Metković: 15.Marijanskim koncertom završena 30. Smotra folklora

15. Marijanskim koncertom pučkih napjeva, u nedjelju 25. svibnja u crkvi sv. Ilije u Metkoviću, završena je 30. Smotra folklora "Na Neretvu misečina pala."


Koncert je počeo pjesmom "Nemirnim morem plovi" u izvedbi ženskog zbora župe sv. Ilije, te nastavljen Marijanskim napjevima pjevačkih skupina doline Neretve: Podrujničke, Krvavčanke i Borovčanke, KUD-ovima "Danica Hrvatska" iz Komina, "Marko Markota" iz Rogotina,"Neretvanke" iz Stabline, te gostima iz Kupljenova - KUD"Kupljenovo". Pjesme Mariji pjevali su i crkveni pučki pjevači župe Srca Isusova i Marijina iz  Vidonja i Presvetog Trojstva iz Rogotina.




Na kraju programa nazočnima se obratio župnik fra Petar Gulić koji je rekao: "Nije čudo što su u čast kraljici Hrvatskog naroda - BDM ispjevane tolike pjesme sa različitim napjevima i u Hrvatskoj i BiH u znak zahvalnosti za sve što je za nas isprosila od Boga. Na poseban način ponosni smo jer smo imali pjesnika, svećenika fra Stanka Petrova kojemu smo prošle godine podigli spomen-ploču u znak zahvalnosti. Ovih dana imao se dojam da je Metković zbog kulturnih događanja centar svijeta, počevši od humanitarnog koncerta koji je prenamijenjen za potrebe poplavljenih područja. Može netko pomisliti, oni pjevaju, dok u drugom dijelu Domovine plaču. Ne, i ovo je poruka da u ovakvim momentima mislimo na njih", i zaključio: "Kad nas kroz povijest nisu uništili neće nas uništiti ni vremenske nepogode"!


Smotra folklora počela je 22. svibnja u galeriji GKS-a likovnom izložbom slika "Evo mi kola mladosti moja", po izboru stručnog povjerenstva sabora kulture pod vodstvom prof. Stanka Špoljarića, na temu tradicijske baštine i izložbom "Cviće moje" cvjećarnice "Flamingo".


Narednog dana na Trgu Kralja Tomislava Smotru je otvorio metkovski gradonačelnik Božo Petrov koji je između ostalog rekao kako je uvjeren da će i ova Smotra pokazati kako se ustrajnim radom i sustavnom brigom o očuvanju svojeg nacionalnog identiteta Metković punopravno uklapa u Europsku uniju. U programu je sudjelovalo 40-tak skupina.


Promjenom delegiranja izbora kandidata za Smotru u Metkoviću koji predlažu županijske Smotre opao je broj skupina. Najveći broj bilježi 21. Smotra sa 71. plesnom od ukupnih 86 skupina. Dvadeset druga Smotra folklora imala je 71. Tih godina nisu postojale županijske Smotre, skupine su se same prijavljivale pod nadzorom prof. Bagura. Po završetku prošlogodišnje, ovogodišnja Smotra  bila je zamišljena drugačijom, ali za njezinu realizaciju bilo je nemoguće doći do potrebnih sredstava, no kvaliteta je neupitna.


Pokrovitelj Smotre je Ivo Josipović, predsjednik RH.; organizator KUD "Metković" sa tajnikom Zdravkom Obradovićem i umjetničkim voditeljem prof. Vidoslavom Bagurom i GKS (Gradsko kulturno središte). Organizaciju su pomogli Ministarstvo kulture, Dubrovačko-neretvanska županija i Grad Metković. Generalni sponzor je generali osiguranje.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
U ponedjeljak, 29. travnja pred brojnom publikom u Galeriji GKS-a u Metkoviću predstavljena je knjiga Matice, parice i ...
U drugoj emisiji Minute za knjigu predstavljamo izvanredno djelo francuskog filozofa i antropologa Renéa Girarda. ...
Gost novog podcasta Mreža Riječi je dr. sc. Bratislav Lučin hrvatski klasični filolog i prevoditelj.
Splitska koncertna publika imala je prigodu uživati u Uskrsnom koncertu pod nazivom 'Uskrsnu Isus doista', u ...
Predstavljanje nove knjige splitskog magistra prava i književnika Marlona Macanovića „Trn“ (Roman o relikviji Svetog ...
Korizmeni koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado pod naslovom „O, Isuse daj mi suze“ održan je ...
Nova knjiga prof. dr. sc. don Mladena Parlova „Duh Sveti u povijesti spasenja” predstavljana je u četvrtak 14. ožujka u ...
Izložba slika pod naslovom „Dvije priče“ autora don Damira Bistrića, župnika Župe Bagalović i prof. Zorane Vekić, ...