Adventska radionica u Riznici splitske katedrale

Ususret prvoj nedjelji došašća u Riznici splitske katedrale održala se je radionica izrade adventskih vijenaca. Sudionici su koristeći mnoštvo prirodnih i umjetnih materijala koristeći vlastito nadahnuće oblikovali adventske vijence. No ovo nije bila sasvim još jedna u nizu radionica, već je njezina namjena imala i dobrotvorni karakter.

Predstavljena treća u nizu knjiga „Tradicijsko crkveno pučko pjevanje u Franjevačkoj provinciji Presvetog Otkupitelja“

U sklopu devetnice Gospi od Zdravlja, u četvrtak, 17. 11. 2022. u Franjevačkom samostanu Gospe od Zdravlja u Splitu predstavljena je treća i posljednja u nizu knjiga „Tradicijsko crkveno pučko pjevanje u Franjevačkoj provinciji Presvetog Otkupitelja“ čime je, u svrhu očuvanja od propadanja i nestanka, priveden kraju četrnaestogodišnji projekt istraživanja tradicijske glazbene baštine...

Split: Predavanje mons. Batelje o bl. Alojziju Stepincu

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Splitu organizirali su predavanje „Blaženi Alojzije Stepinac“ mons. dr. Jurja Batelje, postulatora Stepinčeve kauze, u utorak, 25. listopada u velikoj dvorani Zavoda HAZU-u u Splitu. Predavača je predstavio akademik Davorin Rudolf naglasivši kako mons. Batelja najbolje poznaje prilike vezane uz Stepinca.

Upriličen znanstveni simpozij o don Lovri Katiću „Duša jedne povijesti“

Otkrivanjem spomen-poprsja istaknutoga hrvatskog arheologa, zaslužnoga istraživača salonitanske arheološke baštine, akademika Duje Rendića-Miočevića te potpisivanjem ugovora o darovanju osobne biblioteke Ante Rendića-Miočevića Javnoj ustanovi u kulturi »Zvonimir« Solin, simbolički je započelo novo razdoblje u znanstvenomu vidu života solinske kulture. Svečanost je održana kao uvod u...

Otvorena izložba "Kiparevo svjedočenje vjere" Kuzme Kovačića

"Kiparevo svjedočenje vjere" naziv je izložbe akademika Kuzme Kovačića otvorene u četvrtak 13. listopada u Podrumima Dioklecijanove palače u Splitu, a na kojoj su predstavljana 24 njegova djela od različitih materijala, oblika i veličina prožeta kršćanskim motivima.

Radionica glagoljice u Riznici splitske katedrale

Dana 8. rujna obilježava se Međunarodni dan pismenosti. Cilj ovog dana, koji je utemeljen na inicijativu UNESCO-a i redovito se obilježava od 1967. godine jest podsjećanje na važnost pismenosti kao pitanja dostojanstva i ljudskih prava.

Ove godine smo netom prije početka škole proslavili Međunarodni dan pismenosti učeći uglatu glagoljicu s djecom vrtićke i školske dobi.