Radionica za stručne suradnike i odgojiteljice u dječjim vrtićima

Bračno i obiteljsko savjetovalište Splitsko-makarske nadbiskupije (BiOS) priredilo je, u ponedjeljak, 27. veljače u prostorijama savjetovališta u Splitu, susret i radionicu za stručne suradnike i odgojiteljice u dječjim vrtićima na temu: "Susret zajedničkog razmišljanja - zajedno do rješenja (od problema do ideje)“. Radionicu je vodila suradnica BiOS-a mr. spec. Maja Jakšić.

Riječ je o trećem u nizu edukacijskih susreta za stručne suradnike i odgojiteljice u dječjim vrtićima, a prva dva obradila su teme: „Izgaranje na radnom mjestu“ i „Cijena zabrinutosti“. Susreti su nastali kao izraz svijesti o  važnosti i dragocjenosti odgojitelja u suvremenom društvu, njihove odgovornosti da uz roditelje budu oni koji će najviše utjecati na najmlađe a time i na našu budućnost.

U prvom dijelu radionice cilj je bio da se kroz igranje uloga osvijeste nedjelotvorni obrasci ponašanja koja koristimo na radnome mjestu, a da ih najčešće nismo ni svjesni, kao što su ljućenje, povrijeđenost, ignoriranje, kritiziranje, vikanje, žaljenje i prigovaranje.   

Nakon toga su odgojiteljice odabrale jednu problemsku situaciju koja im je najizazovnija u poslu i u radu u skupinama vježbale tzv. lateralno razmišljanje pomoću kojeg su učile sagledavati problem iz više perspektiva i zajednički pronaći najbolje moguće rješenje temeljeno na djelovanju iz načela, a ne više na djelovanju prema trenutačnom raspoloženju i emocijama, kako je bilo rađeno na početku radionice. Zajedničkim razmišljanjem u kratkom vremenu i na zabavan način došlo se do cijelog niza novih i kreativnih mogućnosti za rješavanje izabrane problemske situacije. Sljedeći susret bit će organiziran za mjesec dana na temu: „Korištenje priča u psihoterapiji“ i radionica "Žena, bajka, kraljica".