Kaštel Sućurac: Održan okrugli stol o životu i djelu dr. don. Ante Alfirevića

Otkrivanjem spomen ploče u četvrtak 29. siječnja uz sudjelovanje velikog broja Kaštelana, predstavnika gradskih, županijskih i crkvenih vlasti u Podvorju u Kaštel Sućurcu, na rodnoj kući dr. don Ante Alfirevića  započelo je obilježavanje 140. obljetnice rođenja i 70. obljetnice smrti ovog istaknutog Sućuranina . Ploču su uz prigodni program otkrili pater Marijan Steiner te Mili Bratinčević iz Društva za očuvanje kulturne baštine Kaštela "Bijaći". Program obilježavanja nastavio se okruglim stolom "Dr. don Ante Alfirević - život i djelo".  Organizator obilježavanja obljetnice rođenja i smrti značajnog  godinama prešućivanog i zaboravljenog, dr. don Ante Alfirevića, gorljivog svećenika i rodoljuba čiji život i djelo tek u današnje vrijeme postaju predmetom interesa povjesničara i istraživača različitih profila, od politike, kulture, društvenih djelatnosti, književnosti  je Društvo za očuvanje kulturne baštine Kaštela "Bijaći", dok su suorganizatori Splitsko-makarska nadbiskupija, Filozofski fakultet Družbe Isusove i Grad Kaštela.

 

 


U programu Okruglog stola "Dr. don Ante Alfirević - život i djelo" o ovome istaknutome svećeniku govorili su: prof. dr. don Slavko Kovačić - "Dr. Ante Alfirević, odgojitelj, vjeroučitelj i vođa katoličkog pokreta do stupanja u Družbu Isusovu", prof. dr. sc. Božidar Nagy - "Dr. Ante Alfirević i bl. Ivan Merz"; prof. dr. sc. Ivan Šestak - "Dr. Ante Alfirević kao urednik isusovačkoga časopisa "Život€ť- Idejna prosudba"; Eva Šibl, mag. fil. - "Dr. Ante Alfirević: "Kroz trnje ovoga svijeta€ť - svjetonazori u romanu"; Želimir Bašić - Lordan Ljubenkov - "Dr. Ante Alfirević, svećenici i zadrugarstvo" i dr. sc. Tonči Burić - "Dr. Ante Alfirević i arheologija".

 

Na početku skupa sve prisutne je pozdravio gradonačelnik Grada Kaštela Ivan Udovičić koji je izrazio ponos što je don Ante Alfirević ponikao iz Kaštela. Zahvalio je svima koji su trudom i zalaganjem organizirali ovakav skup i koji su omogućili da se na ovakav način rasvijetli djelo i život don Ante Alfirevića .

 

Na početku okruglog stola don Slavko Kovačić prikazao je životni i svećenički put don Ante Alfirevića. Rođen je 26. siječnja 1875. g. u Kaštel Sućurcu gdje je pohađao pučku školu, a nakon toga školovanje nastavlja u Splitu, Sinju i opet Splitu gdje je stupio u sjemenište te g 1896. g. maturira na "c. k. velikoj gimnaziji". Od 1896. do 1902. u Rimu kao bogoslov smješten u rimski kolegij Germanicum studira na papinskome sveučilištu Gregorijana te postiže doktorate iz filozofije i teologije. U Rimu je 28. X. 1901. zaređen za svećenika.

 

U Rimu je god. 1901. zaređen za svećenika Splitsko-makarske biskupije. Od 1902. je duhovnik u biskupskom sjemeništu u Splitu, a od 1903. do 1918. bio je kateheta i profesor viših razreda državne gimnazije, a od 1906. i privatne Biskupske gimnazije.

 

God. 1919. ulazi u isusovački red i prelazi u Zagreb. Tu je od 1929. do 1936. bio superior  isusovačke rezidencije. Prelazi u Sarajevo 1937. gdje je bio profesor na Vrhbosanskoj bogosloviji koju su vodili isusovci do 1941., da bi se potom vratio u Zagreb, gdje je do 1944. bio rektor Nadbiskupskog sjemeništa i ravnatelj Nadbiskupske klasične gimnazije. Umro je u Zagrebu 17. siječnja 1945. g.

 

Prof. dr. sc. Ivan Šestak  govorio je o don Anti Alfireviću  kao uredniku isusovačkoga časopisa "Život€ť.Bio je osnivač i urednik nekoliko časopisa filozofsko-teološkog profila, a  istaknuo se i svojim književnim i prevoditeljskim radom. Osim niza članaka i rasprava napisao je i roman "Kroz trnje ovoga svijeta" (1904./05.), te više knjiga, kao što su, npr. "Odakle živuća bića" (1904.), "Euharistijski kongres" (1923.), "Svetost crkve u 20. vijeku" (1929.), "Sv. Ćiril i Metoda, slavenski apostoli" (1935.), "Bliže k Bogu" (1938.) itd. Svojim brojnim člancima surađivao je i u drugim časopisima: Prosvjeti, Katoličkom listu, Vrhbosni, Kršćanskoj školi i dr. Raspon tema kojima se bavio je bio iznimno širok: književnost, teologija, filozofija, moral, psihologija, arheologija, školstvo, politika - na tom planu je dosljedno zastupao pravaške ideje - ples, mediji, katolički tisak i dr.  Bio je urednik  "Glasnika Srca Isusova i Marijina , časopisa  "Život",  gdje je objavio šezdesetak  studija i drugih članaka u kojima je  obrađivao teme iz područja teologije,  filozofije, antropologije, morala,  psihologije, arheologije. Pisao je i o socijalnim i političkim pitanjima, školstvu, katoličkim medijima. Don Ante je bio jedan od uglednih prvaka Hrvatskoga katoličkog pokreta, u kojemu je aktivno organizirao i različite vjerske manifestacije: "Ă?ački sastanak u Splitu" 1906. i Euharistijski kongres u Dubrovniku 1937. Istaknuo se i na gospodarsko-socijalnom planu, kao osnivač Hrvatske štedione i Zadružne sveze Dalmacije.

 

O.Marijan Steiner urednik časopisa "Obnovljeni život"  naglasio je don Antin veliki doprinos u odgoju i formiranju  mladih intelektualaca  koje nije samo odgajao u vjerskom nego i u općem ljudskom i kulturnom smislu, smatrajući ih budućim stupovima društva i domovine. Istaknuo je njegovu veliku osjetljivost za čovjeka kada je prije 100 godina osnovao Hrvatsku štedionicu s namjerom da se prosvijetli puk tadašnjeg vremena.

 

Predsjednik Društva "Bijaći" dr. Tonći  Burić govorio je o suradnji don Ante Alfirevića sa don Franom Bulićem i njegovim zalaganjem za otkrivanjem i publiciranjem kulturne baštine ovoga kraja.

 

Na kraju  zaključeno je da je okrugli stol organiziran da bi se pokrenuo istraživački nerv mladih istraživača da uđu u arhive kako bi sistematizirali  materijale  i pripremili monografiju o životu i djelu don Ante Alfirevića. Najavljena je i publikacija svih radova predstavljenih na ovom okruglom stolu u slijedećem broju " Kaštelanskog zbornika".

 

U prigodnom programu nastupila je "ženska klapa "Kćeri Marijine",  Hrvatsko društvo Biranj iz Kaštel Lukšića, zbor župe sv. Jurja Mučenika, klapa Podvorje i Miroslav Luketin Sarajčev.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
U ponedjeljak, 29. travnja pred brojnom publikom u Galeriji GKS-a u Metkoviću predstavljena je knjiga Matice, parice i ...
U drugoj emisiji Minute za knjigu predstavljamo izvanredno djelo francuskog filozofa i antropologa Renéa Girarda. ...
Gost novog podcasta Mreža Riječi je dr. sc. Bratislav Lučin hrvatski klasični filolog i prevoditelj.
Splitska koncertna publika imala je prigodu uživati u Uskrsnom koncertu pod nazivom 'Uskrsnu Isus doista', u ...
Predstavljanje nove knjige splitskog magistra prava i književnika Marlona Macanovića „Trn“ (Roman o relikviji Svetog ...
Korizmeni koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado pod naslovom „O, Isuse daj mi suze“ održan je ...
Nova knjiga prof. dr. sc. don Mladena Parlova „Duh Sveti u povijesti spasenja” predstavljana je u četvrtak 14. ožujka u ...
Izložba slika pod naslovom „Dvije priče“ autora don Damira Bistrića, župnika Župe Bagalović i prof. Zorane Vekić, ...