoga, nije slučajno da je i početak nove školske i vjeronaučne godine redovito uz blagdan Male Gospe koja je ˝početak boljeg svijeta˝. Svaka nova odgojna i obrazovna godina, novi je izazov za mlade i njihove roditelje, za prosvjetne djelatnike i za čitavu vjerničku i društvenu zajednicu.

Nadbiskup je naglasio da svi mi utječemo na ozračje i mentalitet u svojoj sredini pa smo stoga svi mi na jedan način odgojitelji. Razglašenost negativnog, žutila i crnila, utječe na nove naraštaje. Takve boje spaljuju mladenačka krila i pokradaju im nadu. Nije isključeno da su neki upravo zbog tolika žutila i takve ocrnjenosti naše stvarnosti, zamrzili svoju domovinu i dom potražili negdje drugdje. Bez sumnje, stvarna monografija hrvatskog naroda i društva ispisana je boljim sadržajem i oslikana ljepšim bojama, zaključio je u prvom dijelu svoje homilije.

Opasnost je da se odgoj zbog poteškoća zanemari, ostane u drugom planu kako u obiteljskom ozračju tako i u školskom sustavu, te da se sve svede samo na obrazovanje, znanje, ocjene, na širenje informacija, a sužavanje ljudskosti. Opasnost je da ponekad zbog razočaranosti, umora, neuspjeha roditelji svojoj djeci prestanu biti roditelji. Nadbiskup u miru je potaknuo roditelje da ne odustaju od uloge roditelja te započnu iznova s Onom koja je početak boljeg svijeta. S Majkom Marijom i njezinim zagovorom možemo iznova izgraditi naše roditeljstvo i obnoviti naše odnose.

Cjelovitu homiliju nadbiskupa Marina pročitajte na ovom linku!

„Majko Marijo, ˝početku boljeg svijeta˝, blagoslovi naš početak nove odgojne i obrazovne godine. Blagoslovi, Gospe, suradnički odnos roditelja i škole, Crkve i društva. Gospe od Otoka, pomozi nam da novi naraštaji našeg naroda i društva svojom stručnošću, poštenjem i humanošću uspiju dopisivati monografiju Lijepe naše, s još boljim tekstom i oslikati je s još ljepšim bojama,“ zaključio je nadbiskup.

Na kraju euharistijskoga slavlja nazočnima se obratio župnik don Ante Čotić. Zahvalio je nadbiskupu u miru mons. Marinu Barišiću na predvođenju misnoga slavlja. Riječi zahvale uputio je svim predstavnicima civilne vlasti: splitsko-dalmatinskom županu Blaženku Bobanu, solinskom gradonačelniku Daliboru Ninčeviću, ravnatelju KBC Split Juliju Meštroviću, rektoru splitskog Sveučilišta Draganu Ljutiću i dr. te je svima čestitao Dan grada. Zahvalio je župnom zboru te svim volonterima.