U Metkoviću predstavljena knjiga „Neplanirano“

U galeriji Gradskog kulturnog središta u Metkoviću u srijedu, 20. studenog, predstavljena je knjiga „Neplanirano“ autorice Abby Johnson. „Neplanirano“ je potresna životna ispovijest Abby Johnson iz Texasa, ravnateljice klinike za pobačaje koja je sa svojeg položaja odstupila nakon što je prvi put nazočila pobačaju 2009.g., a potom se pridružila protivnicima pobačaja koji su molili pred ogradom klinike u sklopu inicijative „40 dana za život“. Glavni gost na promociji bio je predsjednik inicijative „40 dana za život“ Ante Čaljkušić, a o počecima inicijative govorila je i njegova supruga Sara.

„Upravo što se dogodilo u Americi dogodilo se i u Hrvatskoj. Izašli smo na ulice, na mjesta gdje je zavladala tama, tuga, odlučili smo donijeti živoga Boga. Nismo mi koji mijenjamo srca ljudi, već Bog preko nas. Zato se naša Udruga uspjela proširiti po cijeloj Hrvatskoj, postala je vodeća pro-life udruga u Hrvatskoj i jedna od najbolje organiziranih Udruga u Europi. Razvili smo program 'oprostom oslobođene' za iscjeljenje rana pobačaja kod žena, a za iscjeljenje rana pobačaja kod muškaraca program 'iscjeljenje očeva srca', jer se zna, da se 50 posto pobačaja ne bi dogodilo da je muškarac, otac djeteta, prihvatio odgovornost i stao uz majku. „Hrvatska za život“ razvila je program i za krizmanike 'prava ljubav čeka'“, kazano je. „Uz molitvu i post, bdijenje pred bolnicama, i ovaj poziv na susret je osvješćivanje lokalne zajednice o problemu pobačaja. Ovo je radosna vijest širite je na ulice grada Metkovića. Zato imamo i knjigu kao sredstvo da dirne srca onih koji su u kulturi smrti. Ova knjiga ne osuđuje, pisana je za svakoga, jer, oni koji su za kulturu smrti, nakon što pročitaju knjigu, bolje će razumjeti zašto smo mi za život, a oni koji su za život bolje će razumjeti zašto ovi drugi propagiraju kulturu smrti, jer je Abby Johnoson ta koja je bila na drugoj strani ograde, kako opisuje ova knjiga, i prešla na drugu stranu ograde i počela moliti pred svojim mjestom gdje je nekada radila“.

Fotografije: likemetkovic.hr/Antonija Menalo

Čaljkušić je pojasnio kako je autoricu susret sa moliteljima mijenjao malo-pomalo, stoga je važno biti strpljiv u borbi za život. „Moramo se probuditi, moramo vjerovati da će u Metkoviću prestati pobačaj i da ćemo jednog dana, ne znajući, vidjeti na cesti dijete koje je spašeno našim zalaganjem preko inicijative „40 dana za život“. Hrvatski narod jest jedna velika obitelj, samo današnji suvremeni svijet kvari nas kao i sve ostale, kvarimo sami sebe, nameće nam se nešto što nije od Boga - prihvaćamo to, a najveći problem nije u vanjskim čimbenicima nego u nama samima“. Istaknuto je i da je od 1978. godine, od kada je ozakonjen pobačaj u Hrvatskoj, ubijeno je više od milijun i petsto tisuća Hrvata samo kirurškim zahvatima, bez podataka o umjetnim oplodnjama i abortivnim sredstvima. Narod koji ubija vlastitu djecu nema budućnosti.

„Dostojanstvo trudnice, majke, nositeljice neponovljivog čovjeka, dar je Božji, bez obzira kako je dijete začeto. Najveći problem je zbog mlakih kršćana, rekao je sveti Augustin. Kad bismo imali svijesti da svatko od nas može brda premještati kad primimo sakramentalnog Isusa u svoje biće i kad ga nosimo ulicama grada sve bi sjalo. Bog bi se smijao kroz moje lice drugim ljudima. Moja topla riječ to je Božja riječ za drugog čovjeka, a to Abby Johnson upravo svjedoči svojim primjerom, jer ta knjiga obratila je veliki broj liječnika koji su radili pobačaje. Osnovala je Udrugu koja pomaže zaposlenicima klinike za pobačaje dati otkaz, naći drugi posao i vratiti ih Bogu. Preko 350 djelatnika preko nje prestalo je raditi to zlo. Premještala je brda svojom vjerom,nsvojom gorljivošću, imala je velik broj tribina, ogolila je sebe i svjedoči Božju ljubav“.

Prva polovica knjige je, kako kaže njezina, a druga polovica je Božja priča - što je Bog učinio u njezinom životu. Dobro je čitati knjigu između redaka, otkriti dublje značenje. Ovo je priča o procesu obraćenja, a u njoj piše da je autorica odgovorna za tisuće ubijene djece, oplakala je i okajala svoj grijeh te je prošla tešku obraćeničku kalvariju. „Krist je pobijedio! Jedino je uskrsli Krist mogao utjecati na otvrdnulo srce Abby Johnson i jedino nas je uskrsli Krist mogao ovdje okupiti. Privučeni smo Njegovom ljubavlju. On nam daje ljubav i mi je smijemo zadržavati samo za sebe već davati bližnjima, posebno najmanjima“, poručio je Ante Čaljkušić.    

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
U ponedjeljak, 29. travnja pred brojnom publikom u Galeriji GKS-a u Metkoviću predstavljena je knjiga Matice, parice i ...
U drugoj emisiji Minute za knjigu predstavljamo izvanredno djelo francuskog filozofa i antropologa Renéa Girarda. ...
Gost novog podcasta Mreža Riječi je dr. sc. Bratislav Lučin hrvatski klasični filolog i prevoditelj.
Splitska koncertna publika imala je prigodu uživati u Uskrsnom koncertu pod nazivom 'Uskrsnu Isus doista', u ...
Predstavljanje nove knjige splitskog magistra prava i književnika Marlona Macanovića „Trn“ (Roman o relikviji Svetog ...
Korizmeni koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado pod naslovom „O, Isuse daj mi suze“ održan je ...
Nova knjiga prof. dr. sc. don Mladena Parlova „Duh Sveti u povijesti spasenja” predstavljana je u četvrtak 14. ožujka u ...
Izložba slika pod naslovom „Dvije priče“ autora don Damira Bistrića, župnika Župe Bagalović i prof. Zorane Vekić, ...