Predstavljena knjiga dr. fra Željka Tolića

U sklopu devetnice sv. Frani Asiškom u nedjelju 29.rujna u Imotskom je nakon večernje svete mise u župnoj crkvi predstavljena knjiga "I bi tako 2003.-2012." autora dr. fra Željka Tolića nekadašnjeg provincijalnog ministra Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu.




Prof. Tolić koji je sada magistar postulanata u Imotskom u svojoj je opsežnoj i zanimljivoj knjizi opisao sve važnije trenutke svoga pastoralnog i materijalnog djelovanja na mjestu provincijalnog ministra ove franjevačke provincije u vremenskom razdoblju od 2003. pa do 2012.godine. 
Nakon pozdravnih riječi gvardijana imotskog samostana fra Kristiana Stipanovića koji je ujedno bio moderator večerašnjeg predstavljanja riječ je uzeo dugogodišnji profesor u imotskoj Gimnaziji prof. Ivan Juroš koji je sa jezičnog motrišta analizirao knjigu ustvrdivši kako je po stilu pisanja vidljivo koliku dozu poštovanja autor izražava prema Svevišnjem držeći ga nazočnim u svakom djeliću njegovog bogatog djelovanja na čelu provincije.
Nakon čitanja pojedinih ulomka knjige, osvrćući se na važnije autorove govore i homilije tijekom navedenih godina koje je ugodno krasnoslovila prof. Sanja Bago, temeljitiju analizu dao je i student u Rimu, a  nekadašnji župni vikar u Imotskom fra Ivan Režić koji je zdušno analizirao svih sedam poglavlja koja se nalaze u knjizi: od autorovih homilija i govora do materijalnih pothvata i pastoralnog rada.
Na kraju se svima obratio dr. fra Željko Tolić izražavajući posebnu zahvalnosti svima onima koji su doprinijeli da njegovo djelovanje navedenih godina prođe uspješno. Posebno se zahvalio svojim najbližim suradnicima ekonomu Provincije fra Marku Mrši te tajniku fra Anti Udovičiću.  Zahvalio se i svim imotskim fratrima kao i vjernicima Imotske krajine kazavši kako je zbog ljubavi prema ovome kraju na kraju i izabrao ovu župi za svoje daljnje pastoralno djelovanje.
Knjiga "I bi tako 2003-2012." svojevrsni je pregled razmišljanja  o vjeri, i  nauci fra Željka Tolića u njegovom  devetogodišnjem  službovanju na mjestu provincijala. Dr. fra Tolić u knjizi razmišlja i piše i kao svećenik, sluga, pastir vjerničkog puka, ali i kao intelektualac koji i savjetima i poimanjem vjere, daje putokaz na koji način razmišljati o Bogu, ali i o čovjeku na zemlji. Knjiga se sastoji od sedam poglavlja u kojima fra Željko daje svoja razmišljanja braći svećenicima i vjerničkom puku te viđenja  brojnih događaja  iz naše bliske prošlosti  pri  tome ne zaobilazeći  povijesne trenutke   sadašnjosti  naše mlade domovine. Predstavljanje knjige pratio je veliki broj vjernika mnogih imotskih župa, a klapa" Sveti Juraj" Hrvatske ratne mornarice odličnim  pjevanjem upotpunila je lijepi ugođaj u crkvi svetoga Franje.Dr. fra Željko Tolić jedan je od najistaknutijih provincijala Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja koja je osnovana 1735.godine i 83. je provincijalni ministar po redu u ovoj Provinciji. Istakao se brojnim materijalnim radovima, a u mnoštvu njegovih projekata zasigurno valja istaknuti temeljito obnovljeni samostan i crkvu u Karinu koji su porušeni od srbočetničke okupatorske ruke te gradnju Klerikata na splitskom Trsteniku kao i početak gradnje crkve Gospe Velikog Krsnog Zavjeta u Kninu.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
U ponedjeljak, 29. travnja pred brojnom publikom u Galeriji GKS-a u Metkoviću predstavljena je knjiga Matice, parice i ...
U drugoj emisiji Minute za knjigu predstavljamo izvanredno djelo francuskog filozofa i antropologa Renéa Girarda. ...
Gost novog podcasta Mreža Riječi je dr. sc. Bratislav Lučin hrvatski klasični filolog i prevoditelj.
Splitska koncertna publika imala je prigodu uživati u Uskrsnom koncertu pod nazivom 'Uskrsnu Isus doista', u ...
Predstavljanje nove knjige splitskog magistra prava i književnika Marlona Macanovića „Trn“ (Roman o relikviji Svetog ...
Korizmeni koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado pod naslovom „O, Isuse daj mi suze“ održan je ...
Nova knjiga prof. dr. sc. don Mladena Parlova „Duh Sveti u povijesti spasenja” predstavljana je u četvrtak 14. ožujka u ...
Izložba slika pod naslovom „Dvije priče“ autora don Damira Bistrića, župnika Župe Bagalović i prof. Zorane Vekić, ...