Katuni: Predstavljen molitvenik „Babine i didove molitve“

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije, Katuni-Kreševo, predstavila je vrijedan i izniman molitvenik „Babine i didove molitve“. Pučki molitvenik za sve uzraste na zavičajnoj ikavici predstavljen je u župnoj crkvi Posrednice svih milosti u petak, 10. kolovoza 2018. godine.

Bake i djedovi oduvijek su bili vjerni čuvari i prenositelji jednostavnih, nerijetko lirskih i dirljivih, molitava. Sve te molitve u sebi nose iskonski osjećaj o važnosti da se preko molitve prenosi vjera, da se čuva kršćanski moral, jača duša svakog vjernika, povezuje kršćanska obitelj i izražava duh hrvatskog narodnog bića koji je duboko obilježen kršćanstvom.

Na ideju župnika don Mije Grozdanića da se te stare, izvorne molitve zabilježe, župljanin gosp. Ante Tavrić obilazio je starije mještane Katuna i prikupio molitve, zadržavajući pritom izvornost izričaja. Ove privatne molitve vrijedne su pažnje s dva polazišta: jedno se odnosi na prenošenje vjere što su je, pored liturgijskih obreda u crkvi, sačuvale bake i djedovi. Drugo jednako vidljivo polazište odnosi se na čuvanje običaja starih.

Ovaj molitvenik izvanredno je svjedočanstvo žive vjere, ali i kulturne tradicije povezane sa živom tradicijom. Želja priređivača bila je da vjernom puku, iz čijih domova su sakupljene molitve, dati u ruke ono što taj puk već stoljećima čuva u različitim jednostavnim, najčešće već pohabanim i dotrajalim molitvenicima i da se to molitveno blago uobliči u dolično izdanje kao svojevrsni privatni pučki molitvenik.

Molitvenik su, uz župnika don Miju Grozdanića, predstavili i fra Bernardin Škunca koji je molitvenik uredio, katunjanin prof. Joško Marušić koji je molitvenik likovno opremio i gosp. Ante Tavrić koji je prikupljao molitve. Uz njih, na izradi molitvenika radili su i Silvio Družić koji ga je grafički uredio te Renata Jukić koja ga je jezično dotjerala. Predstavljanje je pjesmom obilježio župni zbor.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
U ponedjeljak, 29. travnja pred brojnom publikom u Galeriji GKS-a u Metkoviću predstavljena je knjiga Matice, parice i ...
U drugoj emisiji Minute za knjigu predstavljamo izvanredno djelo francuskog filozofa i antropologa Renéa Girarda. ...
Gost novog podcasta Mreža Riječi je dr. sc. Bratislav Lučin hrvatski klasični filolog i prevoditelj.
Splitska koncertna publika imala je prigodu uživati u Uskrsnom koncertu pod nazivom 'Uskrsnu Isus doista', u ...
Predstavljanje nove knjige splitskog magistra prava i književnika Marlona Macanovića „Trn“ (Roman o relikviji Svetog ...
Korizmeni koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado pod naslovom „O, Isuse daj mi suze“ održan je ...
Nova knjiga prof. dr. sc. don Mladena Parlova „Duh Sveti u povijesti spasenja” predstavljana je u četvrtak 14. ožujka u ...
Izložba slika pod naslovom „Dvije priče“ autora don Damira Bistrića, župnika Župe Bagalović i prof. Zorane Vekić, ...